rasia 17.02.2012 07:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2012 hmmmmmm może się go da na sodę jakoś wymienić trza by wujka gógla zapytać Wusiaczku, do faworków wcale a wcale nie dodaje się nic spulchniającego:no:. Spulchnia się ciasto odpowiednio je napowietrzając, czyli właśnie wali ile wlezie;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malka 17.02.2012 21:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2012 Małpo Ty jedna, narobiłaś mi smaka na faworki i jak ta głupia dzisiejszy wieczór w kuchni spędziłam. Zrobiłam z przepisu Wusi,ale bez proszku i powiem,że są absolutnie inne niz te,które robiłam do tej pory. Nie wiem czy lepsze, po prostu inne. W swoim przepisie mam masło, dużo masła i stwierdziłam,że skoro odchudzone też a smaczne, to spróbuję a teraz nie mam siły by sięgnąć po te pyszności -tak mnie bolą łapy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monsanbia 17.02.2012 21:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2012 ale malka, utłukłaś*je w zamian? Ja dziś swoje tak zbiłam wałkiem, że po pierwsze wałek złamałam a po drugie nadgarstkiem machać nie mogę Ale wyszły świetne. Takie jak lubię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malka 17.02.2012 22:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2012 Nie utłukłam, a chyba powinnam zemścić się , na zapas Wyrabiam ciasto ręcznie, ale zarówno mąkę jak i żółtka mocno napowietrzam, przed wymieszaniem składników. I potem długo , długo, bardzo długo wyrabiam. Smaczniutkie wyszły Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monsanbia 17.02.2012 22:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2012 Ja tam specem od faworków nie jestem, ale pisali że bez tłuczenia to nie faworki to tłukłam I faktycznie wyszły całe zbąbelkowane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malka 17.02.2012 22:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2012 ale,że jak walisz w to ciasto ?? czym, wałkiem ? takie juz wyrobione?? ja sie za to znam na faworkach a ściślej na ich wciąganiu w tempie zastraszającym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rasia 17.02.2012 23:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2012 Malka! Ja też wczoraj na swoje patrzeć nie mogłam, ale za to dzisiaj zniknęły w większości(ostatni talerz schowałam przed samą sobą, bo mam dziś gości) w zastraszającym tempie;) Poradźcie proszę! Na co pójść - W ciemności Hollandowej, czy Sponsoring Szumowskiej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ziaba 18.02.2012 06:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2012 (edytowane) Od samego patrzenia na faworki biedra mi się wypełniają. Dolewacie spiryta czy octu ? bo są 2 wersje i nie wiem czemu ta pierwsza prowadzi w rankingach popularności. ps. "W ciemności" ! idź i opowiadaj czy to naprawdę tak widza emocjonalnie wciska w fotel. Ponoć na podorędziu trzeba mieć prześcieradło do smarkania. Edytowane 18 Lutego 2012 przez ziaba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monsanbia 18.02.2012 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2012 ziaba, spirytusu malka, tak, wałkiem (ale już*nie mam ) w takie bardzo dobrze wyrobione, gładziutkie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
e-mól 18.02.2012 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2012 (edytowane) Chyba tez zrobię, smaka mi narobilyscie, to z jakiego przepisu najlepsze? Edytowane 18 Lutego 2012 przez e-mól Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lasche 18.02.2012 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2012 a ja w życiu nie robiłam i chętnie bym spróbowała ale nic nie kumam co z tym waleniem w ciasto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nelli Sza 18.02.2012 22:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2012 Jak dobrze lasche, że nie jestem w tej sprawie osamotniona Rasia tłumacz (się) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ziaba 19.02.2012 07:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2012 Przepis stanowi, że podstawą kruchości i bąblowatości faworków jest wcześniejsze zatłuczenie ciasta na śmierć za pomocą wałka do ciasta. Ma się go okładać regularnie z jakąś tam