mgboczna 17.12.2008 17:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2008 Witam.Mam pytanie do użytkowników pieców na eko groszek.Jakie macie ustawione parametry czasów pracy i przerwy podajników oraz co zrobić aby nie tworzyły się spieki.W sezonie letnim na palenisku groszek pozostawia prawie tylko drobny popiół ale zimą to są ogromne spieki.Co jest ustawione nie tak?Latem i zimą ten sam groszek.Piec 25 kW.pozdrawiam-Mirek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaro71 17.12.2008 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2008 polecam lekturę forumnp.http://forum.muratordom.pl/post2940960.htm#2940960 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mgboczna 18.12.2008 08:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2008 Priorytet ustawiony na "ciepłą wodę" nie c.o. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelurb 18.12.2008 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2008 czas podawania i przerwy powinien zamykać się w minucie, np. 15 sek. podawanie 45 sekund przerwa , ale trzeba to ustawić tak naprawdę doświadczalnie , węgla ma być podane tyle żeby nie palił się tylko na środku retorty wąską świecą , tylko żeby spalał się też na delikatnej górce , płomień powinien być spokojny i rozłożysty , koloru żółtego jak jest czerwony i dymiący = za mały nadmuch , jak jest biały i intensywny jak z palnika to nadmuch jest za duży . Na sterowniku ustawić nadmuch na "1" zamknąć całkowicie przysłonę wentylatora , obserwować płomień otwierać przesłonę powoli aż z czerwonego dymiącego zrobi się żółty.Przyczyną powstawania spieków może być właśnie za duży nadmuch , ale i sam węgiel ma wpływ. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 18.12.2008 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2008 A skąd się bierze ta minuta / 60sek?? U mnie jest nastawa 15 na 50 sek i jest bardzo fajnie. Sam jestem zaskoczony tą mniejszą ilością wysypywanego popiołu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelurb 18.12.2008 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2008 A skąd się bierze ta minuta / 60sek?? U mnie jest nastawa 15 na 50 sek i jest bardzo fajnie. Sam jestem zaskoczony tą mniejszą ilością wysypywanego popiołu. taki czas zalecają zwykle producenci kotłów, ale nie jest to uniwersalne, trzeba to tak dobrać żeby się dobrze spalało , jak się poda za mało paliwa to kocioł nie osiągnie maksymalnej mocy , przy ustawieniu powiedzmy 15 / 50 sekund ok, grzeje bo kotły są zwykle przewymiarowane i nigdny nie muszą pracować na pełnej mocy , ale w sytuacji gdy np. suma mocy grzejników jest 25 KW , kocioł tez 25 KW , otwierasz wszystkie na maksa , temperaturę wody ustawiasz na 80 stopni , to napewno trzeba zwiększyć ilość podawanego paliwa żeby uzyskac maksymalną moc, a że nie jest ona zwykle potrzebna , to kocioł dobrze działa też na mniejszej ilości paliwa , dlatego kazdy musi to dobrać samemu , bo kotły i instalacje sie różnią więc nie ma mowy o uniwersalnych nastawach. Głównym "grzechem" jest to że wydajności wentylatorów i wielkości nadmuchu są dobrane przez producenta do maksymalnej mocy kotła i zwykle koryguje się ilość paliwa, temperaturę zadaną a ciągle stosuje zbyt duży nadmuch , z reguły wystarczają najniższe obroty wentylatora . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mgboczna 20.12.2008 18:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2008 Zastosowałem się do sugestii pawelurb i okazało się po 10 godz. pracy ,że zdecydowanie za dużo groszku jest podawane,niedopalane i wyrzucane do popielnika.Moje obecne ustawienia to : temp.c.o. 55st.c.w.u. 46st ,czas pod.17 s , czas przerwy 1 min 20 s ,obr. went 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszubski niedźwiedź 20.12.2008 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2008 No i jak, lepiej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pewal 21.12.2008 08:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2008 A kiedy ostatni raz piec był czyszczony? Ja czyszczę go zawsze po zimie i przed zimą (całe lato CWU). Wszystkie wyczystki łącznie z kominową i oczywiście retorta. Jak jest sporo miału w węglu to kielich retorty może być pełny i utrudnia to przepływ powietrza. Ja mam taką klapkę na retorcie na dwie śruby. Ostatnio wybrałem dwie szufelki miału. Potem trzeba uszczelnić silikonem (ja używam uniwersalnego). Zanim zacząłem czyścić retortę to w piwnicy spędzałem po 3-4 godziny zmieniając ustawienia bo były spieki albo nie dopalał. Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mgboczna 21.12.2008 13:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2008 Czyszczę piec co kwartał ale retorty jeszcze nie czyściłem.Muszę sie temu przyjrzeć.I jeszcze jedna sprawa a mianowicie czy w okresie zimowym macie ustawiony tylko priorytet c.w.u. czy może wł. stała pompa c.o. ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.