bombel79 16.12.2008 08:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2008 Witam wszystkich i prosze o porade. Co prawda jestem dopiero na etapie projektu, ale chcialbym miec juz zaplanowany uklad ogrodzenia i nie wiem co mam zrobic z brama. Stan faktyczny: domek z podwojnym garazem w bryle budynku o rozpietosci 5,65 m (od jednego kranca bramy wjazdowej do drugiego kranca); odleglosc sciany garazu od bramy garazowej 60 cm. Droga dojazdowa do posesji dosc waska (jakies 4-4,5 m). Droga prostopadle do garazu (brak mozliwosci parkowania w drodze!). Odleglosc garazu od drogi jaies 4,5-4,7 m. Planowalem brame samonosna 5 m umiejscowiona na srodku wjazdu do garazu, co z przeciwwaga daje jakies 6,5 m. Problem w tym ze, wtedy "wychodze" poza obreb dzialki (tzn. musialbym sie odsunac dodatkowy 1-1,5 m od granicy, czyli na 5-5,5 m od granicy, co srednio mi sie podoba bo szkoda ogrodu. Innym rozwiazaniem jest "puszczenie" bramy w druga strone, tylko ze wtedy tarasowalaby furtke. I zastanawiam sie czy to jet duzy problem. W dotychczasowym domku mialem zupelnie inne rozwiazanie i nie wiem jak by sie ta "zatarasowana furtka" sprawdzala... Poradzcie! PS brama skrzydlowa odpada bo wtedy nie zaparkuje miedzy garazem a ogrodzeniem (tzn. nie bede mogl zamknac bramy) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tacim 16.12.2008 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2008 Mam ten sam problem i chyba bramę dam na furtkę tylko trzeba będzie uważać co by jej nie połamać w cholerę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
raffran 16.12.2008 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2008 Tez mialem taki problem,ale poszedlem w brame dwuskrzydlowa otwierana do srodka.Powod jednak byl inny niz to o czy ty piszesz.Ja widzialem o tak. Korzystanie z furtki i bramy w jednym czsie jest malo prawdopodone.Problemem jednak moglo byc jak pisze"tacim" polamanie furtki,ale wystarczy zamonowoac odpowiedni czujnik w odpowiednim miejscu i problem pownien byc rozwiazany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario1976 16.12.2008 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2008 Kumpel ma tak samo. Jakoś specjalnie nie narzeka. U mnie tez tak będzie. Na drugą stronę sie nie otworzy bo jest altanka śmietnikowa, a aby nie było kolicji z furtką to furtka nie mogłaby być na przeciwko drzwi wejściowych na czym mi zależy. Brama rozwierana odpada bo miejsce na samochód mi zabiera. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zenek_akcent 16.12.2008 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2008 a czy furtka musi koniecznie być przy bramie? może przesun o dlugosc ramienia ew. zrob furtke w bramie, ja juz tak widzialem. Chyba jednoczesnie nie bedziesz korzystac z bramy i furtki.Ja tez mialem taki dylemat ale wybralem dwuskrzydlową Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bombel79 16.12.2008 08:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2008 ja bramy dwuskrzydlowej nie wybiore, bo wtedy nie bede mial zadnej mozliwosci zaparkowania przy garazu...z kolei przesuwanie furtki tez chyba nie wchodzi w gre... bo wejscie do domu jest przy garazu wiec furtke musialbym przesunac o jakies 4 metry... to chyba byloby jeszcze mniej praktyczne... no nic, dzieki za odzew czekam dalejPSa moze ma ktos takie rozwiazanie: dwie "polowki" bramy samonosnej otwierajace sie w przeciwne strony? wada tego rozwiazania sa 2 mechanizmy napendowe... plusem ze w wiekszosci wypadkow wystarczy otwarcie 1 czesci bramy (zeby wjechac 1 samochodem) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bigbeat 16.12.2008 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2008 Mam bramę zachodzącą ok. 50cm na furtkę.SPrawę rozwiązałem tak, że zrobiłem blokady elektryczne: jeśli furtka nie zamknięta, nie otworzy się brama. Jeśli brama otwarta, odłaczony jest rygiel furtki.No i dodatkowo odbój gumowy na furtce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zenek_akcent 16.12.2008 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2008 ze tez jeszcze nie nikt nie wymyslil bramy harmonijkowej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bombel79 16.12.2008 09:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2008 jak moja zona zacznie tam parkowac to brama predzej czy pozniej bedzie harmonijkowa PS a co powiecie o pomysle zeby bramy w ogole nie bylo? czyli dojscie do garazu "z ulicy" oczywisice reszta odgrodzona i we. furtka do ogrodu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zenek_akcent 16.12.2008 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2008 moj sasiad tez doszedl do takieego wniosku po wichurach jak mu skrzydla pofrunely bo zawsze otwarte byly, rozwalil plot. Ma teraz jak w Ameryce bez plotu i calkiem fajnie to wyglada Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 16.12.2008 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2008 Wbrew pozorom bramy zachodzące na furtkę to dość częste obecnie rozwiązanie. Spowodowane jest to oszczędnościami na zakupie działki lub wybranym projektem domu. Nie jest to dużym problemem. Jest kilka rozwiązań:1. Z furtki oprócz gości nikt w zasadzie nie korzysta. jest tak, gdy dom jest na nowym osiedlu gdzie nie ma nawet sklepu, a na spacery otwiera się po prostu lekko bramę.2. Furtka ma zawiasy po stronie bramy. Wtedy brama jak otwiera się na otwartą furtkę po prostu ją zamyka. Jest oczywiście ryzyko uszkodzenia. Można zamontować prosty samozamykacz.Można furtkę zrobić otwieraną na zewnątrz ogrodzenia lub bramę przesunąć do środka o szerokość furtki.3. Czujniki bramy umieszczone sa nie między jeju słupkami, ale od wewnętrznej strony ogrodzenia widząc też przestrzeń z furtką.4. Brama przesuwna na szynie (bez przeciwwagi) lub uchylana przegubowo do góry (to rozwiązanie widziałem tylko na filmie). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bekaert 17.12.2008 14:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2008 Istnieje możliwość przy bramach automatycznych niektórych producentów siłowników włączenia bramofurtki (odchodzi wtedy konieczność montażu furtki, gość dzwoni domofonem - z domu otwierana jest brama na szerokość np. 1 metra; zmotoryzowani otwierają bramę na pełną szerokość)Inną możliwością jest wykonanie furtki przesuwnej - nie uchylnej. Przypominam iż bramy samonośne mają tzw. "ogon" - przeciwwagę o różnych długościach np. typowe zaczynają się od 1,1 do nawet 2,5m. Warto zapytać w wyspecjalizowanych firmach montażowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 17.12.2008 16:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2008 Mam tak w firmie. Bez problemu daje się z tym żyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 18.12.2008 07:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2008 Istnieje możliwość przy bramach automatycznych niektórych producentów siłowników włączenia bramofurtki (odchodzi wtedy konieczność montażu furtki, gość dzwoni domofonem - z domu otwierana jest brama na szerokość np. 1 metra; zmotoryzowani otwierają bramę na pełną szerokość) Inną możliwością jest wykonanie furtki przesuwnej - nie uchylnej. Przypominam iż bramy samonośne mają tzw. "ogon" - przeciwwagę o różnych długościach np. typowe zaczynają się od 1,1 do nawet 2,5m. Warto zapytać w wyspecjalizowanych firmach montażowych. Z doświadczenia powiem, że ta funkcja to bajer. Bez użycia jej po prostu podczas otwierania naciska się przycisk pilota, po którym brama się zatrzymuje. Następne naciśnięcie ją zamyka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
q-bis 18.12.2008 07:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2008 bombel79-a nie możesz zrezygnować z tak szerokiego wjazdu, na np. 3 metrowy?Nie wiem jak w twoim przypadku ale chyba to nie przeszkadzałoby w wyprowadzeniu dwóch pojazdów-wszak nie wyjeżdżają w tym samym momencie. Pewnie trzeba by też z sensem wytyczyć podjazd do garażu ale to chyba nie problem-albo zostawić szerokość bramy garażowej,wtedy będzie możliwość parkowania przed garażem nie zasłaniając wjazdu na jedno stanowisko-albo zwężenie idące od garażu do bramy ogrodzeniowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sali 30.03.2009 16:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2009 może ktoś jeszcze się wypowie szczególnie o ew alternatywach np brama dzielona na pół jeżdząca w przeciwnych kierunkach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bombel79 30.03.2009 19:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2009 tylko ze wtedy trzeba 2 napedy... tak przynajmniej mi tlumaczono... a 2 napedy troche kosztuja... no i kwestia na ile te dwie pol0owki beda do siebie dopasowane... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bigbeat 30.03.2009 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2009 No jednym napedem bramy dzielonej raczej nie opędzisz. Coś za coś.Generalnie: brama zachodząca na furtkę = wieksze koszty lub mniejsza wygoda. Do wyboru, do koloru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bombel79 30.03.2009 19:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2009 kwestia tego czy 2 napedy beda sensownie wspolgraly... tzn. nie chodzi o rownoczesne zamykanie czy otwieranie, ale o to czy z czasem sie nie "rozjada" i bedzie jakas szpara czy cus w tym stylu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bigbeat 30.03.2009 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2009 Myślę, że skoro jeden napęd kontra słupek, do którego dojeżdża brama, się nie rozjeżdżają, to dwa dojeżdżające do siebie też nie powinny. Kwestia w dobrym umiejscowieniu i regulacji krańcówek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts