revalidon 18.12.2008 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2008 Trzy grzejniki, ale takie radiatory od transformatorów, czyli bez odpowietrzników, nic nie idzie popuściś srubunków... Przychodzi mi na myśl tylko zagotować wodę, ale czy tak można, a może sa inne sposoby... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Włodek.B 18.12.2008 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2008 Zagotowanie wody to kiepski pomysł, wczoraj to przerobiłem przypadkiem oczywiście. Teraz mam tylko jeden grzejnik sprawny, resztę zapowietrzoną. Dolewanie wody do instalacji nie pomaga, pewnie będę musiał spuścić wodę z instalacji i bardzo powoli ją napełnić, może to pomoże. Chyba, że ktoś ma inny pomysł. P.S. mam jeszcze starą instalację, grawitacyjną, grzejniki stalowe żeberkowe. Układ otwarty, z naczyniem przelewowym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 18.12.2008 13:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2008 Zagotowanie oczywiście nie pomoże. Najprymitywniejszy sposób to nawiercić otwory w górnej części grzejnika, nagwintować i po odpowietrzeniu zaślepić śrubą z usczelką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lgajos 18.12.2008 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2008 Wnioskuję że zasilenie grzejnika jest z góry powrót dołem.Instalacje tego typu odpowietrzają się same.Myśle że źle masz wypoziomowane grzejniki.Grzejnik patrząc od zaworu powinien mieć leki spadek.Sprawdź poziomicą,tylko dobrą,nowa nie znaczy dobra.Jeśli nie wiesz jak się sprawdza poziomicę powiedz wytłumaczę.Jeżeli wyjdzie na zero może grzać,ale nie musi.Jeżeli są zachowane odpowiednie spadki,taka instalacja musi grzać Może miałeś jakiś remoncik był w domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lgajos 18.12.2008 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2008 Zapomniałem dodać mnie kiedyś na pionie do grzejnika zaczopowała się rura ,też nie chciał grzać.Wtedy demontaż grzejnika i zaworu konieczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lgajos 18.12.2008 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2008 Zagotowanie oczywiście nie pomoże. Najprymitywniejszy sposób to nawiercić otwory w górnej części grzejnika, nagwintować i po odpowietrzeniu zaślepić śrubą z usczelką.Jak wiercić i gwintować,to na stałe założyć odpowietrznik.W przyszłości może się jeszcze przydać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
revalidon 18.12.2008 21:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2008 Wnioskuję że zasilenie grzejnika jest z góry powrót dołem.Instalacje tego typu odpowietrzają się same.Myśle że źle masz wypoziomowane grzejniki.Grzejnik patrząc od zaworu powinien mieć leki spadek.Sprawdź poziomicą,tylko dobrą,nowa nie znaczy dobra.Jeśli nie wiesz jak się sprawdza poziomicę powiedz wytłumaczę.Jeżeli wyjdzie na zero może grzać,ale nie musi.Jeżeli są zachowane odpowiednie spadki,taka instalacja musi grzać Może miałeś jakiś remoncik był w domu Zgadza się, obieg grawitacyjny... Instalacja jest stara, chyba z poziomem nie ma problemu... Zapowietrzyło się, bo spusciłem wodę i wlaqłem Ergolid... Zdecydowałem sie zagotować wodę i jeden grzejnik sie odpowietrzył, z drugim od poczatku było ok, jedynie trzeci grzeje do połowy... Ale jak piszesz, ze sie powinno odpowietrzyć to poczekam... A swoją drogą to niezłe przezycie takie zagotowanie wody... Wszystko się trzęsło, łącznie z podłogą... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lgajos 19.12.2008 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2008 Od strony zasilenia który to grzejnik.Pozakręcaj wszystkie grzejniki,odkręcony zostaw tylko ten grzejący do połowy.Powinien szybciej ruszyć,tylko nie zagotuj płynu.W zasadzie po dobie od napełnienia powinne same się odpowietrzyć.Mimo wszystko zobacz spadek,bo grzejniki mogą grzać nie pełą mocą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cpt_Q 19.12.2008 13:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2008 ...A swoją drogą to niezłe przezycie takie zagotowanie wody... hmm, a jakby zamiast wody zacieru jakiegoś nalać...rok picia!...taak tylko sobie kombinuję... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
revalidon 19.12.2008 13:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2008 Od strony zasilenia który to grzejnik.Pozakręcaj wszystkie grzejniki,odkręcony zostaw tylko ten grzejący do połowy.Powinien szybciej ruszyć,tylko nie zagotuj płynu.W zasadzie po dobie od napełnienia powinne same się odpowietrzyć.Mimo wszystko zobacz spadek,bo grzejniki mogą grzać nie pełą mocą. No własnie jest to ostatni grzejnik od strony zasilania... Też tak sobie pomyślałm, ale zawory sa tak stare, że wolę ich nie ruszać... Są w ogóle zamalowane i wyglada na to, że nikt nigdy nimi nie kręcił... Instalacja jest w domku letniskowym, poczekam więc i po świętach podjadę zobaczyć czy sie odpowietrzyło samo... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lgajos 19.12.2008 14:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2008 Może tak być że za słaby przepływ w ostatnim grzejniku.Nie wiemy jakiej średnicy rury są dane.Płyny mają swoje prawa,że płyną tam gdzie mają najmniejsz opór.Pierwszy grzejnik grzeje ci najlepiej ostatni będzie grzał najgorzej.Pozostaje ci regulacja zaworami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
revalidon 19.12.2008 15:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2008 Może tak być że za słaby przepływ w ostatnim grzejniku.Nie wiemy jakiej średnicy rury są dane.Płyny mają swoje prawa,że płyną tam gdzie mają najmniejsz opór.Pierwszy grzejnik grzeje ci najlepiej ostatni będzie grzał najgorzej.Pozostaje ci regulacja zaworami. Z rurkami chyba nie ma problemów... Od kociołka wychodzi jakieś 2,5 cala, póżniej trójnik i odejscie 1,5 cala na pierwszy grzejnik, dalej idą 2 cale, trójnik i odejscia 1,5 cala na oba grzejniki... gniotsa nie łamiotsa... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lgajos 19.12.2008 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2008 To nie powinno być problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts