siemka 18.12.2008 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2008 Kochani ....zdecydowałem ocieplić domek 20 cm styropianu ( swisspor) cena jest atrakcyjna ok 100 zł/m3, ale nie to chyba jest najistotniejsze....mój domek bedzie ogrzewany elektrycznie wiec nie ma co załowac......ale do rzeczy , mam pytanie czy ktos z Was juz montował taką grubośc styro....i jakie ewentualne problemy mnie czekaja ze względu na te 20 cm.....o jakich elementach musze pamietac......instalacje, skrzynki itd..... pozdrawiam bedę wdzięczny za każda uwagę P.S.......no i jaki system kleju bolix.....czy inne ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MARTiiii 18.12.2008 22:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2008 Lo matko toż to bunkier . ZObacz tylko czy nie bedzie za duzo sciany przy oknach. Jak ci pasi to dawaj 20cm . Klej + kołki i nie zapomnij o listwie startowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Albar 19.12.2008 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2008 J.w. problemów z montowaniem nie było. Dom wygląda normalnie. Żałuję tylko, że nie pokusiłem się na wysunięcie okien w warstwę styropianu - oczywiście po to by bardziej ograniczyć straty ciepła w tym miejscu. Rury spustowe mocowałem na takie specjalne uchwyty przykręcane w dwóch miejscach. Przymocowałem je do styropianu na tzw. ślimaki - trzymają dobrze. Jeśli jeszcze budujesz stan surowy to zwróć uwagę na ściany szczytowe by nie licowały się z górną powierzchnią dachu (oczywiście jeśli takowe u siebie będziesz miał). Zostaw co najmniej 10 cm a nawet i więcej by położyć na tym styropian. Żadnych listew startowych nie dawałem. Uważam, że nie ma takiej potrzeby i nie rozumiem po co niektórzy tak się upierają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emqwadrat 19.12.2008 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2008 Kochani ....zdecydowałem ocieplić domek 20 cm styropianu ( swisspor) cena jest atrakcyjna ok 100 zł/m3, ale nie to chyba jest najistotniejsze....mój domek bedzie ogrzewany elektrycznie wiec nie ma co załowac......ale do rzeczy , mam pytanie czy ktos z Was juz montował taką grubośc styro....i jakie ewentualne problemy mnie czekaja ze względu na te 20 cm.....o jakich elementach musze pamietac......instalacje, skrzynki itd..... pozdrawiam bedę wdzięczny za każda uwagę P.S.......no i jaki system kleju bolix.....czy inne ? Miałem podobny problem: http://forum.muratordom.pl/styropian-gruby-na-25-cm,t143577.htm może coś Ci się przyda Uważam, że świetną radą jest pomysł z kołkami "chowanymi" w styropian. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
siemka 21.12.2008 14:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2008 J.w. problemów z montowaniem nie było. Dom wygląda normalnie. Żałuję tylko, że nie pokusiłem się na wysunięcie okien w warstwę styropianu - oczywiście po to by bardziej ograniczyć straty ciepła w tym miejscu. Rury spustowe mocowałem na takie specjalne uchwyty przykręcane w dwóch miejscach. Przymocowałem je do styropianu na tzw. ślimaki - trzymają dobrze. Jeśli jeszcze budujesz stan surowy to zwróć uwagę na ściany szczytowe by nie licowały się z górną powierzchnią dachu (oczywiście jeśli takowe u siebie będziesz miał). Zostaw co najmniej 10 cm a nawet i więcej by położyć na tym styropian. Żadnych listew startowych nie dawałem. Uważam, że nie ma takiej potrzeby i nie rozumiem po co niektórzy tak się upierają. Dzieki wszystkim za oddzew.......właśnie najbardziej boje sie wygladu okien....dodatkowy problem to ten, ze postanowiłem zastosowac rolety zewnetrzne integro i schować pod styropian skrzynki rolet, ale zeby to zrobic musiałem max. cofnać nadproża........teraz sie boje jak bedą wygladały otwory okienne .......mam nadzieje, ze nie jak wielkie dziury.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts