Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

rASI domek - fotoretrodziennik - komentarze

rasia

Recommended Posts

• Odpowiedzi 22,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Tu też znajdziesz geokratki i inne rzeczy potrzebne do umocnienia skarpy http://www.galaprodukt.pl/pl/index.php

Mają też VertiGarden - system modułów do zazieleniania ścian. Można tym zagospodarować mury oporowe, albo ogrodzenie, żeby odseparować się od sasiadów.

Przydałby Ci się mądry system podlewający, ale nie na zraszacze tylko liniami kroplującymi. Do tego programator i masz problem podlewania pod nieobecność z głowy http://www.k-rain.com.pl/pl_porady,32.html Najważniejsze, że to jest tak proste, że można samemu założyć.

Jeśli chodzi o rośliny umacniające skarpę, genialne są róże pomarszczone. Jest ich dużo rodzajów. Nie wszystkie rosną wysokie i są bezobsługowe jeśli rosną na ograniczonym terenie.

Ale jeśli położysz geokratkę, to będziesz mieć duży wybór roślin do zastosowania na skarpie :)

Z zimozielonymi gorzej, ale można połączyć przyjemne z pożytecznym i posadzić pnącza nawet te owocujące.

House-and-Garden-Design-of-a-Japanese-Modern-Crib.jpg

Spokojnie możesz to zrobić bokami, a pnącza świetnie rosną nawet w skrzyniach. Na fotce pną się po linkach stalowych.

Gala ma juz swoj sklep internetowy, ja od nich kupuje obrzeza, sa genialne i o polowe tansze niz w sklepach. ostatnio bylam w znanym trojmiejskim centrum ogrodniczym i kanadyjskie obrzeze kosztowalo tam 89 zł gdy te galowe trimbordy 36 zł. a sa rewelacyjne mamy je od poczatku ogrodu, zmieniamy rabaty, najezdzamy kosiara i nic sie z nimi nie dzieje.

Z zimozielonymi gorzej, ale można połączyć przyjemne z pożytecznym i posadzić pnącza nawet te owocujące.

[ATTACH=CONFIG]260417[/ATTACH]

Spokojnie możesz to zrobić bokami, a pnącza świetnie rosną nawet w skrzyniach. Na fotce pną się po linkach stalowych.

swietne zdjecie, ale jesli w skrzyniach to koniecznie je trzeba ocieplic:yes:

Jeśli chodzi o rośliny umacniające skarpę, genialne są róże pomarszczone. Jest ich dużo rodzajów. Nie wszystkie rosną wysokie i są bezobsługowe jeśli rosną na ograniczonym terenie.

Ale jeśli położysz geokratkę, to będziesz mieć duży wybór roślin do zastosowania na skarpie :)

.....pomarszczone rosliny? Pestko - rany co to?:o

Róża pomarszczona, to ta co popularnie nazywa się ją dziką całkiem niesłusznie, bo się ogromnie różni.

To bardzo dobra roślinka, choć kłuje jak diabli :)

Zerknij tu http://pl.wikipedia.org/wiki/R%C3%B3%C5%BCa_pomarszczona

Wikipedia podaje mnóstwo informacji i są zdjęcia różnych odmian. Popatrz jak kolorowo kwitną. A z owoców można nawet winko zrobić – pycha :0

Pomijając konfitury z płatków.

TAR, też jestem fanką Galabord. To jest coś dzięki czemu przerastanie z trawnika na ścieżki jest mniej straszne, a przed garażem mam trawnik do parkowania :) zamiast betonu czy kamienia.

Róża pomarszczona, to ta co popularnie nazywa się ją dziką całkiem niesłusznie, bo się ogromnie różni.

To bardzo dobra roślinka, choć kłuje jak diabli :)

Zerknij tu http://pl.wikipedia.org/wiki/R%C3%B3%C5%BCa_pomarszczona

Wikipedia podaje mnóstwo informacji i są zdjęcia różnych odmian. Popatrz jak kolorowo kwitną. A z owoców można nawet winko zrobić – pycha :0

Pomijając konfitury z płatków.

TAR, też jestem fanką Galabord. To jest coś dzięki czemu przerastanie z trawnika na ścieżki jest mniej straszne, a przed garażem mam trawnik do parkowania :) zamiast betonu czy kamienia.

Tego się nie da pominąć!!!:no::no::no:

To najprzepyszniejsza rzecz jaką jadłam... i jeszcze z truskawek i płatków... i nalewka z płatków!!!

Wreszcie słońce!!! :cool: Zapowiadają upały:cool:. Lubię taki maj:cool:.

Winorośl trafiona przymrozkami zaczyna odbijać... wisteria i mini kiwi odbiły już wcześniej:).

Mayu, nie wiem co lubisz z zieloności... z pewnością nie musisz mieć tam nic zimozielonego, bo będziecie cieszyć się tymi roślinkami tylko w lecie... coś co przeżyje suchą skarpę, bo chyba nie planujesz tam systemu nawadniania?

Ja widziałabym tam pęcherznice lub perukowce...

Tu masz trochę zwartych podpowiedzi: http://ogrodnik-amator.pl/krzewy.php