Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

czy jest ktoś kto nie pracuje "ciężko"?

retrofood

Recommended Posts

• Odpowiedzi 66
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

ja od prawie roku jestem na wczesniejszej emeryturze... zeby domek wybudowac zrezygnowalem z dyrektorowania na rzecz "stanowiska do spraw trudnych i zawilych" :lol: i tak patrze, ze pracuje jakies 1/5 co kiedys... a moi sasiedzi z pokoju burza sie jak mowie ze sie opierniczam... no nic, administracja publiczna to administracja publiczna :)

ciągle protesty, strajki, manifestacje... wszyscy domagają się wyższych płac, bo za taką ciężką pracę nalezy się więcej. I także kiedy czytam, czy to w necie czy w prasie, lub słucham w radiu czy telewizji, to nie ma takiej profesji, która by pracowała inaczej. Górnicy, hutnicy, rolnicy, nauczyciele, stoczniowcy, policjanci, sędziowie, adwokaci, rolnicy, pielęgniarki, pracownicy wesołych miasteczek, pisuardessy, kelnerzy, taksówkarze, złodzieje, bezrobotni ... wszyscy pracują "ciężko". Więc nasuwa mi się kilka pytań:

1. czy ktoś słyszał, że inni przyznali się, że "lekko" pracują?

2. czy naprawdę nie ma "lekkiej" pracy?

3. Po jaki ch..j wszyscy od razu wybierają "ciężką" pracę zamiast uczyć się w szkole lekko pracować?

Tak jakoś mi się wydaje, że to nie chodzi o pracę samą w sobie, ale o ilość kasy z niej płynącej.

Kiedyś /w 2007/ dopadłam artykuł, w którym były rezultaty ankiety "Jaki zawód powinien jaką kasę zarabiać", na rękę oczywiście. I tak /z tego co pamiętam/:

-sprzedawczyni w spożywczym 1500

- hydraulik 1800

- nauczyciel w podstawówce 2000

- lekarz pierwszego kontaktu 3500

W zasadzie wszyscy mieli więcej o ok 500-1000 prócz notariusza -3000 i adwokata -1000. Natomiast lekarz specjalista +3000 /pewnie z nadzieją, że będzie wtedy bezpłatny i dostępny- wcale bym się nie obraziła/

Obok było dla porównania ile zarabiają.

Jeśli już pracuję, to trafiam na fajnych ludzi i to jest "szczęście", bo nawet ciężka praca sprawia wtedy przyjemność. Od tygodnia znów się byczę w domu z dziećmi :D