Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

TAPETA, FOTOTAPETA, GRAFIKA - drzwi, meblE, oklejanie drzwi tapetą - wątek zbiorczy

IZYCH

Recommended Posts

Cieszę się, że moja szafa podpowiada rozwiązania :)

Kiedy zobaczyłam w salonie Indeco szafę oklejoną barokową czarno-złotą, mieniącą się tapetą, wiedziałam, że muszę mieć coś podobnego... U mnie czerń w takich ilościach w malutkiej sypialni w grę nie wchodziła, ale połysk złota mam :D

• 5 months później...
  • Odpowiedzi 60
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Pepejeans, nie musze za chwilę, bo już dwa lata użytkowaliśmy tę szafę (właśnie sprzedaliśmy to mieszkanie, dlatego czas przeszły :) ). Nic nie odchodziło, dobrze się trzymało. W naszym przypadku panel drzwiowy miał szerokość rolki tapety, więc najpierw zdjęliśmy profile, przykleiliśmy tapetę, a po wyschnięciu ostrożnie nałożyliśmy profile, tak, że brzeg tapety był schowany pod profilem, więc nic się nie miało prawa zadzierać na brzegach. W naszym przyszły mieszkaniu, z drugij ręki jest już szafa w sypialni. Niestety na drzwiach są lustra, tak więc na przeciw łóżka mam ogromniaste lustro :/ NIestety tam jeden panel (a są ich trzy) jest szerszy niż szerokość rolki tapety. Kombinuję więc co tym razem zrobić, żeby te lustra zasłonić. Jak się nie trudno domyślić, na wymianę drzwi kasy brak. Myślałam już o jakiejś tkaninie. Ale musze najpierw dostać klucze od nowego mieszkania, żeby wszystko dokładnie oblukać.

• 1 month później...
  • 2 weeks później...
Witam serdecznie, chciałabym okleić safę typu " Komandor" tapetą, gdyż podoba mi się ten pomysł a mam fronty niestety nie pasujące do pozostałych mebli w pokoju. Mam tylko jeden problem - fronty są szerokości 1,20, wys. 2,50 a tapeta ma 53 cm, czyli muszą wystąpić łączenia. Czy będzie to dobrze wygladać? może macie jakiś pomysł? Proszę o wypowiedź na ten temat, bo spędza mi to sen z powiek :-))

• 2 years później...

Planuję w niedalekiej przyszłości postawić szafę wnękową w swojej sypialni, która ma pełnić rolę garderoby. Wymyśliłam sobie, że okleję ją fototapetą by nadać wnętrzu trochę charakteru. Nie wiem czy coś takiego się normalnie praktykuje, bo do tej pory widziałam tylko fototapety na ścianie. Stąd mam kilka pytań:

1. czy fototapetę można nakleić na płytę laminowaną?

2. czym się ją przykleja? klejem do tapet?

3. Czy taką fototapetę trzeba jakoś ochronić by nie blakła?

Z góry dzięki za pomoc

Można... Mam tapetę na szafie od ponad 4.5 roku - nie wiem, jak była klejona, bo zrobiła to za mnie firma robiąca szafę. Nic złego z tapetą się nie dzieje, niczym nie jest chroniona itd.

Wiele takich realizacji obejrzysz w salonach wykonawców, na ich stronach www i na na FM w wątku:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?128707-SZAFY-WN%C4%98KOWE-drzwi-przesuwne-Komandor-Indeco-jak-wykona%C4%87-samemu&highlight=indeco

Edytowane przez joliska

• 6 months później...

Z tapetami ciężki temat. Jeszcze 10 lat temu montując pierwszą tapetę przeklinałem na klej do tapet. Ogólnie znawcą dekoratorni nie jestem i raczej nie będę, ale tapety zawsze kojarzyły mi się.. źle ;P żona podczas remontu przekonała mnie do fototapety i tak o to w salonie wisi fototapeta własnego projektu :p ale tapety rash też są proste w montażu. [moderowano]

a dobrego tapeciarza w okolicach Warszawy znacie? :)

Edytowane przez joliska

• 11 months później...
Witam! Spędziłam troche czasu na poszukiwaniach w sieci i niewiele tego znalazalam w gotowych realizacjach. Zastanawiam sie jakie sa Wasze opinie - uwazacie, ze fajnie jest miec cos takiego u siebie czy raczej lepsze sa klasyczne modele szaf? A moze ktos ma taka szafe u siebie i moglby sie podzielic zdjeciem lub fajnym pomyslem na taka szafe? Jaka grafike wybrac zeby nie przesadzic i zeby nie wyszlo kiczowato?