Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jak wentylujecie pomieszczenie nad garażem

Recommended Posts

Pomieszczenie nad garażem - suszarnia, stryszek, siłownia - pomysłów wydaje się być wiele i często widywałem w projektach gotowych takie pomieszczenie.

Mam garaż "doklejony" do budynku, nieogrzewany. Moja pani architekt namawia mnie na takie pomieszczenia nad garażem. Niby to taka "tania" powierzchnia. Dokładamy strop nad garażem, zwiększamy kąt połaci dachowej nad garażem, ocieplamy dach i już.

Pomieszczenie miałoby być nieogrzewane: suszarnia (przejście do pomieszczenia jest z pralni) / przechowalnia / sporadycznie w okresie "ciepłym" pomieszczenie "hobby". W dalekiej przyszłości być może dołożyłbym okna dachowe i ew. ogrzewanie elektryczne, aby zrobić tam jakiś kącik "hobby" całoroczny.

Jest jedno "ale" jak tam zrobić sensowną wentylację ? Zarówno wykorzystanie jako suszarnia jak i jako pomieszczenie "hobby" wymaga dobrej wentylacji.

Dach nad garażem jest dwuspadowy, jedna ściana "szczytowa" przylega do domu, na tej przeciwległej byłoby zwykłe okno w którym mógłby być nawiewnik. Ponieważ pomieszczenie ma być nieogrzewane to drzwi rozdzielające to pomieszczenie i resztę domu muszą być szczelne. Jeśliby chcieć stosować wentylację grawitacyjną to dedykowany komin 2 metry ponad dach ? (z tego co wyczytałem komin wentylacji grawitacyjnej musi mieć minimum 4 metry). W domu nie ma w pobliżu garażu kominów wentylacyjnych do których pomieszczenie można by podłączyć

Jedyne co mi przychodzi do głowy to komin wentylacyjny z wentylatorem działającym praktycznie non-stop, ew. jakoś sterowany czasowo. Tylko czy istnieją jakieś systemowe rozwiązania takich kominów wentylacyjnych na poddasza ? Nie będę przecież chyba budował komina murowanego dla jednego pomieszczenia ?

Jak rozwiązujecie problem wentylacji w pomieszczeniach nad garażem ?

Skoro dość często projektuje się pomieszczenie nad garażem, to pewnie jest jakieś proste i skuteczne rozwiązanie problemu wentylacji, tylko ja jakoś na nie nie wpadłem. Moja pani architekt wspomina coś o kominie, tylko nie napisała nic o szczegółach i wyjechała na urlop...

Będę wdzięczny za opisy waszych doświadczenia i porady w kwestii wentylacji pomieszczeń nad garażem.

Mogę tylko opisać mój rozkład, nie wiem czy będzie to przydatne,bo projekty sa różne. U mnie jest tak: dom parterowy z użytkowym poddaszem.Garaż dwustanowiskowy, częściowo ale dość wyrażnie wysunięty przed bryłę budynku,przedłużony w części tylnej o ok.2m oddzielone ścianą - mieści się tam kotłownia i spiżarka. Z kuchni wchodzi się do spiżarki a w niej są drzwi do garażu i kotłowni.Nad garażem pełnowartościowy pokój telewizyjno komputerowy.Komin wentylacyjny wentyluje: garaż, spiżarkę,kotłownię i pokój nad garażem.

Ja bym mimo wszystko ocieplil i dal ogrzewanie. Wentylacja taka jak wszedzie, grawitacyjna lub mechaniczna. Ogrzewac nie musisz mocno, a w przyszlosci mozesz wykorzystac to pomieszczenie jako dodatkowa sypialnie, pokoj dla gosci, pokoj hobby czy cokolwiek bedzie potrzebne.

Jesli juz sie upiersz, by nie docieplac, to nie zapomnij o dociepleniu sciany pomiedzy tym pomieszczeniem a domem oraz o "cieplych" drzwiach. I pamietaj, ze za kazdym razem jak bedziesz wchodzic do tego pomieszczenia, bedziesz wypuszczac cieplo z domu. W skrajnym przypadku moze ci tez tam zamarznac pranie.

Ty masz tą komfortową sytuację, że masz w pobliżu komin wentylacyjny. Ja musiałbym chyba wybudować dedykowany komin.

A co ci za problem postawić kilka kształtek wentylacyjnych na ścianie (nośnej - będziesz miał z obu stron pomieszczenia) i wyciągnąć ponad dach? Przecież takiego malutkiego komina nie musisz ciągnąć od ziemi.