częstotliwością przez czas ściśle określony a mierzony odpadnięciem ręki. Jak odpada przy jednoczesnym wypadaniu narzędzia , znaczy się finito. Odstępstwo od przepisu skutkuje brakiem rozkosznych bąbelków na faworkach a sam w sobie owy zamienia się w coś podobnego do zwiędłej kluski o smaku starego zleżałego pączka. Każda gospodyni ma w swoim bujnym kuchennym życiu taki właśnie epizod i z rozrzewnieniem wspomina jak sklęła 16 zmarnowanych zółtek plus wsad alkoholizowany, bo poszła tokiem rozumowania miłosiernego - aby oszczędzić nie dość że własny bark to i bębenki. Robienie faworków ma też aspekt psychologiczny bowiem można utłuc na stolnicy wszystkie złości. Nawet w postaci wyimaginowanej teściowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monsanbia 19.02.2012 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2012 A ja wam powiem coś ... Zrobiłam faworki dwa razy pod rząd, z tego samego przepisu i tak samo tłukłam - na śmierć! Dosłownie! Bo wałek wyzionął ducha Jedne i drugie się różniły, bo: Pierwsze zrobiłam z bardziej miękkiego ciasta. Ale nie takiego jak na pierogi. Było zwięzłe, nie potrzebowało mąki przy wałkowaniu, wycinaniu. Odłożyłam na bok na 20 minut. Wyszły kruche, bąbelkowate, pyszne Drugie - dodałam mniej śmietany, umęczyłam się z wyrabianiem. Ciasto wyszło bardzo zwarte, prawie nie elastyczne, normalnie grzduła. Odstawiłam na pół godziny do lodówki. Jak wałkowałam myślałam że wyzionę ducha. W ogóle się*toto nie chciało rozwałkować, nic a nic. Wyszły 2-3 razy bardziej kruche, bąbelkowate, genialne!!! Jem już 3-ci dzień i dalej są takie. Kruche, strzelające, ale i wilgotne zarazem. No mówię wam - coś wspaniałego. I teraz pytanie - wystarczy lodówka? Czy jednak się trzeba umęczyć z tym tępym ciastem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elena76 19.02.2012 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2012 Malka! Ja też wczoraj na swoje patrzeć nie mogłam, ale za to dzisiaj zniknęły w większości(ostatni talerz schowałam przed samą sobą, bo mam dziś gości) w zastraszającym tempie;) Poradźcie proszę! Na co pójść - W ciemności Hollandowej, czy Sponsoring Szumowskiej? To jeszcze zależy jaki masz nastrój bo oba filmy są całkiem inne Co do Sponsoringu to mam mieszane uczucia, bo z jednej strony uwielbiam Binoche i Szumowską bardzo cenię, ale po filmie spodziewałam się więcej... natomiast W ciemności autentycznie porusza, ale nic dziwnego bo pokazuje autentyczną i wstrząsającą historię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JAGODA 51 19.02.2012 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2012 Ja faworki robię od lat i zawsze przed rozwałkowaniem ciasto mrożę przez 24 godziny może być nawet parę dni, nigdy nie biję wałkiem.Od roku ułatwiam sobie i zamiast wałkować wałkiem robię to maszynką taką ręczną do robienia makaronu( w latach 70 ubiegłego stulecia kupioną w Pewexie , chyba jeszcze gdzieś bywają ) .Zaletą maszynki jest to , że nie trzeba podsypywać mąką( pali się podczas smażenia) i można nią "rozwałkowć "bardzo cienkie , a im cieńsze tym smaczniejsze. Zawsze są wyjątkowo kruche i bąbelkowe, rozpływają sie w ustach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monsanbia 19.02.2012 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2012 Jagoda, a od czego mają bąbelki, skoro ich nie bijesz? Weźcie mi to wytłumaczcie, bo może bez sensu wytracam energię którą*można spożytkować w bardziej przyjemną czynność Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elena76 19.02.2012 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2012 Też jestem ciekawa, bo wg wszelkich źródeł bąbelki biorą się właśnie z "mechanicznego" napowietrzania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tofee 19.02.2012 17:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2012 No to nie wiem, moja mama nigdy nie biła ciasta na faworki a zawsze były bąbelkowe... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monsanbia 19.02.2012 18:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2012 No to nie wiem, moja mama nigdy nie biła ciasta na faworki a zawsze były bąbelkowe... No to może dodawała proszku do pieczenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts