Janusz 30.03.2002 06:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2002 Mur fundametowy będzie wytsawał ponad powierzchnie jego szerokość jest równa szerokości ściany jednowarstwowej,w związku z planowanym przezemnie ociepleniem fundametu zastanawiam się nad tym czy nie zweżyć muru fundamentowego o gruboć ocieplenia by zlicować sciany fundamentową z ścianą zewnetrzną.Proszę o rade.Po świętach zamierzam zacząć wykopy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mery64 30.03.2002 06:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2002 A ja się zastanawiam czy z tym pytaniem nie powinieneś się zwrócić do swojego kierownika budowy ?Nie ufasz mu ?A może się obawiasz, że każe sobie dodatkowo zapłacić za odpowiedż na Twoje wątpliwości ?A może wy się nie lubicie - nooo, to co innego. _________________Nie pozdrawiam, bo mnie to denerwuje [ Ta Wiadomość była edytowana przez: mery64 dnia 2002-03-30 15:14 ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rchmielewski 30.03.2002 13:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2002 Jeśli nie będzie piwnic a podłoga na gruncie daj ocieplenie od wewnątrz. Ja tak robię również ze ścianą jednowarstwową. Część ściany fundamentowej można zrobić z cegły klinkierowej i wtedy masz z głowy cokół. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 30.03.2002 14:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2002 Fundamentu nie zwezaj. Sciana powinna byc wysunieta przed fundament. Jesli dom nie jest podpiwniczony docieplenie fundamentu daj od wewnatrz. 5 cm warstwa styropianu do glebokosci 1 m.pzdrosa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
araman 30.03.2002 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2002 Sciana powinna wystawac ponad scianę fundamentową A ocieplenie dawaj od zewnątrz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janusz 30.03.2002 20:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2002 arman masz racje,rozmawiałem dzisiaj z moim projektantem i zarazem kierownikiem budowy doradzoł mi żeby zawerzyć mur fundametowy po stronie zewnętrznej i w to miejsce dać ocieplenie,a wtedy zlicuje się ściana fundametow .Ocieplanie fundamentu od wew.niema kompletnie sęsu-kto ociepla ściany od środka? dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztofj 02.04.2002 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2002 Ma sens. Ściany, w tym piwnic ociepla się od zewnątrz. Jeśli podłoga na gruncie, to ociepla sie tenże grunt i jest to jeden z przypadków gdzie ocieplenie można dać od wewnątrz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alanta 02.04.2002 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2002 To kwestia spojrzenia, Ty ocieplasz grunt (od wewnątrz), ja ocieplam pomieszczenia na parterze przed chłodem z gruntu (od zewnątrz) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztofh 02.04.2002 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2002 Mam pewne obawy jeżeli chodzi o ocieplenie fundamentów od wewnątrz. Otóż robiąc podłogę na gruncie i ocieplając fundamenty od wewnątrz nie da się uniknąć mostka termicznego w miejscu połączenia podłogi ze ścianą zwenętrzną. Zewnętrzne ocieplenie fundamentu pozwala na zachowanie ciągłości izolacji cieplnej w ścianie zewnętrznej.Czyż nie drodzy klubowicze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 02.04.2002 13:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2002 Jeżeli nie ma piwnicy to nie rozumiem sensu ocieplania fundamentów od wewnątrz. Od zewnątrz u siebie rozwiązałem to tak że dałem 5 cm styropianu+10cm bloczków fundamentowych. Nad powierzchnią gruntu zamiast bloczków dałem klinkier. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotro 03.04.2002 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2002 Jubbarozumiem , że Twój fundament to 10cm+5cm styropian (pod ziemią)oraz 10cm+6cm klinkier (nad ziemią)-czy nie za cieńko? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RafaelS 03.04.2002 15:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2002 A ja uwazam, ze przy scianie jednowarstwowej najlepiej przedluzyc ja ponizej posadzki powiedzmy o dwa bloczki. Trzeba je wtedy dokladnie zabezpieczyc przed wilgocia tak samo zreszta jak w przypadku ocieplania styropianem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 03.04.2002 15:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2002 Mój fundament to 38 beton + 5 styropian + 10 klinkieru nad ziemią a pod bloczki betonowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ryniu 04.04.2002 15:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2002 Jaki jest w ogóle sens ocieplania ściany fundamentu od wewnątrz? Czyli izolacja gruntu znajdującego się na zewnątrz fundamentu od gruntu w jego wnętrzu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztofj 06.04.2002 07:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2002 1.Biorąc pod uwagę tylko izolacje termiczną, nie ma znaczenia czy warstwa ocieplenia jest po wewnętrznej czy zewnętrznej stronie ściany2.Biorąc pod uwagę skraplanie zawartej w cieplejszym powietrzu pary wodnej róznica jest zasadnicza. I z tego powodu ocieplenie dajemy na ZEWNĄTRZ ściany (również piwnic).3.Sciana fundamentowa domu bez piwnic ma po obu stronach grunt i dlatego jest wszystko jedno gdzie będzie ocieplenie.4.Ostatecznie wybór zalezy od konstrukcji ścian parteru. Jeżeli ściana parteru ma izolację zewnętrzną, to ścianę fundamentową lepiej ocieplić od zewnątrz. Jezeli ściana parteru jest jednowarstwowa, to lepiej ścianę fundamentową zrobić cieńszą, ocieploną od wewnątrz i zlicowaną od wewnątrz ze ścianą parteru. Przez zlicowanie obu ścian unikniemy mostków termicznych. Jeżeli ściana fundamentowa będzie miała 38 cm, to będzie wystawać wewnątrz (5-8 cm gołego betonu)i mostek nieunikniony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ryniu 06.04.2002 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2002 Skoro grunt jest po obu stronach ściany fundamentowej (zatem i wewnątrz i na zewnątrz niej panuje ta sama tempetratura) domu bez piwinic to jaki jest w ogóle sens jej ocieplania, z wyjątkiem jedynie zapobieżenia powstania mostka cieplnego w rogu podłogi parteru? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztofj 06.04.2002 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2002 Chyba nie kwestionujesz konieczności ocieplania sciany zewnetrznej nadziemia chociaż wewnątrz i zewnątrz - powietrze? Sciana fundamentowa jest w wilgotnej ziemi, więc odpada problem kondensacji pary wodnej, natomiast problem izolacj cieplnej pozostaje. Chodzi przecież o to by przez podłogę uciekało jak najmniej ciepła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ryniu 06.04.2002 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2002 1.Napisałem przecież, że jeśli chodzi o nadziemie to sprawa jest dla mnie bardziej oczywista.2.Podłoga to podłoga, ma swoją izolację.3.Zeby ochronić podziemną część ściany fundamentu przed kondensacją należałoby chyba ocieplić ją z obu stron? Sorry za namolność, ale temat mnie zafrapował i koniecznie chcę go do końca zrozumieć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztofj 06.04.2002 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2002 Fundamentu nie chronimy przed kondesacją, dlatego o tym gdzie damy ocieplenie decyduje co innego - konstrukcja ściany nadziemia, i jej ustawienie na fundamencie. Podłoga ma swoje ocieplenie, ale lepiej żeby grunt pod podłogą miał trochę wyższą temperaturę niż na zewnątrz. Lepiej dla nas- mieszkańców, a i dla rur rozmaitych pod podłogą zainstalowanych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ryniu 09.04.2002 06:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2002 O sprawie ocieplenia ścian fund. jest na kasecie video "Muratora". Ocieplenie robi się wyjątkowo od wewnątrz, jeżeli poziom wód gruntowych jest tak wysoki, że na zewnątrz trzeba wykonać izolację przeciwwodną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts