Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

zmiana ogrzewania

Gość jacakora

Recommended Posts

Jacakora:

1. Jaki duży dom i z czego, z jakich materiałów - stąd dobór mocy kotła, i grzejników?

2. Ile "kasy" na ten cel - stąd wybór jakiej firmy urządzenia.

3. Albo zaczniesz od końca i spytasz potencjalnego wykonawcę takich instalacji co poleca i dlaczego tak drogo. Powodzenia.

grzejnki polskie aluminiowe chyba trójdrożne dobrałem 1m2 - 1 żeberko

producent podaje 1.7m2-1żeberko.

dom pietrowy bez podpiwiniczenia ok12x9m

pow do grzania 150 m2(różne zakamarki)

strych docieplony styropianem 4cm sciany suporeks 24+7.5 +dziura powietrzna pomiedzy nimi planuje docieplić styropianem 10cm +tynk.

okna prawdopodobnie wymienie na plastikowe(w tej chwili drewniane)

jaki wybrać piec (sa dwie kuchnie i dwie łazienki)

czy lepszy jest z zasobnikiem na cały dom czy na pietrze zrobić oddzielne ogrzewanie cwu.czy potrzebny jest dodatkowy nadmuch swierzego powietrza do pieca

z gory dzięki.

Gość jacakora

Wysłany : Sob Paź 25, 2003 2:49 pm Temat postu :

--------------------------------------------------------------------------------

grzejnki polskie aluminiowe chyba trójdrożne dobrałem 1m2 - 1 żeberko

producent podaje 1.7m2-1żeberko.

dom pietrowy bez podpiwiniczenia ok12x9m

pow do grzania 150 m2(różne zakamarki)

strych docieplony styropianem 4cm sciany suporeks 24+7.5 +dziura powietrzna pomiedzy nimi planuje docieplić styropianem 10cm +tynk.

okna prawdopodobnie wymienie na plastikowe(w tej chwili drewniane)

jaki wybrać piec (sa dwie kuchnie i dwie łazienki)

czy lepszy jest z zasobnikiem na cały dom czy na pietrze zrobić oddzielne ogrzewanie cwu.czy potrzebny jest dodatkowy nadmuch swierzego powietrza do pieca

z gory dzięki.

ps w poprzednim poscie zapomnialem sie podpisac

witaj

ja mam piec dwufunkcyjny vailant instalacja w miedzie oraz grzejniki marki bruggman dom ma 180 m2 i jakos to grzeje :)

ale przy pieu dwufunkcyjnym trzeba troszke czekac na ciepla wode jest to jedyny mankament ale jakos idzie sie do tego przyzwyczaic

warto dodac ze moja instalacja wraz z piecem ma juz 5 lat i naprawdenie ma zastrzezen tylko musisz co roku zlecic ekipie sprawdzenie i czysczenie pieca a wszystklo bedzie ok