Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 489
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Życzę Wam i sobie wspaniałej zabawy dzisiaj, jutro i przez cały Nowy Rok ;):cool:

http://congee.pl/data/gfx/pictures/medium/6/4/2446_1.jpg

oraz spełnienia marzeń, realizacji planów, oraz zdrowia, zdrowia i jeszcze raz pieniędzy... :lol:

• 2 weeks później...
  • 2 weeks później...

Stół wybrany - Manu z MD dąb bielony. Takaż ława kawowa przy sofie i szafka podTVijna;)

Sofa, w kształcie C Bo - Celano, w szarej Szazzie.:lol:

Prawie taka: http://img440.imageshack.us/img440/3535/sofacelanoboconcept.jpg

Edytowane przez rasia

Bajeczność i figlarność zimy nieustająco mnie zachwyca...:cool:

Jestem zakochana... w mojej Rodzince, która rozłażąc się po całym domu, nie włazi na siebie nawzajem i codziennie każde z osobna mi powtarza, że jest im TU dobrze :)... w moim domku i wiejskim, sielskim życiu jakie w nim wiodę, w gumofilcach z łopatą w ręku, zimą w celu odśnieżania , wiosną i jesienią grządek kopania:D... w krajobrazie okolicy z całą jego parkowo-wiejską infrastrukturą, fauną i florą :cool:... echhhh...

http://img80.imageshack.us/img80/5375/stycze20111078.jpg

597stycze20111082.jpg

598stycze20111084.jpg

599stycze20111108.jpg

600stycze20111113.jpg

cdn...

Edytowane przez rasia

• 3 weeks później...

Przerzucam z wątku Solidni Warszawa i Okolice:

Mieszkam od ponad roku, chyba więc już mogę dokonać małego podsumowania.:)

Jeden morał z tej bajki o budowaniu: ekipę poznaje się nie jak zaczyna, ale jak kończy... stara prawda, co?;)

Miałam szczęście do większości wspaniałych ekip:yes:, niestety o kilku w tym wątku się nie wypowiem.:no:

Od początku:

1.Rewelacyjna ekipa Pana Jana od SSO. Z sześciu nowych domów w mojej okolicy wybudował 4:). Po roku od zejścia z mojej budowy poprosiłam Pana Jana o "wymurowanie" nietypowego;) ogrodzenia, bo nie mogłam znaleźć nikogo, kto by się tego podjął. Przysłał najlepszego swojego człowieka, ja zrobiłam rysunki, Pan Jan ołówkiem na kartonie obliczenia i ogrodzenie mam dokładnie takie o jakie mi chodziło! :D Dodam, że w całym domu mam rewelacyjnie proste wszystkie ściany i kąty, co wychwalane było przez kolejne ekipy od hydraulików do tynkarzy, więc chyba jednak nie jest taką normą;):) Pan Jan: 501 679 706

2.Fantastyczni Cieśle. Ekipa wspaniała i perfekcyjna. Umiejąca czytać rysunki i spinająca ogromnie ciężką więźbę ze stalową ramą co do milimetra! :D Pan Wiesław: 508 125 773, syn, Pan Robert: 504 279 459

3.Dekarze.:D Wspaniali prawdziwi fachowcy przez duże F (jak zresztą wszyscy powyżej i poniżej) - doskonale zorganizowani. Byłam jeszcze długo z nimi w kontakcie i błyskawicznie reagowali na każdy mój telefon, czy to w sprawie dodatkowej obróbki kominów po ich tynkowaniu (grubo po zakończeniu dachu), czy w sprawie blachy na dach drewutni. :D A mieli do mnie ładnych kilkadziesiąt kilometrów.:) Bracia Wiesław i Waldemar: 604235954, 606457915

4.Aluminiowa stolarka: okna fixy, przesuwne, uchylno-otwierane, szklany dach, oranżeria, drzwi wejściowe...:)... AllTOP Lublin!!! Do tej pory jesteśmy w kontakcie, zmiana uszczelki, czy zamka - nie ma problemu. Nikt mi tej firmy nie polecił, znalazłam ich sama widząc wykonaną przez nich stolarkę w oglądanym pod nieobecność właściciela pewnym domu...:) Pan Paweł: 502297296

5.Tynki cementowo-wapienne... po prostu rewelacja! Nie było problemu z dojechaniem po trzech tygodniach i obróbce glifów, gdy po tynkach skończyły się montować okna!:D Pan Darek: sprawdzę w starym telefonie i dopiszę... edit: 602487247

6.Hydraulika, ekipa Pana Janusza: szybko, sprawnie, kompleksowo. Z jedną, małą wpadką z niedokręconym korkiem z wodą ogrodową. I ktoś mógłby pomyśleć - dlaczego ich polecam? Bo potrafili schylić głowy, przyznać się do niedopatrzenia i pokryć koszty. Bo każdemu może się zdarzyć błąd, ale nie każdemu do niego przyznać i wyjść z honorem.:) tel: 601 396042

7.Piec gazowy, kaloryfery...usługa z bardzo dokładnym przeczytaniem projektu i pedantycznymi wręcz obliczeniami zapotrzebowania na ciepło w każdym pomieszczeniu.:) Pan Sławomir: 600 350 637. Dostępny w każdej chwili, gotowy służyć radą,zapewniający pełen serwis i regulację w każdym momencie.:)

