revalidon 16.12.2008 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2008 Czy Zakład Energetyczny ocipiał, czy jest to normalna procedura..? Chciałem zawrzeć z nimi umowę sprzedaży en. el., wykonawca instalacji i przyłacza obrobił wszystkie papiery, porobił pomiary, zawioiozłem dokumenty, a oni chcą jeszcze: * uprawnienia budowlane wykonawcy w branży elektroenergetycznej;* aktualne członkostwo w Okregowej Izbie Inzynierów Bdownictwa;* aktualne uprawnienia SEP lub równoważne. O ile z uprawnieniami budowlanymi nie byłoby problemu, to na pozostałe wykonawca zrobił karpika... I trutaj moje pytanie: * czy do Okręgowej Izby Inzynierów Budownictwa może należeć nieinzynier..?* czy członkostwo w tej bojówce jest obowiązkowe..?* czy w związku z powyzszym wymogiem instalacje może robić tylko inzynier..?* uprawnienia SEP rozumiem, że pomiarowe, ale co znaczy skrót SEP..?* czy takie wymagania to aby nie przesada..? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 16.12.2008 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2008 Zasady są takie, że wszelkie instalacje wymagające do ich zbudowania wiedzy fachowej muszą być projektowane przez osobę z uprawnieniami do projektowania ich.Budowlane do kanalizy...Budowlane do elektryki...Budowlane do wody....Budowlane do.... (wpisz co potrzeba).Jak masz już tę kartkę z nieczytelnie nagryzmolonymi zygzakami podpisaną prtzez człowieka z takimi uprawnieniami, to ELEKTRYK, który się na tym zna, może zrealizować to, co jajogłowy nagryzmolił.Powinien mieć stosowne uprawnienia, świadczące o tym, że zdał egzamin kwalifikacyjny (SEP). Generalnie - to robota "dla swoich"Na danym terenie jest grupa osób, która współpracuje z ZE stale/często i ma stosowne papiery na stałe tam złożone.Jeżeli superspec z innego końca kraju, posiadający te papiery lub nawet z takich, co je wydają, ale nie TU, weźmie tę robotę, to żądają tego, co wymieniłeś. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 16.12.2008 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2008 . I trutaj moje pytanie: * czy do Okręgowej Izby Inzynierów Budownictwa może należeć nieinzynier..? * czy członkostwo w tej bojówce jest obowiązkowe..? * czy w związku z powyzszym wymogiem instalacje może robić tylko inzynier..? * uprawnienia SEP rozumiem, że pomiarowe, ale co znaczy skrót SEP..? * czy takie wymagania to aby nie przesada..? 1. Może. Byle miał uprawnienia.... kiedyś dawali technikom. 2. Tak. 3. Nie. Ale musi sprawdzać i ponosi odpowiedzialność. 4. uprawnienia SEP??? Nie ma czegoś takiego. Obecnie wydają je komisje URE (urząd Regulacji Energetyki). SEP - Stowarzyszenie Elektryków Polskich. 5. Pewnie że przesada, jak ponad połowa wymagań budowlanych. Ale po coś urzędnicy istnieją i nie mogą brać kasy darmo to się starają byle głupotą zarobić... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 16.12.2008 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2008 Po prostu nie dałeś zarobić... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
revalidon 16.12.2008 20:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2008 Po prostu nie dałeś zarobić... i to jest chyba trafna odpowiedź... jakby to zrobił "swój" to nie byłoby problemu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
revalidon 16.12.2008 20:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2008 ... 4. uprawnienia SEP??? Nie ma czegoś takiego. Obecnie wydają je komisje URE (urząd Regulacji Energetyki). SEP - Stowarzyszenie Elektryków Polskich. ... Dali mi papier na to. Stoi jak byk... "Aktualne uprawnienia SEP" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j-j 16.12.2008 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2008 ... 4. uprawnienia SEP??? Nie ma czegoś takiego. Obecnie wydają je komisje URE (urząd Regulacji Energetyki). SEP - Stowarzyszenie Elektryków Polskich. ... Dali mi papier na to. Stoi jak byk... "Aktualne uprawnienia SEP" Z ciekawości zapytam: a powołali się na coś "prawnego" przy tych wymaganiach? pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 16.12.2008 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2008 ... 4. uprawnienia SEP??? Nie ma czegoś takiego. Obecnie wydają je komisje URE (urząd Regulacji Energetyki). SEP - Stowarzyszenie Elektryków Polskich. ... Dali mi papier na to. Stoi jak byk... "Aktualne uprawnienia SEP" Z czystym sumieniem odpisz im, że są dwadziescia lat za eskimosami i mieszkańcami wysp Hula-Gula. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sigurd 16.12.2008 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2008 Ja miałem podobnie, mój elektryk wszystko zrobił w domu, także stosowne schematy i pomiary, jadę do ZE i słyszę to samo, co ty, u mnie głownie o tą głupią pieczątkę Izby chodzilo, pracownik ZE nawet zasugerował, że oni mają swoich zaprzyjaźnionych elektryków którzy składki na izbę płacą a mój elektryk lekkoduch akurat nie płacił składek i pieczątki nie mial Na szczęście szwagier poratował i pogadał ze znajomym, który miał aktualną pieczątkę i podstęplował za flaszkę wszystkie papiery. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tedii 16.12.2008 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2008 Generalnie - to robota "dla swoich" I słusznie. Mafia musi dbać o SWOJE interesy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikolayi 16.12.2008 22:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2008 próbują zrobić z Ciebie owcę, a owce wiadomo po co są... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 16.12.2008 23:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2008 śliczne, mięciutkie... Głaszcze się je? Była bajeczka o brzydkim wilku... on je jadał... Zazwyczaj strzygą... Brutale!!! Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 17.12.2008 04:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2008 te zachwyty to na wyrost...gotować nie umią.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelo_pl 17.12.2008 06:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2008 I co na to wszystko mam powiedzieć ja - który co miesiąc płaci do SEP - choć wcale nie żyję z układania instalacji .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
irek.w 17.12.2008 07:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2008 próbują zrobić z Ciebie owcę, a owce wiadomo po co są... Nikt z nikogo owcy nie robi.Jest to robione po to aby zlikwidować szarą strefę i wszystkie złote rączki. Kiedyś na budowie inwestor prosił o przeniesienie skrzynki gazowej.Z rozmowy wynikło,że "majster ma tak przyciętą rurę z odzysku i najlepiej jak skrzynkę zainstaluje pod oknem". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 17.12.2008 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2008 Naprawdę chcesz stwierdzić, że energetyka jest od likwidowania szarej strefy? Zajęli by się czym innym! Mnie bardziej by interesowało, czy robota zrobiona jest zgodnie ze sztuką czy nie zamiast tego, czy wykonywał ją "swój" czy "obcy". Adam M. "gotować nie umią...." Fakt! Słyszałem, że baca narzekał... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość ZW 17.12.2008 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2008 Papieru z pieczątką uprawnień budowlanych i tak będziesz potrzebował do odbioru całości (obok kominiarza itepe). Niech elektryk coś załatwi jak sam nie ma. pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 17.12.2008 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2008 Papieru z pieczątką uprawnień budowlanych i tak będziesz potrzebował do odbioru całości (obok kominiarza itepe). Niech elektryk coś załatwi jak sam nie ma. pozdr do odbioru instalacji uprawnia swiadectwo kwalifikacyjne "D". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 17.12.2008 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2008 I co na to wszystko mam powiedzieć ja - który co miesiąc płaci do SEP - choć wcale nie żyję z układania instalacji .... to nie chodzi o składki SEP tylko o składki PIIB. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RAPczyn 17.12.2008 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2008 Sorry za offtopic "gotować nie umią...." Fakt! Słyszałem, że baca narzekał... Owce przed Porucznikiem Rżewskiem uciekają, strachliwe jakieś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts