Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogrzewanie: prąd + kominek

Recommended Posts

Planuję ogrzewać swój budowany właśnie dom (165 m) prądem i poprzez kominek.

Mam taki domek 95m2 użytkowej, ale projektowałem go specjalnie pod takie rozwiązanie, tj. ogrzewanie grawitacyjne kominkowe + podłogówka elektryczne w kuchni i łazienkach.

Taki dom powinien mieć w miarę dużą bezwładność cieplną, żeby można było korzystać z drugiej taryfy el. Kominka też nie daje się precyzyjnie wysterować. Bezwładność cieplną zwiększają materiały ciężkie, dlatego do ścian wewnętrznych lepiej zastosować cegłę, silkę lub przynajmniej tynk cem.wap.

Elektryka pozwala tylko utrzymywać temperaturę, natomiast nagrzać dom muszę kominkiem. Przy intensywnym paleniu potrzebuję godziny by podnieść temp. o 1 stopień. Pojemność cieplna ścian, stropu i podłogi, zapewnia mi utrzymanie ciepła nawet przez kilkanaściegodzin przy wygaszonym kominku.

Domek ok. 200m2. Ogrzewanie to kocioł elektryczny i kominek z płaszczem pracujące na wspólny bufor 550/150. Wszędzie podłogówka (wodna). Kocioł elektryczny od 22:30 do 5:30 rano (druga taryfa 0,2629zł/kWh) zużył 63kWh utrzymując w buforze 50*C. To było tak dla testu bo zazwyczaj palę w kominku.

NJerzy, jak sprawdza ci sie ten system w obecnym ksztalcie? planuje rowniez bufor 750-1000l z wezownica (kominek PW) i zbiornikiem cwu, oczywiscie z grzalka. no i podlogowka w calym domu. u mnie bedzie antresola - licze ze to plus klatka schodowa i przyzwoite ocieplenie (eder 25 + styropian 15, welna 25) sprawia, ze na gorze bedzie dosc cieplo nawet bez ogrzewania

da sie grzac jedynie pradem w II taryfie i nie zbankrutowac? jak masz rozwiazane cwu.? pytan jest wiele, bo ciagle waham sie, czy isc w strone kominka PW... oczywiscie przy buforze teoretycznie to dobry pomysl, chociaz lobby 'kotlowni w salonie' atakuje ze wzmozona sila... :wink:

Jestem bardzo zadowolony z tego ogrzewania. Posadzki zimne, a w domu ciepło :-)

U mnie zużycie prądu zgadza się dość dokładnie z wyliczonym zapotrzebowaniem domu na ciepło, a jeszcze mam dziury w ścianach zamiast rekuperatora. Jeśli zrobisz wystarczająco duży bufor to oczywiście nie będziesz grzał poza II taryfą. CWU też z bufora - rozwiązania pokazałem w dzienniku.

Co do kominka z płaszczem - warto przewidzieć na niego wejścia w buforze. Jak teraz go nie zrobisz to zawsze w przyszłości będziesz mógł do tego podpiąć kocioł "na wszystko".