Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

rASI domek - fotoretrodziennik - komentarze

rasia

Recommended Posts

• Odpowiedzi 22,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jak lubisz dzikośc to polecam ci miedzy twoje seosenki wpakować tylko kilka sztuk architektonicznych drzewek. "Architektoniczne" - o wyrazistym pokroju, będace rzeżbami w zielonym salonie ogrodu. Tłem ogrodu i tak bedzie las.

A za to poszaleć sobie z bylinami, trawami i niewielkimi krzewami, sadząc je w nierównomiernych plamach ale w dziesiątkach i setkach sztuk w jednej grupie, by odziaływały kolorem czy fakturą. Takie grupy należy tak dobrać, by zakwitały po kolei. np.:

krokusy w setkach sztuk pod krzewami (grupa niebieskich, dalej grupa zółtych, gdzie indziej białych)

nacyzre na trawnikach

kosaćce syberyjskie

piwonie

róże okrywowe

tawuły japońskie

rudbekie

astry

trawy

Albo cos w stylu zwycięzcy z Chelsea z 2007r :

http://www.thinkingardens.co.uk/images/linnaeus2.jpg

Tylko, że to bardzo pracochłonny ogród.

Dzięki Elfirko!!! 8) :D :D

Pracochłonnemu ogrodowi mówię stanowcze NIE! :wink: :D

A z roślinek, które wymieniłaś, to prawie wszystkie widzę w moim ogrodzie... może z wyjątkiem róż okrywowych, bo są strasznie kolczaste :( i piwonii, bo za nimi nie przepadam... ale trawyyyyy, trawyyy, trawyyy... TAK!!!

Ja nie mam ogrodu z sosnami, tylko glinę, iły i piach no i trochę torfu... z wystającymi pniakami po olchach i dwóch brzozach... wszystko uschło po kopaniu fundamentów i nawiezieniu ziemi... :cry: Muszę więc nasadzić dużo drzew /minimum 16, bo taki dostałam warunek przy wycince uschniętych... :D

Moja działka teraz wygląda tak:

Późną jesienią posadziłam pierwszą jodełkę, a w tle działka...

http://img696.imageshack.us/img696/7246/asiixxii2009338.png

A teraz tak...

http://img696.imageshack.us/img696/5849/asiixxii2009501.png

A marzy mi się tak: http://img189.imageshack.us/img189/1752/0151647.jpg

http://img685.imageshack.us/img685/633/0151661.jpg 8) 8) 8)

Witajcie Kochani!!! 8) 8) 8)

Trochę mnie zasypało, to prawda... ale też i zasypany mnóstwem spraw dzień miałam... :D

Rano odwiedził mnie Pan Stolarz i wymierzył dolną garderobę... 8) Drzwi wewnętrzne mieliśmy wymierzone już przy montażu kuchni... zaraz zaczynają się robić i mają być skończone i zamontowane do 21 stycznia! :lol: :lol: :lol: Jeszcze tylko muszę zaprojektować szafkę pod TV i na buty przy wejściu... może jeszcze do dolnej łazienki? :wink: :roll:

Poszukuję fajnych pomysłów na szafki! :lol: :lol: :lol:

Czesc Dziubku uśmiechnięty.Ja mam fajną szafkę w łazience- z płyty osb. :p.A obok szafki stoi mamut. Jak mi on nie wysuszy szpachli to chyba umrę na błąd budowalny :-?

Jakie w końcu drzwi bierzesz?[/u]

Jaki błąd budowlany??? Co się stało? :o

A drzwi robię proste dębowe, bezprzylgowe z jedną małą szybką na wysokości czoła, w kolorze drewna w kuchni... :D :D :D

czyli jednak szybka pozioma. Ja chyba polece z szybką pionową.

No nie wiem wole nie myslec co to moze byc za bład, ale chłopaki naciągneli u mnie w aneksie sypialnym troche gladzi z 7 tygodni temu na sciane i to nie schnie. Nie schnie tez szpachla w łazience na k-g.Higrometr musze kupić chyba i jakoś zmierzyc wilogotność tej sciany.W całym domu sucho, a tam nie. Moze to byc też problem, że to w północnej częsci domu i ściany nie doschły latem przed elewacją, ale z drugiej strony tynki wyschły, więc juz mam kocioł. Narazie trenuje oddechy, to jakoś mi idzie. Nic nie wyrokuje.Mamut działa

No nie wiem wole nie myslec co to moze byc za bład, ale chłopaki naciągneli u mnie w aneksie sypialnym troche gladzi z 7 tygodni temu na sciane i to nie schnie. Nie schnie tez szpachla w łazience na k-g.Higrometr musze kupić chyba i jakoś zmierzyc wilogotność tej sciany.W całym domu sucho, a tam nie. Moze to byc też problem, że to w północnej częsci domu i ściany nie doschły latem przed elewacją, ale z drugiej strony tynki wyschły, więc juz mam kocioł. Narazie trenuje oddechy, to jakoś mi idzie. Nic nie wyrokuje.Mamut działa

Z tymi oddechami uważaj, bo jeszcze co urodzisz? :roll: :wink: :lol:

A Mamut dobra rzecz... da radę... ale potrzebuje czasu...

Z tymi oddechami uważaj, bo jeszcze co urodzisz? :roll: :wink: :lol:

A Mamut dobra rzecz... da radę... ale potrzebuje czasu...

Zobaczymy co potrafi. Jest w miarę wyizolowanym pomieszczeniu.Będe czekać na efekty. Higrometr higrometr, musze pamiętać zeby kupić.Ostatnio ciągle zapominam o czyms i zaczyna mnie to irytować okrutnie

Doberek Rasia.

A Ty już ogród urządzasz.....

Jak ja też już bym chciała........

i nie mam pojęcia jak...

Ale róże bordowe na pniu muszą być :wink:

Pozdrawiam cieplutko....

Ja jeszcze nic nie urządzam... ja tylko kombinuję... :lol: :lol: :lol:

Też pozdrawiam... 8)

Czytałam, że tęsknisz do domku... swojego... ciepłego... to już niedługo! 8) :D :D

Wiesz co Rasia ... wyczarowałaś świetny dom! Chociaż to tak zwane "nie moje klimaty" ale Twój dom i wnętrza baaardzo mi się podobają!!

Gratuluję świetnej roboty!!!

Miłęgo dnia :D

Brazuniu, dzięki... :oops: 8) Jakbym miała budować dom w tak zaczarowanej krainie jak Ty, to wyglądałby bardzo podobnie do Twojego... mój nastrój, potrzeby i pomysły zależą od miejsca... 8) :D

Dzień dobry:P

Ja jeszcze nic nie urządzam... ja tylko kombinuję... :lol: :lol: :lol:

Kombinuj, bo wiosna nadejdzie nie wiadomo kiedy, a zaraz jak ściągniemy kozaki jest już lato....

To już za moment i jak się nie weźmiemy za robotę i plany, to jesień nas zastanie

:wink: