pio102201 17.12.2008 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2008 Czy ktoś z was wykonywał kiedyś taki rodzaj tynków ?Jeżeli tak może jakieś porady ?Czy wytrzymałość takiego tynku jest taka sama jak by narzucał go maszynowo, Czy lepiej zrobić tradycyjny tynk cementowo-wapienny i na to gładzi szpachlową, i jeszcze jedno która metoda jest tańsza zakładają że pracę wykonywał bym sam? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 17.12.2008 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2008 Czy ktoś z was wykonywał kiedyś taki rodzaj tynków ?Jeżeli tak może jakieś porady ? Czy wytrzymałość takiego tynku jest taka sama jak by narzucał go maszynowo, Czy lepiej zrobić tradycyjny tynk cementowo-wapienny i na to gładzi szpachlową, i jeszcze jedno która metoda jest tańsza zakładają że pracę wykonywał bym sam? Koszty z tego co wiem to podobne. Wytrzymałość chyba też, bo niby skąd różnica jeśli stosujesz ten sam materiał? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gregfr 17.12.2008 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2008 Witam. Ja własnie wykańczam tak sciany. Mam już tynk wapienny na ścianach (stary) ale jest tak krzywo (2cm róznicy) położony że równam maszynowym. Radzę kupić sobie prowadnice pod tynk szybciej się ściąga. Pózniej gombkuje i ściągam pacą. Na to nakładam jeszcze szpachle bo sam mp75 jest dość chropowaty. Po przeszlifowaniu szkło mucha nie siada .... Przed narzuceniem tynku gruntuję. A i narożniki na okna czy winkle nakładam po maszynowym pod gips, ale można przed. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pio102201 18.12.2008 10:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2008 Ma jeszcze jedno pytanko jak założę listwy prowadzące na ścianach czy one nie będą widoczne po wyschnięciu gipsu ?? Czy nie będzie podłużnych odcieni na ścianie jak ją pomaluje?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gregfr 18.12.2008 22:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2008 Szczerze to jak gips zaczyna rochę wiązac to wyrywam listwy. Miejsca zaklejam pozostałym materiałem i pózniej wszystko zaciągam szpachlówka. Robie tak bo nie chce więcej kupować listw , starczy mi te kilka na całe mieszkanie. Oczywiście powinno się je zostawic. Szpachla pokryje cienka warstwą profil i po szlifowaniu nie powinno go być widać. Zreszta jak masz narożnik metalowy na winklu to tez zostaje kant metalowy. Jak zamalujesz to nic nie widać . Trzeba się troszkę postarać i bedzie cudnie Te listwy przyklejasz w odległosci takiej jak łata która będziesz ściagał (2metry) idealnie jest do sznurka dołem a póżniej pionujesz każdą. Przyklej je na gips budowlany szybko schnie albo klej gipsowy też może być. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pio102201 19.12.2008 10:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2008 Szczerze to jak gips zaczyna rochę wiązac to wyrywam listwy. Miejsca zaklejam pozostałym materiałem i pózniej wszystko zaciągam szpachlówka. Robie tak bo nie chce więcej kupować listw , starczy mi te kilka na całe mieszkanie. Oczywiście powinno się je zostawic. Szpachla pokryje cienka warstwą profil i po szlifowaniu nie powinno go być widać. Zreszta jak masz narożnik metalowy na winklu to tez zostaje kant metalowy. Jak zamalujesz to nic nie widać . Trzeba się troszkę postarać i bedzie cudnie Te listwy przyklejasz w odległosci takiej jak łata która będziesz ściagał (2metry) idealnie jest do sznurka dołem a póżniej pionujesz każdą. Przyklej je na gips budowlany szybko schnie albo klej gipsowy też może być. Na całą ścianę kładzie się szpachle aby ją wyrównać, czy sam tynku jest wystarczający ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gregfr 19.12.2008 16:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2008 wyrównujesz tynkiem a gips kłade zeby ściana nie była chropowata. jak dobrze zatrzesz gips to wystarczy zobaczysz jak wyschnie czy chcesz jeszcze gładzic czy już starczy . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pio102201 19.12.2008 16:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2008 mógłbyś napisać jak wykonujesz tynk chodzi dokładnie o wykończenie go (jak, jakim urządzeniem, kiedy) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gregfr 19.12.2008 17:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2008 gips maszynowy np: mp75 mieszam w wiadrze z wodą za pomocą mieszadła na wiertarce. Nie schnie on szybko więc nie ma sie co spieszyć. Masa ma mieć plastycznośc jak budyń. Taką masę nakładam kielnia na ścianę póżniej sciagam długą pacą moze być prosta deska. Następnie uzupełniam niedobory masy.Jak zacznie schnąć tak ze mozna go dotknąć palcami i nie pozostana slady gąbkuję na mokro i ściagam pacą metalową. Gąbka wyciaga tz. mleczko z gipsu które po ściagnięciu paca nadaje powierzchni gładkosci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pio102201 19.12.2008 21:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2008 napisałeś że używasz gipsu maszynowego a nie powinien być gips tynkarsku narzucany ręcznie???????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gregfr 20.12.2008 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2008 a kup co chceszopisałem ci czym robie i jak. Worek mp75 kosztuje 23 zł. za 30kg i zrobisz tym naprawdę dużo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pio102201 20.12.2008 10:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2008 A czym różni się tynk gipsowy narzucany ręcznie a narzucany maszynowo????Może chodzi o jego przyczepność na ścianie ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gregfr 20.12.2008 13:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2008 o szybkość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pio102201 20.12.2008 15:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2008 źle się wyraziłem chodzi o różnice (cena, przyczepność, czas schnięcia itp) między samym gipsem (rzucany ręcznie a maszynowo) a nie sposobem jego kładzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gregfr 21.12.2008 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2008 nie ma róznicy tylko się napracujesz, maszyną jest szybciej ale firma to wpada agregatem robią burdeli wychodzą po 2 dniach. Z tym ze małych ilości chodzi o metry to nikt nie chce robić, dziennie maszyną robi się ponad 100metrów na gotowo. A samemu to powoli spokojnie i taniej. 25zł. (za metr maszyną plus materiał) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Miki79 29.12.2008 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2008 nie polecam listwy trzeba usunac a Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts