Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

KRYZYSOWE ODLICZANIE

amalfi

Recommended Posts

Co do przygotowywan swiatecznych - luzik. Sprzatanko jak co tydzien - maz zabronil mi myc okien (kochany!) bo myte byly latem po zmianie dachu (styknie). Sledzie zrobione, uszka zrobione i zamrozone, barszczyk we wtorek razem z kompotem, farsz do jajek zrobiony i jajka ugotowane - zostalo nafaszerowac, nadzienie do mies zrobione - zostalo nadziac i upiec, ciasteczka i pierniczki upieczone (lepsze jak postoja), choinka ubrana. Zostaly - ryby na wigilie na cieplo ale to w ostatniej chwili, uszka ugotowac - ale to tez w ostatniej chwili, sernik upiec. Reszte przynosi mama bo wigilie i swieta mamy skladkowe zeby nie pasc na dzioby. A jutro se ide zrobic manicure a co! Precz z worami pod oczami!

Prezenty zakupione i spakowane - takie jak każdy chciał , ale nikt niczego nie jest pewien do końca :):)

Zaraz mielę i piekę pasztet. Jutro uszka - partia nr 1 - sztuk 100. Jeszcze będą dwie. W poniedziałek również wstęp do barszczu.

Wszystko pod kontrolą :):)Jeszcze kuuuuuuuuuuuuuupa czasu :)

Gość elutek
Elutek, jak tego dokonałaś.

Ja mieszkanie 2 pokojowe pakowałam 3 dni od świtu do nocy.

Firmę wzięliśmy, gdyż po wywiezieniu ok. 4 samochodów nic nie ubyło.

Fakt chomiki jesteśmy, ale żeby w 4 godziny nie mogę uwierzyć.

nie w 4, lecz w 7 /od 10 do 17/ :)

no i mebli oraz innych klamotów nie miałam wtedy tyle co teraz 8)

ubrałam dzisiaj choinkę - piękna jest i pachnąca :)

i zrobiłam sobie peeling oraz maseczkę, później chyba nie dałabym rady

z czystym sumieniem mogę polecić /piekłam już kilka razy/ orzechowiec -

jest pyszny i niezbyt skomplikowany w przygotowaniu

/dobrze zrobić 3 - 4 dni przed Świętami/

CIASTO ORZECHOWIEC

CIASTO

~ok.70 dag mąki (krupczatka + trochę pszennej)

2 jaja

1 szkl. cukru pudru

15 dag masła

2 łyżki miodu

1 lyżeczka sody

2 łyżki mleka

ciasto ugnieść na jednolitą masę, podzielić na dwie części. Rozwałkować (ja to robię na pergaminie) na blachę (25*40). Można piec dwie blachy jednocześnie lub pojedynczo. Jedną blachę pieczemy z samym ciastem, na drugim cieście przed pieczeniem wylewamy masę orzechową.

MASA ORZECHOWA

20 dag orzechów włoskich im drobniej pokrojone tym lepiej się rozsmarowuje na cieście

1 szkl. cukru pudru

0,4 kostki masła

2 łyżki miodu

Całość podgrzewamy, nie gotujemy ok. 15 min.

obie blachy ciasta, jedną z masą pieczemy w 180 stopniach 15 min. Ciasto robi się ciemno brązowe. Pieczemy na pergaminie

Po wystudzeniu przekładamy ciasta masą budyniową. Orzechy na wierzchu

MASA BUDYNIOWA

2 budynie śmietankowe z cukrem

500 ml. mleka

0,4 kostki masła

2 budynie zrobić wg. przepisu tylko w 500 ml. mleka, gdy wystygnie utrzeć z masłem i przełożyć ciasta

A może ktoś ma ochotę na tort czekoladowy z whisky (lub koniakiem) - czas przygotowanie - 15 min :):) Jak wszystko zawiedzie - to jest opcja :)

Ale biszkopty kupne delekty (lub inne) są potrzebne - chyba, że macie ochotę same piec :):)

No właśnie prezenty :roll:

Może macie jakieś ciekawe pomysły na prezenty, bo czarna rozpacz mnie bierze. Myślę i myślę :o i nic nie wymyśliłam :-?

Jedynie dla mojej większej połowy już mam :D

To chyba budowa tak działa. Brak czasu, bieganie, załatwianie, a kombinowanie z prezentami ciągle odkładane... Córy dostaną po "boomboxie" (obym nie żałował ;)), tylko z małżowiną problem. Podpowiedzcie coś, bardzo ładnie proszę :)

Nefer - poproszę przepis :)

No właśnie prezenty :roll:

Może macie jakieś ciekawe pomysły na prezenty, bo czarna rozpacz mnie bierze. Myślę i myślę :o i nic nie wymyśliłam :-?

Jedynie dla mojej większej połowy już mam :D

To chyba budowa tak działa. Brak czasu, bieganie, załatwianie, a na kombinowanie z prezentami ciągle odkładane... Córy dostaną po "boomboxie" (obym nie żałował ;)), tylko z małżowiną problem. Podpowiedzcie coś, bardzo ładnie proszę :)

Nefer - poproszę przepis :)

KAŻDA biżuteria.

W Aparcie, Kruku czy Red Rubin znajdziesz coś na każdą klieszeń - sukces murowany :)

PRZEPIS na TORT CZEKOLADOWY (typu minutaosiem)

Kupujemy blaty do tortu ( takie pakowane po 3 szt).

Robimy masę - mikserem:

2 kostki miękkiego masła

4 żółtka

2 szklanki cukru pudru

3 łyżki kakao

whisky lub koniak wg uznania ( ale nie żałować :))

Robimy substancje do nasączenia blatów :

2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej

1 łyżeczka cukru.

Dolać gotowanej, ciepłej wody do 1/3 wysokości szklanki.

Dolać Whisky lub koniaku do 3/4 szklanki.

Łyżeczką wylewamy na blat tę substancję ( na kżdy oddzielnie).

Przekładamy.

Na nasączony blat kładziemy 1/2 masy i rozsmarowujemy.

Można na wierzch położyć wiśnie z konfitury - będzie jeszcze lepszy

Na to drugi blat (nasączony) i powtarzamy czynność

Na to trzeci blat ( nasączony od spodu, nie z wierzchu, bo na to pójdzie jeszcze czekoladowa, "gumiana" polewa)

POLEWA czekoladowa:

1/2 kostki masła

1/2 szklanki cukru pudru

3 łyżki mleka

2 łyżki kakao

ropuszczamy na malutkim gazie.

Po rozpuszczeniu się składników- odstawiamy.

Jak ostygnie - polewamy tort i do lodówy.

Polewa jest dość zwarta. Po wyjęciu z lodówki - wręcz gumowata - ale jest bajeczna w smaku :):)

SMACZNEGO - przy tym się nie narobicie :)

Gość justyna_m

aż ślinka leci takie pyszności :wink:

ja dziś ubrałam choinkę, zrobiłam roladę szpinakowo łososiową :wink: prezenty nie do końca kupione ... jutro polowanie na coś dla mamy.

Wigilijne potrawy zaczynamy robić jutro wieczorkiem, będzie nas 6 osób na kolacji wigilijnej więc aż tak dużo nie musimy szykować.

Przejęta Świętami zaczęłam wątek, a wszystko przestało być ważne. Mój jedyny (to chyba bez znaczenia, czy jeden czy jeden z pięciu) brat miał wypadek i sprzątanie spadło na plan dalszy. Trzymajcie kciuki dziewczyny, żeby było ok.

Trzymam mocno!!!

Przejęta Świętami zaczęłam wątek, a wszystko przestało być ważne. Mój jedyny (to chyba bez znaczenia, czy jeden czy jeden z pięciu) brat miał wypadek i sprzątanie spadło na plan dalszy. Trzymajcie kciuki dziewczyny, żeby było ok.

O masz ... pewnie,że trzymam kciuki...i zdrówka ..