MOONA74 16.12.2008 13:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2008 Mam pytanie: Co trzeba mieś w domu wykonane, wykończone aby można było załatwiać formalności związane z zakończeniem budowy?np. chodzi mi o to czy musze mieć kaloryfery,kominek i piec czy wystarczy tylko kominek; czy musze mieć wszystkie przyłącza, itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert8888 16.12.2008 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2008 Mam pytanie: Co trzeba mieś w domu wykonane, wykończone aby można było załatwiać formalności związane z zakończeniem budowy? np. chodzi mi o to czy musze mieć kaloryfery,kominek i piec czy wystarczy tylko kominek; czy musze mieć wszystkie przyłącza, itp. musi być rozwiązany problem kanalizacji: POŚ, szambo lub podłączenie do miejskiej kanalizacji. Do tego umowa na dostarczanie wody, prądu. Geodeta nansoi to wszystko na mapę. Kaloryfery mozna sobie darować i zamontować je po odbiorze (zresztą inne wykonczeniowe sprawy też) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MOONA74 17.12.2008 09:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2008 czy prawdą jest że jak będe miała decyzje od kierownika budowy że są warunki do zamiszkania (czyli mam gdzie ugotować, gdzie się umyć i gzie spać) to moge się wprowadzić?wystarczy mieć wode, nie trzeba mieć prądu i gazu, nie trzeba mieć również ogrzewania ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MOONA74 17.12.2008 09:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2008 ja mam wybudowany dom, na zewnątrz jest wykończone wszystko a w środku są ściany do pomalowania a na podłodze płytki czy panele. Mam tylko prąd, przyłącze wody jest w trakcie załatwiania. Obecnie ogrzewamy kominkiem "kozą" nie mamy kaloryferów i pieca do ciepłej wody i konimka. Dlatego się pytam czy jak mi podłączą wode (szambo mamy) to czy moge się wprowadzić a z czasem wykończyć wszystko zrobić odbór techniczny i zgłosić zakończenie budowy do gminy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 18.12.2008 00:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2008 Jeżeli ktoś buduje z kredytem, to ważne też jest co mówi umowa kredytowa. Zdaje się, że transze kredytu budowlanego wypłaca się tylko w trakcie budowy. Nie wiem jak bank reaguje na częściowe oddanie do użytku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 18.12.2008 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2008 Zależy Ci na wprowadzeniu się , czy formalnym zakończeniu budowy? Bo to dwie różne sprawy.Ale de facto jak już jest prąd, woda, szambo - to można starać się o odbiór budowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WaldekZ 18.12.2008 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2008 Zależy Ci na wprowadzeniu się , czy formalnym zakończeniu budowy? Bo to dwie różne sprawy. Ale de facto jak już jest prąd, woda, szambo - to można starać się o odbiór budowy. Właśnie. Może ktoś wie, czy odbiór przez PINB jest warunkiem wprowadzenia się (legalnego), czy wystarczy do zamieszkania tylko np. oświadczenie kierownika budowy o zakończeniu budowy? Jak to jest zgodnie z prawem? Pozdrowienia WaldekZ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 18.12.2008 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2008 Z tego co się orientuję, to odbiór jest konieczny do zamieszkania. Oświadczenie kierownika jest potrzebne do wcześniejszego zameldowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MOONA74 18.12.2008 11:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2008 koleżanka wprowadziła się po opini kierownika budowy że są warunki do zamieszkania, a po 2 latach zakończyła budowe ja chce się jak najszybciej wyprowadzić bo teraz płace za dwa mieszkania a mieszkam na małym pokoju z dziećmi i mężem a jak się wyprowadze to będzie tylko dom do zapłacenia - jedyny problem z tym że prąd mamy budowlany a zmiane na prąd mieszkalny mozna do formalnym zakończeniu budowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MOONA74 18.12.2008 11:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2008 a odbiór techniczny, końcowy to......? co się na niego składa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 18.12.2008 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2008 nowy hint na temat odbioru budynku - świadectwo energetyczne http://forum.muratordom.pl/post2942468.htm#2942468 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MOONA74 18.12.2008 12:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2008 niezałamujcie mnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MOONA74 18.12.2008 12:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2008 co to za świadectwo energetyczne????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 18.12.2008 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2008 niezałamujcie mniesam się "ucieszyłem" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 18.12.2008 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2008 co to za świadectwo energetyczne?????coś a'la zaświadczenie o jakości izolacji cieplnej domku. Za http://www.swiadectwa-energetyczne.pl/ Świadectwa energetyczne - czyli dokumenty mówiące o zużyciu energii przez budynek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MOONA74 18.12.2008 13:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2008 no niestety: "Działanie systemu oceny energetycznej Dyrektywa ustala, że w chwili budowy, sprzedaży lub wynajmu budynku właścicielowi, nabywcy lub najemcy powinno być przedstawione jego świadectwo energetyczne." Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert8888 18.12.2008 22:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2008 ja mam wybudowany dom, na zewnątrz jest wykończone wszystko a w środku są ściany do pomalowania a na podłodze płytki czy panele. Mam tylko prąd, przyłącze wody jest w trakcie załatwiania. Obecnie ogrzewamy kominkiem "kozą" nie mamy kaloryferów i pieca do ciepłej wody i konimka. Dlatego się pytam czy jak mi podłączą wode (szambo mamy) to czy moge się wprowadzić a z czasem wykończyć wszystko zrobić odbór techniczny i zgłosić zakończenie budowy do gminy? Jak masz wodę, szambo (zapewne było w projekcie), to składaj jeszcze w tym roku papiery do Starostwa. Nie ma sensu czekać. Ściany pomalujesz sobie po odbiorze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikolayi 19.12.2008 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2008 ja mam wybudowany dom, na zewnątrz jest wykończone wszystko a w środku są ściany do pomalowania a na podłodze płytki czy panele. Mam tylko prąd, przyłącze wody jest w trakcie załatwiania. Obecnie ogrzewamy kominkiem "kozą" nie mamy kaloryferów i pieca do ciepłej wody i konimka. Dlatego się pytam czy jak mi podłączą wode (szambo mamy) to czy moge się wprowadzić a z czasem wykończyć wszystko zrobić odbór techniczny i zgłosić zakończenie budowy do gminy? Jak masz wodę, szambo (zapewne było w projekcie), to składaj jeszcze w tym roku papiery do Starostwa. Nie ma sensu czekać. Ściany pomalujesz sobie po odbiorze przecież napisała, że wody nie ma... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 19.12.2008 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2008 A co wy na to: http://forum.muratordom.pl/,t146882.htm W dniu wczorajszym nastapiła nowela Rozporządzenia: „§ 1a. Do budynków, wobec których przed dniem wejscia w życie niniejszego rozporzadzenia została wydana decyzja o pozwoleniu na budowe lub odrebna decyzja o zatwierdzeniu projektu budowlanego lub został złoony wniosek o wydanie takich decyzji, stosuje sie przepisy dotychczasowe.”. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikolayi 19.12.2008 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2008 A co wy na to: http://forum.muratordom.pl/,t146882.htm W dniu wczorajszym nastapiła nowela Rozporządzenia: „§ 1a. Do budynków, wobec których przed dniem wejscia w życie niniejszego rozporzadzenia została wydana decyzja o pozwoleniu na budowe lub odrebna decyzja o zatwierdzeniu projektu budowlanego lub został złoony wniosek o wydanie takich decyzji, stosuje sie przepisy dotychczasowe.”. Trociu zapusć nowy wątek ku radości przerażonych inwestorów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts