Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Tynki gipsowe narzuca ręcznie

pio102201

Recommended Posts

Czy ktoś z was wykonywał kiedyś taki rodzaj tynków ?Jeżeli tak może jakieś porady ?

Czy wytrzymałość takiego tynku jest taka sama jak by narzucał go maszynowo, Czy lepiej zrobić tradycyjny tynk cementowo-wapienny i na to gładzi szpachlową, i jeszcze jedno która metoda jest tańsza zakładają że pracę wykonywał bym sam?

Czy ktoś z was wykonywał kiedyś taki rodzaj tynków ?Jeżeli tak może jakieś porady ?

Czy wytrzymałość takiego tynku jest taka sama jak by narzucał go maszynowo, Czy lepiej zrobić tradycyjny tynk cementowo-wapienny i na to gładzi szpachlową, i jeszcze jedno która metoda jest tańsza zakładają że pracę wykonywał bym sam?

Koszty z tego co wiem to podobne.

Wytrzymałość chyba też, bo niby skąd różnica jeśli stosujesz ten sam materiał?

Witam. Ja własnie wykańczam tak sciany. Mam już tynk wapienny na ścianach (stary) ale jest tak krzywo (2cm róznicy) położony że równam maszynowym. Radzę kupić sobie prowadnice pod tynk szybciej się ściąga. Pózniej gombkuje i ściągam pacą. Na to nakładam jeszcze szpachle bo sam mp75 jest dość chropowaty. Po przeszlifowaniu szkło ;) mucha nie siada .... Przed narzuceniem tynku gruntuję. A i narożniki na okna czy winkle nakładam po maszynowym pod gips, ale można przed.

Szczerze to jak gips zaczyna rochę wiązac to wyrywam listwy. Miejsca zaklejam pozostałym materiałem i pózniej wszystko zaciągam szpachlówka. Robie tak bo nie chce więcej kupować listw , starczy mi te kilka na całe mieszkanie. Oczywiście powinno się je zostawic. Szpachla pokryje cienka warstwą profil i po szlifowaniu nie powinno go być widać. Zreszta jak masz narożnik metalowy na winklu to tez zostaje kant metalowy. Jak zamalujesz to nic nie widać . Trzeba się troszkę postarać i bedzie cudnie ;) Te listwy przyklejasz w odległosci takiej jak łata która będziesz ściagał (2metry) idealnie jest do sznurka dołem a póżniej pionujesz każdą. Przyklej je na gips budowlany szybko schnie albo klej gipsowy też może być.

Szczerze to jak gips zaczyna rochę wiązac to wyrywam listwy. Miejsca zaklejam pozostałym materiałem i pózniej wszystko zaciągam szpachlówka. Robie tak bo nie chce więcej kupować listw , starczy mi te kilka na całe mieszkanie. Oczywiście powinno się je zostawic. Szpachla pokryje cienka warstwą profil i po szlifowaniu nie powinno go być widać. Zreszta jak masz narożnik metalowy na winklu to tez zostaje kant metalowy. Jak zamalujesz to nic nie widać . Trzeba się troszkę postarać i bedzie cudnie ;) Te listwy przyklejasz w odległosci takiej jak łata która będziesz ściagał (2metry) idealnie jest do sznurka dołem a póżniej pionujesz każdą. Przyklej je na gips budowlany szybko schnie albo klej gipsowy też może być.

Na całą ścianę kładzie się szpachle aby ją wyrównać, czy sam tynku jest wystarczający ?

gips maszynowy np: mp75 mieszam w wiadrze z wodą za pomocą mieszadła na wiertarce. Nie schnie on szybko więc nie ma sie co spieszyć. Masa ma mieć plastycznośc jak budyń. Taką masę nakładam kielnia na ścianę póżniej sciagam długą pacą moze być prosta deska. Następnie uzupełniam niedobory masy.Jak zacznie schnąć tak ze mozna go dotknąć palcami i nie pozostana slady gąbkuję na mokro i ściagam pacą metalową. Gąbka wyciaga tz. mleczko z gipsu które po ściagnięciu paca nadaje powierzchni gładkosci.

nie ma róznicy tylko się napracujesz, maszyną jest szybciej ale firma to wpada agregatem robią burdeli wychodzą po 2 dniach. Z tym ze małych ilości chodzi o metry to nikt nie chce robić, dziennie maszyną robi się ponad 100metrów na gotowo. A samemu to powoli spokojnie i taniej. 25zł. (za metr maszyną plus materiał)