Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak odpowietrzyć starą otwartą instalację c.o...?

Recommended Posts

Zagotowanie wody to kiepski pomysł, wczoraj to przerobiłem :-? przypadkiem oczywiście. Teraz mam tylko jeden grzejnik sprawny, resztę zapowietrzoną. Dolewanie wody do instalacji nie pomaga, pewnie będę musiał spuścić wodę z instalacji i bardzo powoli ją napełnić, może to pomoże. Chyba, że ktoś ma inny pomysł.

P.S. mam jeszcze starą instalację, grawitacyjną, grzejniki stalowe żeberkowe. Układ otwarty, z naczyniem przelewowym

Wnioskuję że zasilenie grzejnika jest z góry powrót dołem.Instalacje tego typu odpowietrzają się same.Myśle że źle masz wypoziomowane grzejniki.Grzejnik patrząc od zaworu powinien mieć leki spadek.Sprawdź poziomicą,tylko dobrą,nowa nie znaczy dobra.Jeśli nie wiesz jak się sprawdza poziomicę powiedz wytłumaczę.Jeżeli wyjdzie na zero może grzać,ale nie musi.Jeżeli są zachowane odpowiednie spadki,taka instalacja musi grzać :D

Może miałeś jakiś remoncik był w domu :wink:

Wnioskuję że zasilenie grzejnika jest z góry powrót dołem.Instalacje tego typu odpowietrzają się same.Myśle że źle masz wypoziomowane grzejniki.Grzejnik patrząc od zaworu powinien mieć leki spadek.Sprawdź poziomicą,tylko dobrą,nowa nie znaczy dobra.Jeśli nie wiesz jak się sprawdza poziomicę powiedz wytłumaczę.Jeżeli wyjdzie na zero może grzać,ale nie musi.Jeżeli są zachowane odpowiednie spadki,taka instalacja musi grzać :D

Może miałeś jakiś remoncik był w domu :wink:

Zgadza się, obieg grawitacyjny... Instalacja jest stara, chyba z poziomem nie ma problemu... Zapowietrzyło się, bo spusciłem wodę i wlaqłem Ergolid...

Zdecydowałem sie zagotować wodę i jeden grzejnik sie odpowietrzył, z drugim od poczatku było ok, jedynie trzeci grzeje do połowy... Ale jak piszesz, ze sie powinno odpowietrzyć to poczekam...

A swoją drogą to niezłe przezycie takie zagotowanie wody... Wszystko się trzęsło, łącznie z podłogą...

Od strony zasilenia który to grzejnik.Pozakręcaj wszystkie grzejniki,odkręcony zostaw tylko ten grzejący do połowy.Powinien szybciej ruszyć,tylko nie zagotuj płynu.W zasadzie po dobie od napełnienia powinne same się odpowietrzyć.Mimo wszystko zobacz spadek,bo grzejniki mogą grzać nie pełą mocą. :wink:

Od strony zasilenia który to grzejnik.Pozakręcaj wszystkie grzejniki,odkręcony zostaw tylko ten grzejący do połowy.Powinien szybciej ruszyć,tylko nie zagotuj płynu.W zasadzie po dobie od napełnienia powinne same się odpowietrzyć.Mimo wszystko zobacz spadek,bo grzejniki mogą grzać nie pełą mocą. :wink:

No własnie jest to ostatni grzejnik od strony zasilania... Też tak sobie pomyślałm, ale zawory sa tak stare, że wolę ich nie ruszać... Są w ogóle zamalowane i wyglada na to, że nikt nigdy nimi nie kręcił...

Instalacja jest w domku letniskowym, poczekam więc i po świętach podjadę zobaczyć czy sie odpowietrzyło samo...

Może tak być że za słaby przepływ w ostatnim grzejniku.Nie wiemy jakiej średnicy rury są dane.Płyny mają swoje prawa,że płyną tam gdzie mają najmniejsz opór.Pierwszy grzejnik grzeje ci najlepiej ostatni będzie grzał najgorzej.Pozostaje ci regulacja zaworami. :wink:

Z rurkami chyba nie ma problemów... Od kociołka wychodzi jakieś 2,5 cala, póżniej trójnik i odejscie 1,5 cala na pierwszy grzejnik, dalej idą 2 cale, trójnik i odejscia 1,5 cala na oba grzejniki...

gniotsa nie łamiotsa... :lol: