Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nietypowo podłoga na gruncie

Recommended Posts

Witam

Bardzo proszę o uwagi do przedstawionego sposobu wykonania podłogi na gruncie. Monolityczne ściany fundamentowe zostały wylane wyżej niż w projekcie. Fachowcy zaproponowali takie rozwiązanie.

http://img258.imageshack.us/img258/3435/aaacu1.th.jpg

Będę wdzięczna za uwagi forumowiczów. Niestety jako laik nie jestem w stanie oceni prawidłowości takiego rozwiązania.

Pozdrawiam budujących

Witam

Bardzo proszę o uwagi do przedstawionego sposobu wykonania podłogi na gruncie. Monolityczne ściany fundamentowe zostały wylane wyżej niż w projekcie. Fachowcy zaproponowali takie rozwiązanie.

http://img258.imageshack.us/img258/3435/aaacu1.th.jpg

Będę wdzięczna za uwagi forumowiczów. Niestety jako laik nie jestem w stanie oceni prawidłowości takiego rozwiązania.

Pozdrawiam budujących

Wypadałoby aby izolacja miała fasetę.

Rozważałam jeszcze podniesienie poziomu terenu ale już podnoszę o ok 30 cm więc koszty mnie przerażają. Jeszcze raz dzięki wszystkim

Daj spokoj, ja buduje na skarpie i podnosze teren miejscami o 3-4m, a dzialke mam 0,5ha! Podnosze glownie miejsce gdzie bedzie ogrod - ma byc plasko i bedzie;) Ok 1000-1500m2 na pewno. Podniesc o 30cm ? Phi :D

Zalatwilem sobie kilkaset wywrotek ziemi za darmo. Buduja w okolicy duzy biurowiec :) Przemysl to jeszcze.

W takim stanie jak masz teraz - bedziesz kuc te sciany zeby przeprowadzic wszystkie instalacje pod posadzka. A jak planujesz ogrzewanie podlogowe to juz calkiem kucia od cholery!

pozdr.

Tak jeszcze mysle, ze w takim wykonaniu jezeli bedziesz miala ogrzewanie podlogowe to spora ilosc ciepla bedzie spinkalac do ziemi - bo posadzki "stykaja sie" z dobrym przewodnikiem ciepla - betonem.

Ja bym na Twoim miejscu kazal tym fachowcom kuc do poziomu chudziaka. Chyba, ze nie planujesz ogrzewania podlogowego - wtedy niech skuja przynajmniej progi na scianach wewnetrznych (zeby moznabylo normalnie polozyc wszystkie instalacje).

pozdr.

Daj spokoj, ja buduje na skarpie i podnosze teren miejscami o 3-4m, a dzialke mam 0,5ha! Podnosze glownie miejsce gdzie bedzie ogrod - ma byc plasko i bedzie;) Ok 1000-1500m2 na pewno. Podniesc o 30cm ? Phi :D

Zalatwilem sobie kilkaset wywrotek ziemi za darmo. Buduja w okolicy duzy biurowiec :) Przemysl to jeszcze.

W takim stanie jak masz teraz - bedziesz kuc te sciany zeby przeprowadzic wszystkie instalacje pod posadzka. A jak planujesz ogrzewanie podlogowe to juz calkiem kucia od cholery!

pozdr.

Niestety buduję 12 km od miasta, a w okolicy brak większych możliwości zdobycia ziemii. Jeśli nawet nie płacę za ziemię to koszt transportu jest dla mnie nie do przełknięcia. Ponieważ mam tylko jedną ścianę nośną, a pozostałe będą lekkie to tego kucia nie będzie za wiele. Ale jeszcze przemyślam różne rozwiązania

Dzięki za cenne rady