Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Parkiet - normy budowlane

outlaw

Recommended Posts

Witam,

mam problem z moimi parkieciarzami.

Parkiet po lakierowaniu zawiera włosy (dwa na 16 m2), mniejsze i większe szpary (nie był szpachlowany lub był ale niestarannie), mniejsze i większe ziarenka piasku lub brudu.

Firma której to zleciłem mówi iz jest "super" bo jest wykonanany zgodnie z normami, pytanie gdzie takowe znaleźć lub jakich argumentów poza "nie zapłacę" użyć ?

Będę wdzięczny za wszelką pomoc.

Witam,

mam problem z moimi parkieciarzami.

Parkiet po lakierowaniu zawiera włosy (dwa na 16 m2), mniejsze i większe szpary (nie był szpachlowany lub był ale niestarannie), mniejsze i większe ziarenka piasku lub brudu.

Firma której to zleciłem mówi iz jest "super" bo jest wykonanany zgodnie z normami, pytanie gdzie takowe znaleźć lub jakich argumentów poza "nie zapłacę" użyć ?

Będę wdzięczny za wszelką pomoc.

Norm takich typowych dla odbioru stanu estetycznego posadzki drewnianej w tym przypadku nie ma. Są za to: Warunki techniczne wykonania i odbioru robót budowlanych- częśc B: Roboty wykończeniowe. Wydawca Instytut Techniki Budowlanej rok 2006. 423/2006

Twój przypadek 2 włosy na 16m2 nie ma wływu na użytkowanie posadzki i jest poza reklamacją. Podłoga to jest coś po czym chodzimy i na nią wszystko spada ot po prostu fizyka i nie da się przed tym uciec, niestety.

Gorzej jest ze szczelinami, które nie zostały dokładnie wyszpachlowane. Wypełnienie szczelin musi byc równe z powierzchniami sąsiadującymi ze sobą elementów np. parkietu. To błąd i to duży!

Drobiny piasku (np. tynku) jezeli są nieliczne i znajdują się w okolicy ścian mogą byc naniesione w wyniku dotknięcia wałka do lakierowania ściany- możesz podarowac bo nie wiele wskórasz.

Z twojego opisu wynika, że jest tego dośc dużo i do tego również brud- to jest niedopuszczalne!

Prześlij zdjęcie jak prosi Ghost34.

Na razie wezwij ich pisemnie do poprawienia posadzki-list polecony za pobraniem. Zacznij dokumentowac swój problem.

16m2 powinni bez problemów poprawic nie wymaga to zbyt wiele czasu-około 2 godzin i 1,5 litra lakieru. Koszt maksimum 150,00zł.