Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

rASI domek - fotoretrodziennik - komentarze

rasia

Recommended Posts

Dzień dobry wszystkie ranne i zdrowe ptaszki... i SLONKO! :wink:

Dzisiaj u mnie nalot wieczorny, więc zapraszam wszystkich chętnych na kawkę i ... niespodziankę... 8) :D

Marku drzwi kosztują dwa z ogonkiem sztuka i robił je ten sam stolarz, co kuchnię... 8)

Arniko! Dziękuję za słonko! Właśnie u mnie nieśmiało wychyla się zza chmurek... :lol:

Efciu, z listwami drewnianymi czekam na Duszka, a z cokołami z gresu na Złotą Rączkę... :wink:

• Odpowiedzi 22,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

ups :oops:

tak to jest z zauroczeniem :)

Jest opcja żeby to deskowanie w pionie było. No i chciałbym coby sie zlewało ze ścianą tak samo deskowaną....

tylko co z klamką... ? :roll:

Twoje klameczki, przyznaję, są fajne, takie mało szpanerskie (wypasione) geometryczne, lekko matowe... inną alternatywą byłaby chyba czerń ? choć jako że moje mogą być odrobinę jaśniejsze i chłodniejsze (jodła) to czerń może być nieco smutna... Twoje by wyszły ciemniejsze odpowiednio na tle drzwi...

Jak znam życie kosztowały patyk za klamkę ;)

do jodły czarna klamka to raczej miodzio, własnie wyrazu by nadała.

A jakby zrobić takie drzwi na samodomykaczu i tylko proste maleńkie pochwyty, żeby nie rzucały się w oczy? Wszędzie takie drzwi bedziesz miał, czy tylko na jednej drewnianej scianie?

Na parterze, centralnie w budynku jest planowana zabudowa a w niej łazienka, dookoła hol, kuchnia lub gabinet i obok - duży otwarty salon. W sumie wyjdzie na to, że do wewnętrznych pomieszczeń na parterze to mogą być jedyne drzwi. Poza tym wejściowe i na werandę. Być może do kotłowni. Na piętrze póki co wszystko w późniejszym czasie (ścianki moze tylko postawie)

Wy mi powiedzcie, czy takie drzwi są droższe od zwykłych drewnianych sklepowych? czy to akurat proste jest do zrobienia (mój domysł - zwyczajnie zbite dechy, prawie jak podłoga ;)) a więc tanie ?

do jodły czarna klamka to raczej miodzio, własnie wyrazu by nadała.

A jakby zrobić takie drzwi na samodomykaczu i tylko proste maleńkie pochwyty, żeby nie rzucały się w oczy? Wszędzie takie drzwi bedziesz miał, czy tylko na jednej drewnianej scianie?

Na parterze, centralnie w budynku jest planowana zabudowa a w niej łazienka, dookoła hol, kuchnia lub gabinet i obok - duży otwarty salon. W sumie wyjdzie na to, że do wewnętrznych pomieszczeń na parterze to mogą być jedyne drzwi. Poza tym wejściowe i na werandę. Być może do kotłowni. Na piętrze póki co wszystko w późniejszym czasie (ścianki moze tylko postawie)

Wy mi powiedzcie, czy takie drzwi są droższe od zwykłych drewnianych sklepowych? czy to akurat proste jest do zrobienia (mój domysł - zwyczajnie zbite dechy, prawie jak podłoga ;)) a więc tanie ?

pomijając fakt, ze drzwi muszą zachować sztywnośc, więc ta "deska" musi byc gruba i zawiasów wiecej, to życzę Ci zebyś znalazł sobie stolarza, który to zrobi taniej. A co wówczas z ościeżnicami?W czyms sensownym te zawiasy trzeba zakotwic

pomijając fakt, ze drzwi muszą zachować sztywnośc, więc ta "deska" musi byc gruba i zawiasów wiecej, to życzę Ci zebyś znalazł sobie stolarza, który to zrobi taniej. A co wówczas z ościeżnicami?W czyms sensownym te zawiasy trzeba zakotwic

zakłądałem że to w środku musi mieć cos nośnego (płytę?) a na licach dechy. Zawiasy wiadomo i ościeżnica (jesli mamy na myśli ramę) Ewentualnie zawiasy osadzone jakoś na ścianie. Byłoby pięknie gdyby drzwi licem były zlane z ścianą - czyli zawias musi w jakiś sposób sięgać aż do styku z licem żeby drzwi się mogły odchylić.

Jeśli nie to trzeba zrobić szparę na tyle dużą by sie tam po otwarciu drzwi swoją grubością wcisnęły nie dotykając krawędzi ściany... ale to poki co moje kombinowanie, architekt jeszcze tego nie dotknął...

Ja myślę,że u stolarza ceny porównywalne do sklepowych, ale zrobienie na wymiar i dokładnie takie o jakich inwestor marzy - bezcenne... 8) :lol:

ups :oops:

tak to jest z zauroczeniem :)

Jest opcja żeby to deskowanie w pionie było. No i chciałbym coby sie zlewało ze ścianą tak samo deskowaną....

tylko co z klamką... ? :roll:

Twoje klameczki, przyznaję, są fajne, takie mało szpanerskie (wypasione) geometryczne, lekko matowe... inną alternatywą byłaby chyba czerń ? choć jako że moje mogą być odrobinę jaśniejsze i chłodniejsze (jodła) to czerń może być nieco smutna... Twoje by wyszły ciemniejsze odpowiednio na tle drzwi...

Jak znam życie kosztowały patyk za klamkę ;)

:lol: ... całe 36,90! :

Klamka Luka QR szyld kwadratowy stal nierdzewna inox PROMOCJA!

Producent: Domino

Dostępność: na stanie magazynowym

Cena: 59,00 zł36,90 zł

zakłądałem że to w środku musi mieć cos nośnego (płytę?) a na licach dechy. Zawiasy wiadomo i ościeżnica (jesli mamy na myśli ramę) Ewentualnie zawiasy osadzone jakoś na ścianie. Byłoby pięknie gdyby drzwi licem były zlane z ścianą - czyli zawias musi w jakiś sposób sięgać aż do styku z licem żeby drzwi się mogły odchylić.

Jeśli nie to trzeba zrobić szparę na tyle dużą by sie tam po otwarciu drzwi swoją grubością wcisnęły nie dotykając krawędzi ściany... ale to poki co moje kombinowanie, architekt jeszcze tego nie dotknął...

myśle że to nie problem.

1. robisz normalne płytowe drzwi i obkładasz czym chcesz

2. ościeżnica bezfelcowa z chowanym zawiasami.

pytanie kto ci obrobi tak ściane żeby nie były konieczne opaski i czy to obrobienie wytrzyma obciążenia związane z zamykaniem drzwi

rasia

czy te klamki są wygodne jak sie je trzyma? bardzo mi sie podobaja kwadraciaki ale większość z jakimi miałam do czynienia wywołuje nieprzyjemne odczucia przy kontakcie z nimi ;)

Słonko ja też mam projekt rysowany obecnie przez architekta, na bazie mojego rysunku, czyli "indywidualny" za 2500 zł Myśle ze warto pojechać te kilkadziesiąt km dalej w poszukiwaniu tańszego architekta. A gdzie jest powiedziane ze dobry projektant to tylko w dużym miescie? :D

no taka cena to super :)

a jestes zadowolona ? widze, ze tez wlkp choc pewnie dalej (bo po tych nowych podzialach to na poludnie daleko siega ;) )

jednak masz racje, trzeba poszukac

dzieki za odp, tak wlasnie myslalam, by wziac projekt najbardziej zblizony i uderzyc gdzies, ale wlasnie jak poczytalam o cenach to zamysl poszedl w zapomnienie

Slonko - ja jestem jeszcze bardziej na polnoc od Ciebie i nasz projekt indywidualny kosztowal 4,6 tys PLN. Pan architekt w tej cenie tez zalatwial wszystkie mapki, WZ, pozwolenie na budowe itp. Ja tylko powiedzialam, ze dzialka trudna do zaprojektowania czegos sensownego i chce duze okna i malo drzwi...i dostalam wieze obserwacyjna :wink: :lol:

Mijescowosc bardzo mala....wieksza sie robi latem jak jeziornicy nadciagaja :lol: :lol: i zima jak jezioro zamarznie i mozna na bojerach polatac...

Maja

Rasia, drzwi piekne...kolr jest nieslychany...Twoj pan stolarz tow prawdziwy artysta...kuchnia z bajki...drzwi jeszcze z innej.. :wink:

A markizy do czego potrzebujesz?

Maja

Dzięki Maju... 8) ... pochwały przekażę panu stolarzowi... się ucieszy, zwłaszcza, że już w poniedziałek będzie dopieszczał wszystko... :lol:

Markizy od południowej strony, gdzie Młode mają swoje pokoje.