8.Wylewki... doskonałe! Chwalone przez kolejnych wykonawców od podłóg. Super twarde i nie do zdarcia... tak ładne, że aż szkoda było je zakrywać...;):) Pan Mariusz: 515620350

9.KartonGipsy:) Słynne Misiaczki, czyli ekipa, która ubrała w w GK i ociepliła wełną mnóstwo znanych mi forumowych i nie tylko domków ;):D, są po prostu niesamowici!! Nie znam drugiej tak solidnej, doświadczonej, przemiłej i dbającej o renomę, a jednocześnie tak młodej ekipy!!! Potrafią po roku, czy dwóch zadzwonić czy wszystko w porządku, czy nic nie pękło, a jeżeli nie daj boże pojawi się jakaś ryska na suficie, to jakby była największą rysą na honorze, przylatują na sygnale w najkrótszym możliwym czasie i naprawiają na swój koszt!!!:jawdrop:Dosłownie szczęka opada! :lol: Pan Robert: 502469645

Mam nadzieję, że nikogo o kim powinnam tu wspomnieć nie pominęłam. O wykończeniówce następnym razem...:)

10.Aaa... i ktoś, kto przydaje się na początku i na końcu budowy... specjalista od pielęgnacji i wycinki drzew... zna się na drzewach jak mało kto, a wycina również metodą linową...Pan Robert: 502641431

Edytowane przez rasia

• 4 weeks później...

W styczniu 2010 Elfirka mi tak pięknie napisała o ogrodzie, że aż szkoda żeby zniknęło w czeluści komentarzy. A że za ogród czas najwyższy zabrać się z kopyta w tym roku, to zapisuję...:D

Jak lubisz dzikośc to polecam ci miedzy twoje seosenki wpakować tylko kilka sztuk architektonicznych drzewek. "Architektoniczne" - o wyrazistym pokroju, będace rzeżbami w zielonym salonie ogrodu. Tłem ogrodu i tak bedzie las.

A za to poszaleć sobie z bylinami, trawami i niewielkimi krzewami, sadząc je w nierównomiernych plamach ale w dziesiątkach i setkach sztuk w jednej grupie, by odziaływały kolorem czy fakturą. Takie grupy należy tak dobrać, by zakwitały po kolei. np.:

krokusy w setkach sztuk pod krzewami (grupa niebieskich, dalej grupa zółtych, gdzie indziej białych)

narcyze na trawnikach

kosaćce syberyjskie

piwonie

róże okrywowe

tawuły japońskie

rudbekie

astry

trawy

Albo cos w stylu zwycięzcy z Chelsea z 2007r :

http://www.thinkingardens.co.uk/images/linnaeus2.jpg

Tylko, że to bardzo pracochłonny ogród.

Witam. Sama nie mam dziennika. Przygodę z budową zaczynam (fundamenty, dobudowa do domu teściów). Oglądając twój dziennik powiem tylko

-piękny dom wybudowany w raju.

Witaj Mado! :D

Ślicznie dziękuję za miłe słowa.:) Załóż dziennik, albo galerię... to bardzo pomaga... nabrać dystansu w trudnych chwilach, umiejscowić zdarzenie w czasie, pochwalić się znajomym, rodzinie... albo poradzić się na Forum...:)

I zapraszam do Komentarzy - link na dole...:)

Kiedyś pisałam, że malunków na szybach nie zobaczę nigdy więcej... ale pojawiają się regularnie... są piękne i za każdym razem oczywiście niepowtarzalne...:D

Utrzymują się dotąd aż pierwsze promyki słońca na nie nie padną...:)

605marzec2011005.jpg

606marzec2011007.jpg

Edytowane przez rasia

U mnie taka zielenina wyłazi spod śniegu...::lol:

607marzec2011019.jpg

608marzec2011023.jpg

609marzec2011048.jpg

A wczoraj w sieci znalazłam takie cudo: http://t2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSNk-ySWy_yicU8GedGw_51AKQ-Ahl8HPhGPF730ICIOVZBgoPz1g

I już ją widzę w swoim ogrodzie...:cool::cool::cool:

Edytowane przez rasia

• 3 weeks później...

Reni, Dominiko i Łukaszu, witam pięknie i zapraszam do komentarzy.:)

Czas na pierwsze oznaki wiosny, przecież już mamy wiosnę, prawda? :D

610marzec2011425.jpg

hiacynty...

611marzec2011426.jpg

czosnek...

612marzec2011428.jpg

z dwóch modrzewi przeżył jeden...

613marzec2011430.jpg

nie wiem co to;)

614marzec2011434.jpg

i Filip ze swoją nieodłączną poduszką, na której zawsze kładzie łepek.:)

615marzec2011440.jpg

i Nitka-wariatka;)

616marzec2011445.jpg

Edytowane przez rasia

• 3 weeks później...

Mała pamiątka z krótkiej podróży...;)

http://img854.imageshack.us/img854/179/hiszpania2011224.jpg

http://img849.imageshack.us/img849/2641/hiszpania20111187.jpg

http://img714.imageshack.us/img714/7973/hiszpania2011908.jpg