Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

mam kominek z płaszczem wodnym, z którego jest wyjście pod komin na 220 rurę spalinową mam 200 zastosowałem redukcję. Problem polega na tym, żę ryra aplinowa nie wchodzi do środka kominka tylko jest na zewnątrz redukcji 220x200, co gorsza redukcja, siłarzeczy też nie wchodzi do kominka, tylko jest nalożon na ruę konimkową. ostatnio pojawił się problem nieprzyjemnego zapachu i obowaiam się , że skropliny z rury spalinowej znalazły ujście na zewnątrz kominka, zamaczając tym samym wełnę. Czy wie ktoś może o istnieniu takiej redukacji, żebm mógł ją wpuścić do środka kominka, a to samo odnosi się do rury kominowej. Rura kominowa jest giętką, wygląda tak jak spiro
https://forum.murator.pl/topic/113496-pod%C5%82%C4%85czenie-rury-spalinowej-do-kominka/

mam kominek z płaszczem wodnym, z którego jest wyjście pod komin na 220 rurę spalinową mam 200 zastosowałem redukcję. Problem polega na tym, żę ryra aplinowa nie wchodzi do środka kominka tylko jest na zewnątrz redukcji 220x200, co gorsza redukcja, siłarzeczy też nie wchodzi do kominka, tylko jest nalożon na ruę konimkową. ostatnio pojawił się problem nieprzyjemnego zapachu i obowaiam się , że skropliny z rury spalinowej znalazły ujście na zewnątrz kominka, zamaczając tym samym wełnę. Czy wie ktoś może o istnieniu takiej redukacji, żebm mógł ją wpuścić do środka kominka, a to samo odnosi się do rury kominowej. Rura kominowa jest giętką, wygląda tak jak spiro

Trudno sie polapac, bo nie uzywasz znakow interpunkcyjnych i nie wiadomo ktory wymiar sie czego tyczy. Rozumiem ze komin masz fi220, a wylot z wkladu kominkowego fi200? Nie jestem ekspertem ale skladalem cos takiego u siebie pod nadzorem doswiadczonego "kominkarza" i powiem Ci jak jest u mnie:

Wlot do komina ceramicznego 45st, fi200 (wymiar wewnetrzny). Wjechalem tam rura stalowa chyba 1,5 albo 2 mm, czarna fi 180 a luz uszczelnilem sznurem ceramicznym. A to dlatego ze nie powinno sie laczyc na sztywno rur spalinowych stalowych z ceramika ze wzgledu na rozna rozszerzalnosc materialowo. Do tej juz mojej wetknietej stalowej rury Dolaczylem kolanko nastawne z wyczystka pod kolankiem dolaczylem 05,m rury ozebrowanej ktora rowniez nie wchodzi mi do wkladu ale zachodzi na zewnetrzna strone krocca wylotowego z wkladu. Wszystko na czarnych rurach firmy Bertrams a luzne polaczenia uszczelnione sznurem. Nie zauwazylem grama skroplin ani wewn ani zewnatrz choc kominek nie jest obudowany wiec teoretycznie prawdopodobienstwo wystapienia jest wieksze. Przy zabudowanym kominku tym bardziej nie powinno byc problemu.

Pozdrawiam

https://forum.murator.pl/topic/113496-pod%C5%82%C4%85czenie-rury-spalinowej-do-kominka/#findComment-2883838