Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wybór budulca domu....

Senser

Recommended Posts

Słuchajcie, nie dziwne każdy musi sobie odpowiedzieć na takie pytanie...jeśli stawia sobie domek.. :-) Ale ja trochę z innej beczki...Od czego zaczeliście myślenie o takiej czy innej technologi (materiale na budulec..), tzn. jakie kryteria początkowe towarzyszyły waszym umysłom jeśli chodzi o początkowe podejście do tego tematu w ogóle! Bo w sumie aby zacząć pewne kroki, poszukiwania to trzeba przecież obrać jakiś kierunek, a żeby obrać kierunek trzeba wiedzieć jaki...no i kwadratura koła :-) Mam nadzieję że "zajarzycie" o co mi biega bo pewnie trochę kręce...ale chodzi mi o pewną ideę, która człowiekowi przyświeca zanim się na coś zdecyduje...Dodam oczywiście że mi pewnie będzie chodziło o ten złoty środek, najlepszy stosunek :-) ceny do jakośći...aby była ciepła, izolowała akustycznie, właściwie oddychała itd..

Innymi słowy brakuje mi tego czegoś co się już mieć powinno "na starcie" :-)

U mnie były takie założenia początkowe: koszty samej budowy mogą być wyższe, jeśli przekłada się sensownie na mniejsze koszty póżniejszego utrzymania - w tym remontów (tzn. technologie trwałe, raczej dobrze sprawdzone, oszczędzam tam gdzie oszczędność nie pogarsza znacząco trwałości lub cech użytkowych); nie zależy tak bardzo mi na szybkości budowania - nie oznacza to budowania przez 3 lata czy dłużej, ale tam gdzie lepiej jest poczekać ze względów technologicznych - czekam. To czywiście tylko część odpowiedzi, ale może będzie pomoca - Ty możesz mieć całkiem inne preferencje. Owocnych przemyśleń!