zielony_listek 16.12.2008 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2008 Cos mi kradnie słoninę dla sikorek. Już mi cztery ukradło, pomimo założenia mocniejszego haka (druty po kradzieży zostają). Nie przyłapałam na gorącym uczynku, więc nie wiem - kot jakis czy ptak?Kurcze, wieszam na niezbyt mocnych gałeziach, więc wrona żadna nie bardzo mogła przysiąść, może w locie? Nie no, wrona-akrobatka? Kot z kolei to by musiał sporo ponadryzac, żeby zerwać... Pies nie dosiągnie.Co to może byc za złodziej?Może macie jakis patent? W zeszłym roku nic mi nie kradło, ale wieszałam na drzewie na podwórku.Teraz wieszam na mirabelkach za moim ogrodzeniem, może powinnam bardziej w drobnych gałęziach wieszać, żeby duzy ptak nie mógł dolecieć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aguu 16.12.2008 13:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2008 W opisanym przypadku ja bym podejrzewał sąsiada Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 16.12.2008 13:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2008 Ja jednak podejrzewam srokę albo coś w tych okolicach. mój patent? Wieszam słoninę pod karmnikiem (karmnik na kołku) i słoninka ma dwa zaczepy. Jeden mocuje ją do dna karmnika, drugi do kołka, żeby nie dało się jej wciągnąć na górę. Sroki to jednak akrobatki i sama widziałam na własne oczy co wyprawiały, żeby się dobrać. Wieszałam również pod balkonem również z opcją przytwierdzania do podłoża (sznurek obciążony kamieniem leżący pod balkonem). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość elutek 16.12.2008 18:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2008 u mnie robią to sroki - spryciule jedne kotu z talerza też wyjadają, oczywiście jak już odejdzie obżarty do granic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zielony_listek 16.12.2008 20:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2008 Ja jednak podejrzewam srokę albo coś w tych okolicach. u mnie robią to sroki - spryciule jedne. Aaa widzicie, srok w mojej okolicy faktycznie sporo. To skubańce Karmnik mam na obciętym pieńku, nie bardzo mam jak nad nim zawiesic sloninę. Dzięki Joshi, spróbuję na drzewie mocowac z dwu stron. Albo przyczepie jakis palik do ogrodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 17.12.2008 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2008 Karmnik mam na obciętym pieńku, nie bardzo mam jak nad nim zawiesic sloninę. Ja robię to tak. Sienki drut przeciągnięty między jednym ze słupków podtrzymujących daszek karmnika a kołkiem na którym on stoi. Na środku tego drutu pętelka do której wiążę słoninę. Tylko jak twój pieniek jest gruby to mogą się do tego koty podłączać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tadzel 17.12.2008 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2008 Rozciagnełem linke miedzy drzewami. Posrodku linki umocowałem 40 cm kołek. W kołek w bite dwa gwozdzie na które nabijam połec słoniny. Dodatkowo obwiazuje drutem. Słonine jedza Dziecioły i inne ptaszki. Wkarniku wysypuje pestki słonecznika. Zauważyłem ze dzieciołom pestki tez smakuja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zielony_listek 18.12.2008 10:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2008 Ja robię to tak. Sienki drut przeciągnięty między jednym ze słupków podtrzymujących daszek karmnika a kołkiem na którym on stoi. Na środku tego drutu pętelka do której wiążę słoninę. Tylko jak twój pieniek jest gruby to mogą się do tego koty podłączać. jak sobie zaczęłam wyobrażac tę konstrukcje, to mi najpierw wyszła rakieta kosmiczna Ale chyba kumam, jakos wczesniej miałam zakodowane, że musi sobie ta słonina dyndac gdzies luźno, a przeciez ona może być tuż przy karmniku, jak opisujesz. Koty nie przylezą, bo pies sie kręci po obejściu (ptaki go olewają). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zielony_listek 18.12.2008 10:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2008 Rozciagnełem linke miedzy drzewami. Posrodku linki umocowałem 40 cm kołek. W kołek w bite dwa gwozdzie na które nabijam połec słoniny. Dodatkowo obwiazuje drutem. Słonine jedza Dziecioły i inne ptaszki. Wkarniku wysypuje pestki słonecznika. Zauważyłem ze dzieciołom pestki tez smakuja. Tak żeby widziec z okna, to mam tylko mirabelki za drogą - tak gęsto że tu nie ma co linki przecięgać. A ten gwózdz im nie przeszkadza? Moge kołek przymocowac po prostu do drzewa i opleść drutem. Ale czy one znajdą? Wykorzystam obydwa patenty, Joshi i Twój, zobaczymy ktore miejsce moim ptaszorom bardziej przypadnie do gustu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nat-ka 18.12.2008 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2008 Też obstawiam sroki złodziejki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dusia2006 20.12.2008 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2008 tu też niezły cwaniaczek tadzel coś jakby na konstrukcji podobnej do Twojej http://lh6.ggpht.com/_2Rp0SwAScQI/Rqye5fr8E6I/AAAAAAAAAyk/LV7PWIb3fFI/s640/1dbe61-1.jpg http://lh5.ggpht.com/_2Rp0SwAScQI/Rqye6Pr8E7I/AAAAAAAAAys/EA_Iy1SxowM/s720/1dbe70-2.jpg http://lh4.ggpht.com/_2Rp0SwAScQI/Rqye6_r8E8I/AAAAAAAAAy0/SdgVymXnWB4/s640/1dbe80-3.jpg http://lh6.ggpht.com/_2Rp0SwAScQI/Rqygsfr8E9I/AAAAAAAAAzE/j26eGg7Jx7c/1dbe90-4.jpg ciekawe jak to się skończyło zdjęcia Nicka Yarmoshuk to tak w przerwie między choinką a pierogami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tadzel 20.12.2008 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2008 No nie na mojej dzialce nie takich " cwaniaków akrobatów. Ja mam słonine mocowano do do kawałka drewna a todrewno do liniki. To jest zrobione specjalnie dls Dzieciołow. napierw siada na kołek pozniej pionowo w gore się spina i zajada słonine.Przylatuja trzy sztuki. mało intelgetne, tłuka sie niemiłosiernie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dusia2006 20.12.2008 14:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2008 u mnie wiewióry są takie cwane może je tak wyćwiczę http://pl.youtube.com/watch?v=nWU0bfo-bSY Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 20.12.2008 14:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2008 No wiedziałem, że baribal wiele potrafi, ale ten.. etat w cyrku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zielony_listek 20.12.2008 18:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2008 tu też niezły cwaniaczek tadzel coś jakby na konstrukcji podobnej do Twojej Ale jaka ta linka mocna! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robinoc 09.01.2009 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2009 A u mnie kawka akrobatka łapała słoninke w locie , kawałek do góry i puszczała tak, że linka owijała sie dookoła gałązki, powtórzyła to ze cztery razy i miała słoninke w zasiegu dzioba siedząc na gałązce, potem rozdziobała miejsce wiązania i w nogi!( a raczej "w skrzydła ?") Został tylko sznurek owinięty na gałęzi Teraz wieszam kawałki schowane w pudełku po jogurcie powieszonym do góry dnem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teska 14.01.2009 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2009 U mnie słoninkę zjada kuna na zmianę z kotem.kto pierwszy ten lepszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszka 16.01.2009 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2009 No moich oczach też ostatnio wyżarł ptaszkom słoninę dużżżżżżżżżży, rudy ptak! . . . . I pięknie spiewał - "hau, hau" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts