Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Analiza przed montażem wkładu kominkowego ... zdjecia....

Recommended Posts

Witam!

Właśnie przymierzam się do zakupu a następnie montażu wkładu kominkowego. Na poście http://forum.muratordom.pl/wklad-invicta,t48855.htm przedyskutowałem kwestię wyboru wkładu i ostatecznie zdecydowałem się na tarnave. Przekonało mnie stwierdzenie że to jednak jeden monolityczny odlew a nie składanka z części sklejana jakimiś preparatami.

Teraz mam znowu problem z oceną jak ma wyglądać montaż tego wkładu. W związku z powyższym poniżej podaje swoje przemyślenia i pytania. znawców tematu proszę o ewentualne podpowiedzi i poprawki.

1. Kupuję wkład o mocy 14 Kw. Dom mam ok 200 m2 ale ogrzewać kominkiem będę jakieś 140m2.

2. Mój dom jest piętrowy. Kominek chcę postawić na parterze w miejscu jak na zdjęciu poniżej:

http://www.fuleron.com.pl/images/forumy/dom/kominek/5.jpg

3.W miejscu tym mam 3 kanały wentylacyjne (nr 2-4) i jeden kominowy (nr 1).

4. Kanał kominowy jest zbudowany z pełnej cegły i jak projekt mówi "kl. cegły 150 na zaprawie cem-wap Rz 50". Wymiary otworu komina 14/21. W środku komin wygląda tak:

http://www.fuleron.com.pl/images/forumy/dom/kominek/3.jpg

Teraz pytania:

1. Czy komin jak na zdjęciu może być użyty do kominka bez dodatkowego wkładu stalowego?

2. Komin ma rozmiary jak podałem wyżej. Kominek ma średnicę otworu dymowego 150mm. czy jak dam redukcje ze 150 mm na 140mm to nic się nie stanie?

3. Jak widać na zdjęciu pierwszym otwór kominowy nie jest wykuty. Będę to musiał zrobić. Na jakiej wysokości najlepiej wykuć otwór i pod jakim katem dać rurę z kominka do komina. Czy mogę rurę umieścić tak jak na zdjeciu schematycznie zaznaczyłem.?

4. Z racji że mam ściany trójwarstwowe i nie chce kuć w nich dziur, nie che ciągnąć powietrza z zewnątrz. Chce ciągnąć powietrze z piwnicy lub kanałem wentylacyjnym z komina z góry np. kanałem nr 4. Czy można tak zrobić? Czy powietrze może iść z góry do kominka czy raczej z dołu. Poniżej na zdjęciu pokazuję jak wygląda pomieszczenie niżej.

http://www.fuleron.com.pl/images/forumy/dom/kominek/4.jpg

Mógłbym np. poprzez kanał wentylacyjny nr 3 ciągnąć powietrze z pomieszczenia niżej do kominka lub np. z góry poprzez komin z zewnątrz.

Co do samej obudowy to zamierzam wziąć coś takiego:

http://www.fuleron.com.pl/images/forumy/kominek.jpg

Witam!

Właśnie przymierzam się do zakupu a następnie montażu wkładu kominkowego. Na poście http://forum.muratordom.pl/wklad-invicta,t48855.htm przedyskutowałem kwestię wyboru wkładu i ostatecznie zdecydowałem się na tarnave. Przekonało mnie stwierdzenie że to jednak jeden monolityczny odlew a nie składanka z części sklejana jakimiś preparatami.

Teraz mam znowu problem z oceną jak ma wyglądać montaż tego wkładu. W związku z powyższym poniżej podaje swoje przemyślenia i pytania. znawców tematu proszę o ewentualne podpowiedzi i poprawki.

1. Kupuję wkład o mocy 14 Kw. Dom mam ok 200 m2 ale ogrzewać kominkiem będę jakieś 140m2.

2. Mój dom jest piętrowy. Kominek chcę postawić na parterze w miejscu jak na zdjęciu poniżej:

http://www.mojkomputer.com.pl/images/forumy/dom/kominek/5.jpg

3.W miejscu tym mam 3 kanały wentylacyjne (nr 2-4) i jeden kominowy (nr 1).

4. Kanał kominowy jest zbudowany z pełnej cegły i jak projekt mówi "kl. cegły 150 na zaprawie cem-wap Rz 50". Wymiary otworu komina 14/21. W środku komin wygląda tak:

http://www.mojkomputer.com.pl/images/forumy/dom/kominek/3.jpg

Teraz pytania:

1. Czy komin jak na zdjęciu może być użyty do kominka bez dodatkowego wkładu stalowego?

2. Komin ma rozmiary jak podałem wyżej. Kominek ma średnicę otworu dymowego 150mm. czy jak dam redukcje ze 150 mm na 140mm to nic się nie stanie?

3. Jak widać na zdjęciu pierwszym otwór kominowy nie jest wykuty. Będę to musiał zrobić. Na jakiej wysokości najlepiej wykuć otwór i pod jakim katem dać rurę z kominka do komina. Czy mogę rurę umieścić tak jak na zdjeciu schematycznie zaznaczyłem.?

4. Z racji że mam ściany trójwarstwowe i nie chce kuć w nich dziur, nie che ciągnąć powietrza z zewnątrz. Chce ciągnąć powietrze z piwnicy lub kanałem wentylacyjnym z komina z góry np. kanałem nr 4. Czy można tak zrobić? Czy powietrze może iść z góry do kominka czy raczej z dołu. Poniżej na zdjęciu pokazuję jak wygląda pomieszczenie niżej.

Mógłbym np. poprzez kanał wentylacyjny nr 3 ciągnąć powietrze z pomieszczenia niżej do kominka lub np. z góry poprzez komin z zewnątrz.

Co do samej obudowy to zamierzam wziąć coś takiego:

http://www.mojkomputer.com.pl/images/forumy/kominek.jpg

Wiele nie podpowiem, ale masz zapewne na myśli kanał dymowy jako 4 (wentylacyjne też są kominowymi, chyba, że wentylację masz nie z komina).

Wkładu nie musisz dawać. To co masz wystarczy.

Z tego co wiem są osoby, które biorą świerze powietrze do spalania z wolnego kanału kominowego, ale nie z innego pomieszczenia. Chyba, że się mylę.

Co do redukcji to wg mnie jak zapewnisz przejście ze 150mm (okrągły, kwadratowy?) na takie, jaki masz komin to nie będzie problemu.

Witam.

Hmm...nie wiem czy dobrze zrobisz sam wykonując swój kominek...Nie żebym był złośliwy, ale...

Piszesz o kominie, podajesz jego wymiary i z czego jest zrobiony (murowany z cegły o wymiarach 14x21), po czym pokazujesz na zdjęciach całkiem co innego niż "stoi" w projekcie (wkładka ceramiczna 18x18 lub 20x20 - tego ze zdjęcia nie poznam :wink: )

I nie widzisz tego...

Z Tarnavą jest tak, że jak kominka nie wykona Ci autoryzowany przedstawiciel, to z miejsca tracisz na nią gwarancję. Tylko trzeba przeczytać kartę gwarancyjną...

Może lepiej daj zarobić jakiejś najbliżej położonej Ciebie autoryzowanej firmie polecanej przez samego producenta?

Pozdrawiam.

PS. - uprzedzam wypowiedzi forumowych złośliwców - nie sprzedaję już tej firmy i nie mam żadnego "interesu" w tym "poście" :wink:

Staram się uratować kolejnego Forumowicza przed wypowiedziami w stylu: "Pomocy - zrobiłem sam kominek i coś jest nie tak..."

Ok. Dobre rady dałeś. Zastanawiam się tylko czy te firmy sobie trochę nie przeginają. Obdzwoniłem kilka firm na pomorzu. Cena za kominek tarnawy o około 500 - 800 zł wyższa niż na allegro i w markecie (w markecie też znalazłem tarnawe).

Jak zapytałem o montaż i obudowę to wogóle mi szczęka opadła. Byle jaka obudowa z montażem od 4tyś do 10 tyś mi zaśpiewali. Tak więc sam rozumiesz że podziękowałem tym autoryzowanym i specjalistycznym zakładom. Pomyślałem ze obudowę wybiorę w markecie i sam to postawię bo w samej obudowie przecież dużej filozofii nie ma. Ewentualnie może podłączenie komina itp. zlecić firmie.

Witam.

bo w samej obudowie przecież dużej filozofii nie ma

No to po co pytasz jak to zrobić? Po prostu zrób...

Pozdrawiam.

Po to pytam aby coś się dowiedzieć. Twoje tekst nic nie wnoszą do sprawy więc po co marnujesz mój i swój czas. Co do decyzji to ja sam ją podejmuje. Od użytkowników forum oczekuję porad i opinii a nie stwierdzeń "rób jak chcesz" bo to i tak zrobię według swojej decyzji.

A do użytkowników bardziej życzliwych w rozmowie mam jeszcze prośbę o opinię w sprawie obudów do kominków. Czy ktoś brał dla siebie obudowę taką zwykła z marketu? Jaki wpływ ma jakość obudowy na grzenie kominkiem i na co zwrócić uwagę. Ja chcę wziąć coś takiego jak na zdjęciach wyżej.

mkzibi napisał do Forest-Natura

Twoje tekst nic nie wnoszą do sprawy więc po co marnujesz mój i swój czas. Co do decyzji to ja sam ją podejmuje

a coś ty taki buńczuczny ? :wink: i to przed takimi świętami

powinieneś ładnie przeprosić starego forumowicza który wie co mówi,

można powiedzieć że Forest-Natura zęby zjadł na kominkach a Ty takie teksty piszesz :oops: więcej szacunku kolego :wink:

wielokrotnie Forest podpowiadał i pomagał rozwiązywać kominkowe dylematy, może i Tobie się przyda rada doświadczonego instalatora

nie ładnie bardzo nie ładnie :cry: ,

co do twojego problemu powiem tak

dziwi mnie bardzo że sprzedawcy życzą sobie za instalację wkładu kominkowego jakieś dodatkowe pieniądze, ja jak kupowałem wkład Tarnavę 14 kW to cały zestaw, wkład + podstawa + dowóz /120 km w jedną stronę/ i instalacja wkładu ze wszystkimi elementami kosztowała mnie mniej niż sam wkład u producenta

poszukaj dobrze przedstawicieli w regionie i nie panikuj :wink:

A do użytkowników bardziej życzliwych w rozmowie mam jeszcze prośbę o opinię w sprawie obudów do kominków. Czy ktoś brał dla siebie obudowę taką zwykła z marketu? Jaki wpływ ma jakość obudowy na grzenie kominkiem i na co zwrócić uwagę. Ja chcę wziąć coś takiego jak na zdjęciach wyżej.

nie wiem jak to jest w rzeczywistości ale czytałem opinie na forum że te obudowy nie są nic warte.

Witam.

Od pewnego czasu staram się lansować wśród Forumowiczów modę na odpowiedzialność w zakresie tego co się robi w życiu najlepiej. Jeśli w naszym kraju większość ludzi by się stosowała do tego, to mając na przykładzie akurat branżę budowlaną (bo ona nas tu w głównej mierze interesuje :wink: ) nie było by problemów ani z firmami budowlanymi ani z wszechobecnymi wśród inwestorów samych, "złotymi rączkami", "majsterklepkami" tudzież "Panami Jankami" szwędającymi się tabunami całymi po placach budów.

Wyznaję zasadę że leżąc na stole operacyjnym, nie będę się silił odbierać chleb chirurgowi i sam sobie operacji nie zrobię... :lol:

Chciałem Ci uświadomić w sposób bardzo kulturalny, że skoro nie potrafisz odróżnić komina murowanego od tego jaki posiadasz, to być może brak elementarnej wiedzy budowlanej nie pozwoli Ci w bezpieczny sposób zrobić samemu kominek. W bezpieczny dla Ciebie samego i Twojej rodziny.

A prawdopodobieństwo że inny Forumowicz próbujący podobnie tak jak Ty rozwiązać te problemy, zrobi Ci w teorii gotowy kominek "do poskładania tylko", jest marne.

Pomimo tego, że dużo jest tutaj inwestorów mających "na koncie" własny kominek, często nawet wspaniały, to uwierz mi, że do prawie każdego można się pod względem technicznym "dopiąć" i wytknąć elementarne błędy techniczne w jego wykonaniu. Błędy, na które normalnie funkcjonująca w branży firma nie mogła by sobie pozwolić. Choćby ze względów bezpieczeństwa, czy reklamacyjnych, by nie mieć problemów w dalszym okresie czasu użytkowania kominka już przez inwestora, który nie zawsze musi go prawidłowo eksploatować.

Inną sprawą jest oczywiście to że na rynku funkcjonuje wiele pseudo-firm, chrzaniących na potęgę swoją robotę...ale jest to bolączka ogólna wszelkich branż budowlanych.

Więc czasami warto "odżałować" pieniądze na porządną firmę, autoryzowaną przez producenta wcale nie tak tanich rzeczy jakimi są wkłady kominkowe.

Bo uwierzcie mi kochani Forumowicze, że naprawdę wielką sztuką jest opanowanie potęgi żywiołu ognia, mającego cieszyć wewnątrz domu mieszkalnego, a nie być potencjalnym jego zagrożeniem

Im dłużej tym się zajmuję, tym z większą pokorą do tego podchodzę...

Pozdrawiam Świątecznie.

Witam

I ja często stając na rozdrożu... wybieram te rozwiązania które dają mi gwarancje solidności. Mówiąc krótko - nie skąpie... wybieram solidnych wykonawców (którym również solidnie trzeba płacić ) i dobre materiały...i jak na razie nie narzekam. Obecnie stoję przed wyborem wkładu kominkowego.

Zakupiłam portal, z otworem na wkład o wymiarach dł 1120mm x wys 910 mm. Mam wymagania co do wkładu. Długość max 700 mm, głębokość max 550mm. Wysokość proporcjonalna do otworu portalu. Wkład koniecznie musi być wyłożony szamotem i musi mieć sztywny wlot powietrza z zewnątrz. Pomiędzy wkład i portal umieszczę maskownice.

Czy jest Pan w stanie zasugerować mi jakiś wkład spełniający powyższe wymagania. Gdzie można popełnić błąd przy tak z pozoru prostej zabudowie? Dorgra.

• 2 weeks później...
Więc czasami warto "odżałować" pieniądze na porządną firmę, autoryzowaną przez producenta wcale nie tak tanich rzeczy jakimi są wkłady kominkowe..

Kolego mmay tzw recesje...ale w budowlance to sie chyba cos niektorym pomylia recesja z hossa.

Nie wiem skad te angielskie ceny za kazda robote, pomimo stawek typowo polskich w pensjach...

No bo wybacz...ale niektorzy z branzy budowlanej przesadzaja.....z cenami za swoje "uslugi". :evil: :evil:

Staram się uratować kolejnego Forumowicza przed wypowiedziami w stylu: "Pomocy - zrobiłem sam kominek i coś jest nie tak..."

Hehe, wypowiedzi w stylu "Pomocy - profesjonalna firma wykonała mi kominek i coś jest nie tak..." są rzeczywiście dużo zabawniejsze.

Na serio, jak facet coś będzie miał spieprzone w kominku, to przynajmniej za darmo. Dla mnie profesjonalna firma różni się od nieprofesjonalnego "Pana zenka" wyłącznie eleganckimi ubraniami roboczymi i wyższą ceną, reszta generalnie tyle samo warta. Może mam skrzywione spojrzenie na temat, ale określenie "solidny fachowiec" stawiam obok pojęć w rodzaju "jednorożec", "smok wawelski" i "Święty Mikołaj"

Jestem zwolennikiem poglądu: jeśli chcesz coś mieć zrobione dobrze, zrób to sam, może szanse masz małe, ale jednak większe od zera.

Mam nadzieję, że nikogo nie uraziłem, w końcu każdy powinien znać swoją wartość i trochę goryczy w słowach wielokrotnie zrobionego na szaro inwestora (czytaj jelenia) nie powinno zakłócić dobrego samopoczucia.

Pozdrawiam.

Dla mnie profesjonalna firma różni się od nieprofesjonalnego "Pana zenka" wyłącznie eleganckimi ubraniami roboczymi i wyższą ceną, reszta generalnie tyle samo warta.

WIELKA RACJA, zgadzam sie.

Może mam skrzywione spojrzenie na temat, ale określenie "solidny fachowiec" stawiam obok pojęć w rodzaju "jednorożec", "smok wawelski" i "Święty Mikołaj"

Nie jestes sam, jestem z Toba.

Witam.

No cóż Greg, z całą sympatią, ale...może jak byś miał inne podejście do ludzi uczciwie wykonujących swą pracę to nie "przynudzał" byś teraz w innych wątkach o wkładzie, który udało Ci się nabyć. Bo porządny fachowiec powiedział by Ci przed takim zakupem że kominek z płaszczem wodnym bez dopływu powietrza z zewnątrz jest z "leksza" mówiąc zwykłym bublem. bo ma z założenia grzać a nie tylko ładnie wyglądać...

Pozdrawiam.

Witam.

No cóż Greg, z całą sympatią, ale...może jak byś miał inne podejście do ludzi uczciwie wykonujących swą pracę to nie "przynudzał" byś teraz w innych wątkach o wkładzie, który udało Ci się nabyć. Bo porządny fachowiec powiedział by Ci przed takim zakupem że kominek z płaszczem wodnym bez dopływu powietrza z zewnątrz jest z "leksza" mówiąc zwykłym bublem. bo ma z założenia grzać a nie tylko ładnie wyglądać...

Pozdrawiam.

witam

W innym wątku walczę z moim kominkiem ale czytając co napisałeś zastanawiam się głęboko ....może ja też mam bubla.Rura która jest zatopiona w podłodze i jej kolanko wychodzi bezpośrednio pod kominkiem jest niestety nie połączona z nim na stałe.Jest tam wyraźna 30 cm przerwa.Na zewnątrz by nie dmuchało zimnym powietrzem rura jest zakryta.Więc kominek spod spodu zasila się powietrzem wewnętrznym.Kominek jest nieobudowany a cug i inne warunki "bardzo serdecznie" sprzyjają spalaniu w nim wkładanym polanom .

pzdr

Witam.

Pozdrawiam.

witam

W innym wątku walczę z moim kominkiem ale czytając co napisałeś zastanawiam się głęboko ....może ja też mam bubla.Rura która jest zatopiona w podłodze i jej kolanko wychodzi bezpośrednio pod kominkiem jest niestety nie połączona z nim na stałe.Jest tam wyraźna 30 cm przerwa.Na zewnątrz by nie dmuchało zimnym powietrzem rura jest zakryta.Więc kominek spod spodu zasila się powietrzem wewnętrznym.Kominek jest nieobudowany a cug i inne warunki "bardzo serdecznie" sprzyjają spalaniu w nim wkładanym polanom .

pzdr

W dodrym wkładzie, dobrze zamontowanym spalisz połowę mniej drewna w porównaniu z bublem (aby uzyskać identyczną temperaturę w domku) Do tego ominą Cię problemy z "czystą szybą" zapie#$%^& kominem, itd. :wink:

ps. trabant i mercedes - to i to jeździ :wink:

pozdrawiam

Witam.

Pozdrawiam.

witam

pzdr

W dodrym wkładzie, dobrze zamontowanym spalisz połowę mniej drewna w porównaniu z bublem (aby uzyskać identyczną temperaturę w domku) Do tego ominą Cię problemy z "czystą szybą" zapie#$%^& kominem, itd. :wink:

ps. trabant i mercedes - to i to jeździ :wink:

pozdrawiam

Z całym szacunkiem.Jaki wkład nazywasz "dodrym-dobrym" i jak on się ma do rury o której nawiązałem w odpowiedzi nieco wyżej?Czy czystość szyby i komina zależy od wkładu kominkowego?

pzdr

Z całym szacunkiem.Jaki wkład nazywasz "dodrym-dobrym" i jak on się ma do rury o której nawiązałem w odpowiedzi nieco wyżej?Czy czystość szyby i komina zależy od wkładu kominkowego?

pzdr

Wszystko ma wpływ :wink: jedno ma wpływ na drugie i odwrotnie :wink: nawet dobre palenisko można źle podłączyć psując całość :-?

pzdr

Wszystko ma wpływ :wink: jedno ma wpływ na drugie i odwrotnie :wink: nawet dobre palenisko można źle podłączyć psując całość :-?

Trochę to ogólnikowe ale jak sam napisałeś

trabant i mercedes - to i to jeździ

a ja próbuje to to dopasować do mojego kominka.Wynika chyba z tego ,że trzeba dobrze zastanowić się nad rodzajem wkładu.Ale czy markowe-droższe oznacza lepsze ?

pzdr

pzdr

Trochę to ogólnikowe ale jak sam napisałeś

trabant i mercedes - to i to jeździ

a ja próbuje to to dopasować do mojego kominka.Wynika chyba z tego ,że trzeba dobrze zastanowić się nad rodzajem wkładu.Ale czy markowe-droższe oznacza lepsze ?

pzdr

Czasem tak, czasem nie dla zmylenia "przeciwnika" robią czasami te i te :wink:

Napisałem ogólnie, bo trzeba mieć dużo danych aby wybrać odpowiedni do konkretnego domu. Dla jednego będzie dobry, ale w innym domu już nie :wink: