Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

piec mia?owy


Gość dziubek

Recommended Posts

Gość dziubek

Stoję przed wyborem pieca do co. Zastanawiam się nad piecem miałowym. Bardzo proszę użytkowników takich piecy o opinie na temat eksplatacji:

- czy naprawdę tak bardzo się brudzi i tak duzo jest popiołu

- czy palenie miałem naprawdę wychodzi o wiele taniej niz np. węglem itp.

- czy zasyp odbywa się raz na dobę tak jak gwarantują producenci

- jakie jest srednie zużycie na sezon miału w stosunku do ogrzewanej powierzchni

- na co zwracać uwagę przy wyborze pieca

Czy ktoś posiada może piec LAWA - proszę o opinie na temat tego pieca.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam!! nie bede palił miałem ale ostatnio ogladałem piece,proponuje firmy

 

http://www.wakomet.pl

http://www.simar.com.pl

http://www.tilgner.com.pl

http://www.pphu.gregor.prv.pl

http://www.kaczmarek-pleszew.com.pl

http://www.ekocentr.com

http://www.kotlobud.com.pl

http://www.hef.com.pl

z w/w firm polecił bym wakomet i hef wystawiaja sie na targach od kilku lat,reszty nie znam co nie znaczy ze gorsze ,ja wybrałem piec hefa z zasobnikiem EKO-PLUS U na wegiel groszek( montują 28.10)

POZDRAWIAM WSZYSTKICH SZUKAJACYCH PRAWDY

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Miał jest OK.

Kurzy się mocno to fakt. Ja stosuję metodę pewnie nie polecaną przez producentów, ale skuteczną - zalewam popiół wodą, poprostu wkładam wąż do pieca i odkręcam wodę...

Jak na dworze jest + to zasypuję co 48-72 godz. jak -10 co 32 godz.

Koszty gaz - 600-800 , miał 250-350.

Ważne !!! Jakość miału ma znaczenie. Musi być dobry, bo mogą pojawić się kłopoty.

Czy u Was też występuje efekt kilkugodzinnego osłabienia mocy w trakcie spalania mniej więcej po 8 godzinach pracy ?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wiem, o co Ci się rozchodzi, ale spójrz na pierwszą lepszą stronę producenta nowoczesnego kotła z podajnikiem i paleniskiem retortowym, a przekonasz się, że producenci ci dysponują świadectwami bezpieczeństwa ekologicznego dla swoich produktów. Pierwszy z brzegu przykład (zupełnie losowo) jest TUTAJ.

Nie wiem na ile jest to marketing, ale producent pisze wręcz, że: "...Dzięki zastosowaniu nowego dwusystemowego sposobu spalania polegającego na zgazowaniu paliwa w pierwszym etapie oraz spaleniem produktów suchej destylacji węgla w drugim etapie, uzyskano bardzo dobre wyniki czystości spalin porównywalnych z kotłami olejowymi potwierdzone świadectwem badania na "znak bezpieczeństwa ekologicznego"...".

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dziubek,

chyba jednak miał jest tańszy - ale raczej więcej się przy nim brudzi. Poza tym nie spotkałem do tej pory pieców na miał, które mają podajnik, jak to jest w przypadku np. eko-groszków, czy pelletów (drewniane sztyfty). Eko-groszek kosztuje tyle co dobry węgiel, ale z tego co wiem, to jest mniej przewałów z paliwem, jak np. piasek lub ziemia dosypana do miału, itp...

Poszukaj trochę na forum lub podanych we wcześniejszych postach adresach producentów. Ja ostatecznie zdecydowałem się na eko-groszka, choć rozważałem także kocioł na pellets, ale okazał się dla mnie za drogi w eksploatacji...

Pozdrowienia

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dziubek,

chyba jednak miał jest tańszy - ale raczej więcej się przy nim brudzi. Poza tym nie spotkałem do tej pory pieców na miał, które mają podajnik, jak to jest w przypadku np. eko-groszków, czy pelletów (drewniane sztyfty). Eko-groszek kosztuje tyle co dobry węgiel, ale z tego co wiem, to jest mniej przewałów z paliwem, jak np. piasek lub ziemia dosypana do miału, itp...

Poszukaj trochę na forum lub podanych we wcześniejszych postach adresach producentów. Ja ostatecznie zdecydowałem się na eko-groszka, choć rozważałem także kocioł na pellets, ale okazał się dla mnie za drogi w eksploatacji...

Pozdrowienia

Z tym miałem to masz rację, można bowiem kupić mieszaninę miału węglowego, piasku i szlamu. A potem rozpacz, że kocioł do kitu :( !

Natomiast, co do producentów kotłów z podajnikiem na miał, to jest ich chyba tyle samo, co producentów kotłów na groszek. Podstawowa różnica w budowie tych dwóch kotłów jest taka, że mają inaczej rozwiązane podajniki i paleniska (chociaż spotyka się również rozwiązania "mieszane). W kotłach na groszek, węgiel do paleniska jest zazwyczaj transportowany za pomocą ślimaka (tak jak w maszynce do mielenia mięsa) i "wypychany" pionowo w górę na palenisko retortowe. Natomiast w kotłach na miał węglowy podajnik jast zazwyczaj tłokowy (miał opada pionowo z zasobnika, a potem jest przepychany przez tłok na palenisko). Samo palenisko w kotłach miałowych jest lekko pochylone w stronę popielnika, a zasada ciągłego palenia polega na tym, że świeżo dostarczony miał na palenisko spycha popiół do popielnika.

 

Oto przykłady producentów kotłów z podajnikiem na miał węglowy:

http://www.ekocentrpphu.com.pl/main.php?s=kotly&k=ekocentru

http://www.protech-wkg.pl/kotly.htm

http://www.spyra.pl/podstrona.htm

http://www.tilgner.com.pl/kotly_KTM.html

 

"Wstukując" w wyszukiwarkę "kocioł miał" lub inną kombinację tych słów znajdziesz przynajmniej kilkunastu producentów kotłów miałowych z podajnikiem.

Pozdrawiam

Grzegorz

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.



×
×
  • Dodaj nową pozycję...