Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

grzejnik z wentylatorem

NOTO

Recommended Posts

Poszukuję grzejnika CO (woda) który posiadałby wentylator wspomagający rozpprowadzanie ciepła. Grzejnik będzie podłaczony pod obieg ogrzewania podłogowego, które nie wyrabia :(

Oczywiście nie powinien kosztować zbyt drogo :)

Proszę o podanie namiarów ... może ktoś coś takiego ma.

Szukałem w Internecie ,a le znalazłem tylko klimakonwektory - ale drogie i AirPurmo - ale tem nie ma wentylatora ...

Poszukuję grzejnika CO (woda) który posiadałby wentylator wspomagający rozpprowadzanie ciepła. Grzejnik będzie podłaczony pod obieg ogrzewania podłogowego, które nie wyrabia :(

Oczywiście nie powinien kosztować zbyt drogo :)

Proszę o podanie namiarów ... może ktoś coś takiego ma.

Szukałem w Internecie ,a le znalazłem tylko klimakonwektory - ale drogie i AirPurmo - ale tem nie ma wentylatora ...

Czy możesz uszczegułowić dlaczego musi być wentylator? Dlaczego zwykły panelowiec nie wystarczy?

Czy możesz uszczegułowić dlaczego musi być wentylator? Dlaczego zwykły panelowiec nie wystarczy?

Zwykły panelowiec będzie miał za małą moc.

Przyjmuję parametry pracy na 30C/24C (?? czy da się zbić aż 6C) temp. pomieszczenia 21C

Pomieszczenie ok (do 20m2)

Wentylator podniesie sprawność wymiany temperatury.

Zwykły panelowiec będzie miał za małą moc.

Przyjmuję parametry pracy na 30C/24C (?? czy da się zbić aż 6C) temp. pomieszczenia 21C

Pomieszczenie ok (do 20m2)

Wentylator podniesie sprawność wymiany temperatury.

Tego to się domyślam, ale rozumiem, że nie masz miejsca na większy? 20m2 to nie tak dużo i masz już podłogówkę, czyli chodzi tylko o dogrzanie.

Witam.

Ja równiez szukałem podobnego rozwiązania, mam niedogrzane mieszkanie. Grzejniki podłogowe w tunelu mają zwykle nadmuch, ale znalazłem coś co bardziej odpowiada Twojemu zapotrzebowaniu:

http://www.ogrzewnictwo.pl/index.php?akt_cms=2357&cms=362

Nie znam ceny:-)

Ja wykonałem coś podobnego samodzielnie, wspomagam grzejnik z 10 żeberek aluminiowych (drugi komplet do grzejnika 12 elementowego).

Wygląda to tak:

Pod grzejnikiem znajduje się korytko z blachy ("U") o szer. 10 cm i takiej samej wysokości. Jego wysokość zmniejsza się stopniowo do zera przy końcu kaloryfera. Dolna część (dno) jest ponacinana (co 10 cm) i popodginana do góry (łopatki odginające strumień powietrza do góry). Na wlocie tego "U" jest wentylator komputerowy o średnicy 92 mm. Zasilam go z zasilacza 15 V. Nad grzejnikiem zainstalowałem "kierownicę powietrza". To poprostu blacha łagodnie wygięta tak aby wyprowadzać powietrze poziomo na pomieszczenie. Wszystko oczywiście pomalowane na biało:-)

Zdjęć niestety nie zamieszczę bo nie mam.

Efekt jest, czuć ciepłe powietrze lekko dmuchające w pobliżu kaloryfera. Wentylator np. 80 mm bedzie za mały. Potrzebny jest 92 lub 100 mm o zwiększonej wydajności (zwykłe za 10 zł jednak są za słabe). Można wtedy próbować obniżyć napięcie zasilające (i tym samym obroty wentylatora - bedzie ciszej).

Niestety nie jestem w stanie określić przyrostu mocy grzejnika. Natomiast wydaje mi się (też nie mam jak sprawdzić rzetelnie), że zmniejszyła sie różnica temperatur mierzona na wys. 1 i 2 m w kuchni o pow. 12 m kwadratowych (sztuczne wymuszenie obiegu). Wcześniej było to 4 stopnie, teraz około 2. Czyli dodatkowo wykorzystuję ciepło do tej pory bezużytecznie "wiszące" nad głową. Mam do sufitu 3,10 m więc jest go tam sporo.

Koszt: roboty blacharskie i malowanie we własnym zakresie, wentylator i zasilacz to łącznie jakieś 30 zł.

Jeszcze jedna uwaga: moje grzejniki mają 70 stopni i wtedy czuć ciepły podmuch. Podłączenie do podłogówki o niskich paramertach może dać odwrotny efekt - będzie wiało przy zbyt dużym wentylatorze (trzeba sprawdzić).

O własnie o coś takiego mi chodziło. Ale nanałowy nie wchodzi w grę.

Nie chcę też tego robić sam. Szukam rozwiązania dla kogoś. I zależy mi na tym aby było to wykonane fajnie. Bo inaczej pomysł spali na panewce.

Gdzie mogę przeliczyć jaki kaloryfer byłby potrzebny aby uzyskać 1 kW z wody o temp 30C na wejściu temp pomieszczenia 22.