Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

PILNE - Zwrot VATu a odbiór budynku w przed Nowym Rokiem

grer

Recommended Posts

Witam!

Proszę o pomoc, bo trochę "spanikowałem", kiedy znajoma powiedziała mi, że chociaż już się wprowadziła, to nie robiła jeszcze odbioru końcowego domu, bo ma sporo faktur do zwrotu VATu za materiały budowlane, a pani w urzędzie powiedziała jej, że po zrobieniu odbioru budynku już nie będzie mogła składać papierów o zwrot podatku. Znajoma już raz dostała w tym roku zwrot, więc czeka na 2009, żeby dostać na resztę faktur, a dopiero potem zrobi odbiór domu.

Ja staję na głowie, żeby zdążyć złożyć papiery do odbioru przed Nowym Rokiem (głównie dlatego, żeby nie musieć robić tego obowiązkowego świadectwa energetycznego budynku), a tu może się okazać, że zaoszczędzę 1000-2000zł na tym świadectwie (bo nikt nie wie ile to bedzie kosztowało), a stracę znacznie więcej na nieodzyskanym wacie (w tym roku już dostałem zwrot, więc muszę czekać na 2009).

Widzę, że bywają na tym wątku życzliwi Fachowcy - proszę o poradę. Może ta urzędniczka była jakaś niekompetentna...

Pozdrawiam!

Grzegorz

ma racje i nie ma...

z tytułu budowy po odbiorze już nie będzie można odzyskać VATu...

ale jest drugi limit - z tytułu "remontu". no i możesz sobie remontować po odbiorze. i też dostaniesz zwrot.

tylko zwróć uwagę na kwoty limitów.

http://www.pit.pl/budowlana-vat/index.php

poza tym - to co już kupiłeś do dnia odbioru - wrzucasz jeszcze jako budowę. nie liczy się data złożenia wniosku, tylko data poniesienia wydatku.

Składaj teraz papiery do odbioru a po Nowym roku o zwrot vat. Tak naprawdę to z tym paszportem energetycznym nic nie wiadomo. Pierwsze szkolenia dla osób chcących taki paszport wykonywac planowane są na kwiecień( podobno) Po nowym roku może byc duży problem aby znaleśc kogoś kto taki paszport zrobi i jeszcze nadzory będą się doktoryzowac czy jest on zrobiony dobrze, podejrzewam ze może byc niezła szopka z tego.

Art. 57. 1. Do zawiadomienia o zakończeniu budowy obiektu budowlanego lub wniosku o udzielenie pozwolenia na użytkowanie inwestor jest obowiązany dołączyć:

...

7)kopie świadectwa charakterystyki energetycznej budynku

...

No to bomba. A myślałem, że sobie spokojnie dobiorę koło marca i zawiadomię mój kochany bank. A tutaj taki zonk.

dodatkowo - czy te certyfikaty są potrzebne do odbioru domu czy w przypadku jego ewentualnej sprzedaży

Wiem od notariusza, że jest z tym spory zamęt. Kancelarie notarialne dostały niecałe dwa tygodnie temu faksy z ustawą, ale podobno brak przepisów wykonawczych i w efekcie nie wiadomo, czy wymagać tych świadectw tylko przy sprzedaży domu czy także np. przy przeniesieniu własności w drodze spadku.

Jak miesiąc temu dzwoniłem do czterech nadzorów budowlanych (dwa warszawskie i dwa podwarszawskie) z pytaniem o wymagalność takich świadectw od stycznia 2009 r. do odbioru końcowego domu, to tylko w jednym urzędniczka "coś słyszała", ale rozporządzeń nie mieli i radziła, żeby zrobić odbiór przed końcem, bo z cenami za takie świadectwo to może być "wolna amerykanka", a jakość tych dokumentów mocno wątpliwa ("specjaliści" świeżo po jakichś kursach, bez praktyki).

Czyli generalnie wiadomo, że nic nie wiadomo...

Witam!

Proszę o pomoc, bo trochę "spanikowałem", kiedy znajoma powiedziała mi, że chociaż już się wprowadziła, to nie robiła jeszcze odbioru końcowego domu, bo ma sporo faktur do zwrotu VATu za materiały budowlane, a pani w urzędzie powiedziała jej, że po zrobieniu odbioru budynku już nie będzie mogła składać papierów o zwrot podatku. Znajoma już raz dostała w tym roku zwrot, więc czeka na 2009, żeby dostać na resztę faktur, a dopiero potem zrobi odbiór domu.

Ja staję na głowie, żeby zdążyć złożyć papiery do odbioru przed Nowym Rokiem (głównie dlatego, żeby nie musieć robić tego obowiązkowego świadectwa energetycznego budynku), a tu może się okazać, że zaoszczędzę 1000-2000zł na tym świadectwie (bo nikt nie wie ile to bedzie kosztowało), a stracę znacznie więcej na nieodzyskanym wacie (w tym roku już dostałem zwrot, więc muszę czekać na 2009).

Widzę, że bywają na tym wątku życzliwi Fachowcy - proszę o poradę. Może ta urzędniczka była jakaś niekompetentna...

Pozdrawiam!

Grzegorz

ja czytałam że po zakończeniu budowy ma się pół roku na zwrot Vat. poszukam tego w necie i ci prześle adres stronki