Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

rASI domek - fotoretrodziennik - komentarze

rasia

Recommended Posts

Tez nie. :roll: Zawsze moge do Turcji nie jechac... :-?

"Swoje ganicie - cudze jeszce gorsze" - taką mądrość ludową na poczekaniu wymyśliłem 8) .,.... może na zachodzie Europy nie spotkacie takich praktyk, ale zachód nie jest dla mnie czymś wartym naśladowania w zakresie tradycji i pielęgnowana osiągnęć naszych pradziadów...

Hmmmm tu bym dyskutowała.

Chyba warto naśladować rzeczy godne naśladowania . Zmuszanie wszystkich w promieniu 5 km do wysłuchiwania mszy w godz 8-18 raz w tygodniu to chyba nie naśladowanie tradycji pradziadów...

Szczególnie, że w cywilizowanym kraju to niedopuszczalne - w końcu istnieje coś takiego jak tolerancja i szcunek dla innych.

• Odpowiedzi 22,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Tez nie. :roll: Zawsze moge do Turcji nie jechac... :-?

"Swoje ganicie - cudze jeszce gorsze" - taką mądrość ludową na poczekaniu wymyśliłem 8) .,.... może na zachodzie Europy nie spotkacie takich praktyk, ale zachód nie jest dla mnie czymś wartym naśladowania w zakresie tradycji i pielęgnowana osiągnęć naszych pradziadów...

Hmmmm tu bym dyskutowała.

Chyba warto naśladować rzeczy godne naśladowania . Zmuszanie wszystkich w promieniu 5 km do wysłuchiwania mszy w godz 8-18 raz w tygodniu to chyba nie naśladowanie tradycji pradziadów...

Szczególnie, że w cywilizowanym kraju to niedopuszczalne - w końcu istnieje coś takiego jak tolerancja i szcunek dla innych.

Zgadzam sie z Tobą, chciałęm jedynie zaznaczyć fakt pewnej tolerancji, która musi działać w obie strony.

ALe ja nikogo nie budzę latami co niedziela :):)

Choć mogłabym wystawić głośniki i puścic konkurencyjnie Corna albo Mansona.

Ale własnie tego nie robię , bo szanuję wybory innych ludzi, mam świadomość społecznych zależności i nie burzę nikomu dnia wypoczynku ( a zdarzało mi się , że to był jedyny dzień w tygodniu).

Nie ma wytłumaczenia dla takich zachowań. Nie mam nic przeciwko tradycji, wierze, śpiewaniu - nie ma sprawy. Za zamkniętymi drzwiami.

Niewierzący naprawde się nie nawrócą od tych pobudek. A wierzący sa w środku - kościół ogromny, więc nie ma problemu miejsca.

NIe widzę żadnego wytłumaczenia poza pychą i przekonaniem o tym, że "im wolno". Do mnie przyjechałaby w końcu policja.

u nas na parafii to ksiomdz tolerandzyjny byl do tego stopnia ze do betelu jehowym powystawiał megafony za miliony co by ich nawracać.

A teraz kupili dzwony takie w h. je.... ze normalnie 800 metrów dalej(czyli tam gdzie ja mieszkac bede) słychac głośno jak wygrywają co godzina jakies melodyjki kościelne i nawet ja juz z tego wszystkiego jak nie słysze wlasnych myśli to przy pieleniu chwastów je wyspiewuje. No nie daje rady psychicznie.Jedyny plus to taki ze chociaż moja babcia mi się przypomina wtedy.

Dobrze ze okna szczelne i reku, ale co zrobic na tarasie?

Czas chyba zwieźć na budowe jakis solidny sprzęt grający bo widze ze tolerancja we wsi na N to dziala tylko w jedną stronę. no.

Kolejny dom bedzie na pustkowiu normalnie

Pmietaj o procesjach np. - które sa tradycją i ja je akceptuje. Co innego jaieś codzienne śpiewy.... 8) , które jak rozumiem bardziej Cie denerwują....ok zmykam papa

Oj taaaaaak wkurzają jak cholera. Procesji się też nie czepiam - taki zwyczaj i tak ma być :) Buziaki :)

czesc Rasiulka pocieszycielka. pikny dzionek mamy. Słonce wywlekło mnie z łóżka o dziesiątej :D nie wczesniej. dawno sie tak nie wyspałam

Mnie wywlókł tłukący się w kuchni mąż a potem beczący ksiądz za oknem....

:lol: :lol: :lol: :lol: Nefcia, miel litosc dla mojej klatki. :wink:

a czego chciał, że beczał?

yyyyy pewnie jakomś Mszom odprawiał :p

witanko wieczorne :)

Nefcia pięknie dziękuje dziękuje za odwiedzinki :p

A ja, a ja? :cry: :p

Cześć Rasiu

Ooo ja się cieszę, że w pobliżu domu kościółka nie ma bo tu gdzie teraz mieszkamy to na mszę chodzić nie muszę takie głośniczki sobie batman fundnąłna zewnątrz kościoła :evil:

Cześć Moniś! :D

To masz właśnie tak jak Nefcia! :lol:

Słyszałam, że Kondzio zdrowiutki już całkiem. :D

czesc Rasiulka pocieszycielka. pikny dzionek mamy. Słonce wywlekło mnie z łóżka o dziesiątej :D nie wczesniej. dawno sie tak nie wyspałam

Mnie wywlókł tłukący się w kuchni mąż a potem beczący ksiądz za oknem....

:lol: :lol: :lol: :lol: Nefcia, miel litosc dla mojej klatki. :wink:

a czego chciał, że beczał?

yyyyy pewnie jakomś Mszom odprawiał :p

witanko wieczorne :)

Nefcia pięknie dziękuje dziękuje za odwiedzinki :p

A ja, a ja? :cry: :p

Tobie też, Tobie też... a raczej Wam + cipsom :lol:

wczoraj żeśmy się minęły.... a o godzinie Duchów to ja dawno chrapię ... razem z całą moją familyjom :lol:

Cześć Rasiu

Ooo ja się cieszę, że w pobliżu domu kościółka nie ma bo tu gdzie teraz mieszkamy to na mszę chodzić nie muszę takie głośniczki sobie batman fundnąłna zewnątrz kościoła :evil:

Kondzio już doszedł do siebie na szczęście :)

Oj mówię ci w niedzielęod rana śpiewy, modły - normalnie jeszcze chwila i święta chyba będe 8)

Cześć Rasiu

Oj mówię ci w niedzielęod rana śpiewy, modły - normalnie jeszcze chwila i święta chyba będe 8)

:lol: :lol: :lol:

Cześć Rasiu

:lol: :lol: :lol:

tak misię przypomniało - z teściowych opowieści.

Mały mój mąż poszedł z tatusiem do kościoła. W kościele na górze jest chór - zaczynają się śpiewy, D pyta: tatusiu a co tam na górze jest? Chór synku a mój małż na cały kościół - chujjjjj??? :o

Do kościoła już więcej z tatusiem nie chodził 8)