wyrwal 16.12.2008 21:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2008 Planuję ogrzewać swój budowany właśnie dom (165 m) prądem i poprzez kominek. Czy ktoś z Was ma już takie doświadczenie i może się ze mną nim podzielić? Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krisker 17.12.2008 07:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2008 Mam. Działa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
johny27 17.12.2008 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2008 u mnie tez dziala - kominek + piece dynamiczne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bst 17.12.2008 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2008 U mnie mam nadzieje, ze bedzie dzialac Podlogowka akumulacyjna + kominek i ew piece akumulacyjne na poddaszu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czarne-jagody 17.12.2008 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2008 My tez tak mamy. dom 130 m po podłogach. Na dole elektryczne podłogowe oraz kominek, na górze konwektory AEG. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyga350 17.12.2008 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2008 To jeszcze pochwalcie się jakiej wielkości płacicie rachunki za prąd. Ja też przymierzam się do takiego układu ogrzewania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krisker 17.12.2008 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2008 Na razie do 140zł/miesiąc za całą energię el. w tym dwa bojlery elektryczne CWU. 100m2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AskaK1719503823 17.12.2008 13:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2008 Ale kominkiem palicie non-stop, czy tylko okazjonalnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krisker 17.12.2008 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2008 Prawie non-stop. Od 13 do 22, potem rano dorzutka i tak w kółko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
am00 17.12.2008 13:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2008 Planuję ogrzewać swój budowany właśnie dom (165 m) prądem i poprzez kominek. Mam taki domek 95m2 użytkowej, ale projektowałem go specjalnie pod takie rozwiązanie, tj. ogrzewanie grawitacyjne kominkowe + podłogówka elektryczne w kuchni i łazienkach. Taki dom powinien mieć w miarę dużą bezwładność cieplną, żeby można było korzystać z drugiej taryfy el. Kominka też nie daje się precyzyjnie wysterować. Bezwładność cieplną zwiększają materiały ciężkie, dlatego do ścian wewnętrznych lepiej zastosować cegłę, silkę lub przynajmniej tynk cem.wap. Elektryka pozwala tylko utrzymywać temperaturę, natomiast nagrzać dom muszę kominkiem. Przy intensywnym paleniu potrzebuję godziny by podnieść temp. o 1 stopień. Pojemność cieplna ścian, stropu i podłogi, zapewnia mi utrzymanie ciepła nawet przez kilkanaściegodzin przy wygaszonym kominku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jurek_Z 17.12.2008 16:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2008 Domek ok. 200m2. Ogrzewanie to kocioł elektryczny i kominek z płaszczem pracujące na wspólny bufor 550/150. Wszędzie podłogówka (wodna). Kocioł elektryczny od 22:30 do 5:30 rano (druga taryfa 0,2629zł/kWh) zużył 63kWh utrzymując w buforze 50*C. To było tak dla testu bo zazwyczaj palę w kominku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NJerzy 17.12.2008 21:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2008 Ja zrobiłem bufor 1000 litrów, w nim zamontowałem grzałki, w całym domu podłogówka - to już działa. Kominek wodny jeszcze się buduje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Altaries 18.12.2008 16:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2008 NJerzy, jak sprawdza ci sie ten system w obecnym ksztalcie? planuje rowniez bufor 750-1000l z wezownica (kominek PW) i zbiornikiem cwu, oczywiscie z grzalka. no i podlogowka w calym domu. u mnie bedzie antresola - licze ze to plus klatka schodowa i przyzwoite ocieplenie (eder 25 + styropian 15, welna 25) sprawia, ze na gorze bedzie dosc cieplo nawet bez ogrzewania da sie grzac jedynie pradem w II taryfie i nie zbankrutowac? jak masz rozwiazane cwu.? pytan jest wiele, bo ciagle waham sie, czy isc w strone kominka PW... oczywiscie przy buforze teoretycznie to dobry pomysl, chociaz lobby 'kotlowni w salonie' atakuje ze wzmozona sila... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NJerzy 18.12.2008 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2008 Jestem bardzo zadowolony z tego ogrzewania. Posadzki zimne, a w domu ciepło U mnie zużycie prądu zgadza się dość dokładnie z wyliczonym zapotrzebowaniem domu na ciepło, a jeszcze mam dziury w ścianach zamiast rekuperatora. Jeśli zrobisz wystarczająco duży bufor to oczywiście nie będziesz grzał poza II taryfą. CWU też z bufora - rozwiązania pokazałem w dzienniku. Co do kominka z płaszczem - warto przewidzieć na niego wejścia w buforze. Jak teraz go nie zrobisz to zawsze w przyszłości będziesz mógł do tego podpiąć kocioł "na wszystko". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts