Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

pozwolenie na budowę a własność

hejjpozn

Recommended Posts

Mam dylemat odnośnie własności przyszłego domu. Warunki zabudowy są tylko na mnie. W momencie złożenia dokumentów o PnB okazało się, że pozwolenie może może być wystawione tylko na osobę, na którą są wystawione warunki zabudowy. Trudno byłoby zmienić wnioskodawcę w warunkach, gdyż obecnie na naszej działce obowiązuje już MPZP. Czy w związku z tym, iż pozwolenie będzie tylko na mnie oznacza to że przyszły dom będzie tylko mój, czy nie ma znaczenia na kogo będzie pozwolenie skoro i tak mamy wspólnotę małżeńską i działka jest również wspólna - darowałam mężowi połowę. Poza tym bierzemy wspólnie kredyt na budowę.

Dokładnie tak. Wydali mi warunki zabudowy, ponieważ napisałam skargę do Urzędu Miasta za ich opieszałość w załatwieniu sprawy, a że musieli dać odpowiedź to je dali. O tym, że są one już w zasadzie nieważne, gdyż istnieje MPZP dowiedziałam się w momencie złożenia wniosku o PnB.

USTAWA o planowaniu i zagospodarowaniu przestrzennym

Art. 65.

1. Organ, który wydał decyzję o warunkach zabudowy albo decyzję o ustaleniu lokalizacji celu publicznego, stwierdza jej wygaśnięcie, jeżeli:

2) dla tego terenu uchwalono plan miejscowy, którego ustalenia są inne niż w wydanej decyzji.

Teraz to teraz te warunki mozesz sobie oprawic i powiesic na scianie jako dowód wygranej z urzędem do niczego innego one nie są w tej chwili potrzebne. Do starostwa wraz z wnioskiem o pozwolenie na budowę składasz wypis i wyrys z planu i juz nie ma znaczenia czy o wypis wystąpisz ty, mąż czy ciotka Frania.

akurat same warunki i kwestia ich uchylenia to i tak sprawa poboczna bo generalnie pytasz o co innego... Rozumiem, że uchwalony plan nie wyklucza Twojej inwestycji, Co do własności

Nie znam się na tym "skomplikowanym" prawie, ale mam znajomych w podobnej sytuacji. Pozwolenie na niego, domek wspólnym kredytem. O ile nie masz rozdzielnosci majątkowej to wszystko wniesione w małżeństwo - w tym wypadku domek, podlega w przypadku nie daj ręka noga, podziałowi. Na takim stanowisku stoją moi znajomi i wydaje mi się że to prawda :) NIe wiem jednak jak to jest gdy np. faktura na coś tam jest wystawiona tylko na jednego z małżonków.

Witam,

Mozesz napisac gdzie dokladnie masz ta dzialke?

Tez jestem z Poznania i czekam na wydanie warunkow zabudowy, ale...... w grudniu uchwalono ze przystepuja do sporzadznia mpzg. Zastanawiam sie, ile to moze potrwać i czy zdążą z jakąkolwiek decyzją. Niestety studium zagospodarowania nie przewiduje w tym miejscu budynkow mieszkalnych :(

A chodzi o teren Pokrzywno i okolice.