Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

zakończenie budowy????

MOONA74

Recommended Posts

Mam pytanie:

Co trzeba mieś w domu wykonane, wykończone aby można było załatwiać formalności związane z zakończeniem budowy?

np. chodzi mi o to czy musze mieć kaloryfery,kominek i piec czy wystarczy tylko kominek; czy musze mieć wszystkie przyłącza, itp.

musi być rozwiązany problem kanalizacji: POŚ, szambo lub podłączenie do miejskiej kanalizacji. Do tego umowa na dostarczanie wody, prądu. Geodeta nansoi to wszystko na mapę. Kaloryfery mozna sobie darować i zamontować je po odbiorze (zresztą inne wykonczeniowe sprawy też)

ja mam wybudowany dom, na zewnątrz jest wykończone wszystko a w środku są ściany do pomalowania a na podłodze płytki czy panele. Mam tylko prąd, przyłącze wody jest w trakcie załatwiania. Obecnie ogrzewamy kominkiem "kozą" nie mamy kaloryferów i pieca do ciepłej wody i konimka. Dlatego się pytam czy jak mi podłączą wode (szambo mamy) to czy moge się wprowadzić a z czasem wykończyć wszystko zrobić odbór techniczny i zgłosić zakończenie budowy do gminy?

Zależy Ci na wprowadzeniu się , czy formalnym zakończeniu budowy? Bo to dwie różne sprawy.

Ale de facto jak już jest prąd, woda, szambo - to można starać się o odbiór budowy.

Właśnie. Może ktoś wie, czy odbiór przez PINB jest warunkiem wprowadzenia się (legalnego), czy wystarczy do zamieszkania tylko np. oświadczenie kierownika budowy o zakończeniu budowy?

Jak to jest zgodnie z prawem?

Pozdrowienia

WaldekZ

koleżanka wprowadziła się po opini kierownika budowy że są warunki do zamieszkania, a po 2 latach zakończyła budowe

ja chce się jak najszybciej wyprowadzić bo teraz płace za dwa mieszkania a mieszkam na małym pokoju z dziećmi i mężem a jak się wyprowadze to będzie tylko dom do zapłacenia - jedyny problem z tym że prąd mamy budowlany a zmiane na prąd mieszkalny mozna do formalnym zakończeniu budowy

ja mam wybudowany dom, na zewnątrz jest wykończone wszystko a w środku są ściany do pomalowania a na podłodze płytki czy panele. Mam tylko prąd, przyłącze wody jest w trakcie załatwiania. Obecnie ogrzewamy kominkiem "kozą" nie mamy kaloryferów i pieca do ciepłej wody i konimka. Dlatego się pytam czy jak mi podłączą wode (szambo mamy) to czy moge się wprowadzić a z czasem wykończyć wszystko zrobić odbór techniczny i zgłosić zakończenie budowy do gminy?

Jak masz wodę, szambo (zapewne było w projekcie), to składaj jeszcze w tym roku papiery do Starostwa. Nie ma sensu czekać. Ściany pomalujesz sobie po odbiorze

Jak masz wodę, szambo (zapewne było w projekcie), to składaj jeszcze w tym roku papiery do Starostwa. Nie ma sensu czekać. Ściany pomalujesz sobie po odbiorze

przecież napisała, że wody nie ma...

A co wy na to:

http://forum.muratordom.pl/,t146882.htm

W dniu wczorajszym nastapiła nowela Rozporządzenia:

„§ 1a. Do budynków, wobec których przed dniem wejscia w życie niniejszego rozporzadzenia została wydana decyzja o pozwoleniu na budowe lub odrebna decyzja o zatwierdzeniu projektu budowlanego lub został złoony wniosek o wydanie takich decyzji, stosuje sie przepisy dotychczasowe.”.

A co wy na to:

http://forum.muratordom.pl/,t146882.htm

W dniu wczorajszym nastapiła nowela Rozporządzenia:

„§ 1a. Do budynków, wobec których przed dniem wejscia w życie niniejszego rozporzadzenia została wydana decyzja o pozwoleniu na budowe lub odrebna decyzja o zatwierdzeniu projektu budowlanego lub został złoony wniosek o wydanie takich decyzji, stosuje sie przepisy dotychczasowe.”.

Trociu zapusć nowy wątek ku radości przerażonych inwestorów :)