Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

przesuwna brama wjazdowa tarasujaca furtke

Recommended Posts

kwestia tego czy 2 napedy beda sensownie wspolgraly... tzn. nie chodzi o rownoczesne zamykanie czy otwieranie, ale o to czy z czasem sie nie "rozjada" i bedzie jakas szpara czy cus w tym stylu...

Brama musi być zrobiona tak, aby jedna chowała się w drugiej na długości najwyżej kilku centymetrów. Dobry napęd dojeżdża do krańcówki i delikatnie się cofa. Ten luz po cofnięciu trzeba przykryć maskownicą. Z czasem się nie rozjadą, ale w najgorszym przypadku można to po czasie podregulować. Bardziej prawdopodobne jest, że nie zamkną się w jednej chwili, ale to nie problem.

Postanowiłem dodać swoje trzy grosze.W zeszłym roku montowałem właśnie takie ogrodzenie (tzn.nie ja osobiście tylko firma)miałem dokładnie ten sam problem,brama po otwarciu zachodziła na furtke.Chciałem żeby tak zostało bo nie wydawało mi sie to problemem.Jednak fachowcy stwierdzili że tak nie może być bo generuje to niebezpieczeństwo.Wyobraźmy sobie dziecko stojące przy furtce a wtym samym czasie ktoś otwiera brame (której masa jest oczywista)i co wtedy dzieje sie z nogami dzieciaka.Oczywiście zabezpieczenie elektryczne jest jakimś wyjsciem-ale czy do końca.Panowie od montażu stwierdzili że jesli chciałbym sie upierać przy swoim projekcie (brama zachodzi na furtke)to rezygnują ze zlecenia(a nie mieli w tym interesu).Myśle że warto nad tym sie pochylić.A kto wie czy o tym problemie nie mówią jakieś przepisy(zdaje mi sie że fachmany coś wspominały).

ps.Ja oddaliłem furtke od bramy-miałem na tyle miejsca.

Demonizujesz chyba - przecież brama to nie przecinak naddźwiękowy jakiś ;)

1. Brama jedzie stosunkowo powoli (ok. 10m/minutę, czyli jakieś 15cm/sekundę) - jeśli nawet dziecko poczuje, że coś je ciśnie, to ucieknie (z krzykiem być może).

2. Furtka chodzi na zawiasach dość lekko (chyba, ze zardzewiałe ;) ) - więc jak nawet nóżka dziecka przyciśnie się do furtki, to furtka po prostu się zamknie.

Jesli już nazwiemy to "demonizowaniem"to nie moim a firmy która pod czymś takim sie nie podpisze.Ale jeśli sie ma troche wyobrażni to taki wypadek jest możliwy.Ja mam dwójke dzieci i jesli ktoś zwraca mi uwage na takie sprawy to jeśli nawet ma 1% racji to moim skromnym zdaniem warto sprawe przemyśleć.

aaa!!! juz widze ta biedna nozke scisnieta przez zatrzaskujaca sie furtke... ten grymas zaskoczenia na niewinnej twarzyczce oraz brame pedzaca ku biednej i niczego sie nie spodziewajacej mojej... tesciowej :lol: 8)

to jest lepsze niz kupienie tesciowej jaguara :)

Kochana Mamusia tego nie czyta... (sprowadzam sie do tesciowej za jakies 3 miesiace.... :evil:

Jesli już nazwiemy to "demonizowaniem"to nie moim a firmy która pod czymś takim sie nie podpisze.Ale jeśli sie ma troche wyobrażni to taki wypadek jest możliwy.Ja mam dwójke dzieci i jesli ktoś zwraca mi uwage na takie sprawy to jeśli nawet ma 1% racji to moim skromnym zdaniem warto sprawe przemyśleć.

Raczej ci fachowcy coś innego musieli mieć na myśli. Zabezpieczyć można i nawet trzeba w takiej sytuacji i wtedy niebezpieczeństwa praktycznie nie ma. W przypadku, gdy brama nie zachodzi na furtkę takie niebezpieczeństwo jest sporo większe bo brama nie będzie miała żadnego zabezpieczenia, a kto upilnuje dzieci gdzie one się bawią?

Poza tym masa bramy nie jest oczywista.

• 1 year później...