Bełatka 21.12.2008 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2008 Elutek, jak tego dokonałaś.Ja mieszkanie 2 pokojowe pakowałam 3 dni od świtu do nocy.Firmę wzięliśmy, gdyż po wywiezieniu ok. 4 samochodów nic nie ubyło.Fakt chomiki jesteśmy, ale żeby w 4 godziny nie mogę uwierzyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
katarzyna kulpinska 21.12.2008 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2008 Co do przygotowywan swiatecznych - luzik. Sprzatanko jak co tydzien - maz zabronil mi myc okien (kochany!) bo myte byly latem po zmianie dachu (styknie). Sledzie zrobione, uszka zrobione i zamrozone, barszczyk we wtorek razem z kompotem, farsz do jajek zrobiony i jajka ugotowane - zostalo nafaszerowac, nadzienie do mies zrobione - zostalo nadziac i upiec, ciasteczka i pierniczki upieczone (lepsze jak postoja), choinka ubrana. Zostaly - ryby na wigilie na cieplo ale to w ostatniej chwili, uszka ugotowac - ale to tez w ostatniej chwili, sernik upiec. Reszte przynosi mama bo wigilie i swieta mamy skladkowe zeby nie pasc na dzioby. A jutro se ide zrobic manicure a co! Precz z worami pod oczami! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 21.12.2008 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2008 Prezenty zakupione i spakowane - takie jak każdy chciał , ale nikt niczego nie jest pewien do końca :) Zaraz mielę i piekę pasztet. Jutro uszka - partia nr 1 - sztuk 100. Jeszcze będą dwie. W poniedziałek również wstęp do barszczu. Wszystko pod kontrolą :)Jeszcze kuuuuuuuuuuuuuupa czasu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość elutek 21.12.2008 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2008 Elutek, jak tego dokonałaś. Ja mieszkanie 2 pokojowe pakowałam 3 dni od świtu do nocy. Firmę wzięliśmy, gdyż po wywiezieniu ok. 4 samochodów nic nie ubyło. Fakt chomiki jesteśmy, ale żeby w 4 godziny nie mogę uwierzyć. nie w 4, lecz w 7 /od 10 do 17/ no i mebli oraz innych klamotów nie miałam wtedy tyle co teraz ubrałam dzisiaj choinkę - piękna jest i pachnąca i zrobiłam sobie peeling oraz maseczkę, później chyba nie dałabym rady z czystym sumieniem mogę polecić /piekłam już kilka razy/ orzechowiec - jest pyszny i niezbyt skomplikowany w przygotowaniu /dobrze zrobić 3 - 4 dni przed Świętami/ CIASTO ORZECHOWIEC CIASTO ~ok.70 dag mąki (krupczatka + trochę pszennej) 2 jaja 1 szkl. cukru pudru 15 dag masła 2 łyżki miodu 1 lyżeczka sody 2 łyżki mleka ciasto ugnieść na jednolitą masę, podzielić na dwie części. Rozwałkować (ja to robię na pergaminie) na blachę (25*40). Można piec dwie blachy jednocześnie lub pojedynczo. Jedną blachę pieczemy z samym ciastem, na drugim cieście przed pieczeniem wylewamy masę orzechową. MASA ORZECHOWA 20 dag orzechów włoskich im drobniej pokrojone tym lepiej się rozsmarowuje na cieście 1 szkl. cukru pudru 0,4 kostki masła 2 łyżki miodu Całość podgrzewamy, nie gotujemy ok. 15 min. obie blachy ciasta, jedną z masą pieczemy w 180 stopniach 15 min. Ciasto robi się ciemno brązowe. Pieczemy na pergaminie Po wystudzeniu przekładamy ciasta masą budyniową. Orzechy na wierzchu MASA BUDYNIOWA 2 budynie śmietankowe z cukrem 500 ml. mleka 0,4 kostki masła 2 budynie zrobić wg. przepisu tylko w 500 ml. mleka, gdy wystygnie utrzeć z masłem i przełożyć ciasta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 21.12.2008 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2008 A może ktoś ma ochotę na tort czekoladowy z whisky (lub koniakiem) - czas przygotowanie - 15 min :) Jak wszystko zawiedzie - to jest opcja Ale biszkopty kupne delekty (lub inne) są potrzebne - chyba, że macie ochotę same piec :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TMK 21.12.2008 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2008 No właśnie prezenty Może macie jakieś ciekawe pomysły na prezenty, bo czarna rozpacz mnie bierze. Myślę i myślę i nic nie wymyśliłam Jedynie dla mojej większej połowy już mam To chyba budowa tak działa. Brak czasu, bieganie, załatwianie, a kombinowanie z prezentami ciągle odkładane... Córy dostaną po "boomboxie" (obym nie żałował ), tylko z małżowiną problem. Podpowiedzcie coś, bardzo ładnie proszę Nefer - poproszę przepis Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 21.12.2008 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2008 No właśnie prezenty Może macie jakieś ciekawe pomysły na prezenty, bo czarna rozpacz mnie bierze. Myślę i myślę i nic nie wymyśliłam Jedynie dla mojej większej połowy już mam To chyba budowa tak działa. Brak czasu, bieganie, załatwianie, a na kombinowanie z prezentami ciągle odkładane... Córy dostaną po "boomboxie" (obym nie żałował ), tylko z małżowiną problem. Podpowiedzcie coś, bardzo ładnie proszę Nefer - poproszę przepis KAŻDA biżuteria. W Aparcie, Kruku czy Red Rubin znajdziesz coś na każdą klieszeń - sukces murowany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 21.12.2008 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2008 PRZEPIS na TORT CZEKOLADOWY (typu minutaosiem) Kupujemy blaty do tortu ( takie pakowane po 3 szt). Robimy masę - mikserem: 2 kostki miękkiego masła 4 żółtka 2 szklanki cukru pudru 3 łyżki kakao whisky lub koniak wg uznania ( ale nie żałować ) Robimy substancje do nasączenia blatów : 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 1 łyżeczka cukru. Dolać gotowanej, ciepłej wody do 1/3 wysokości szklanki. Dolać Whisky lub koniaku do 3/4 szklanki. Łyżeczką wylewamy na blat tę substancję ( na kżdy oddzielnie). Przekładamy. Na nasączony blat kładziemy 1/2 masy i rozsmarowujemy. Można na wierzch położyć wiśnie z konfitury - będzie jeszcze lepszy Na to drugi blat (nasączony) i powtarzamy czynność Na to trzeci blat ( nasączony od spodu, nie z wierzchu, bo na to pójdzie jeszcze czekoladowa, "gumiana" polewa) POLEWA czekoladowa: 1/2 kostki masła 1/2 szklanki cukru pudru 3 łyżki mleka 2 łyżki kakao ropuszczamy na malutkim gazie. Po rozpuszczeniu się składników- odstawiamy. Jak ostygnie - polewamy tort i do lodówy. Polewa jest dość zwarta. Po wyjęciu z lodówki - wręcz gumowata - ale jest bajeczna w smaku :) SMACZNEGO - przy tym się nie narobicie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość justyna_m 21.12.2008 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2008 aż ślinka leci takie pyszności ja dziś ubrałam choinkę, zrobiłam roladę szpinakowo łososiową prezenty nie do końca kupione ... jutro polowanie na coś dla mamy. Wigilijne potrawy zaczynamy robić jutro wieczorkiem, będzie nas 6 osób na kolacji wigilijnej więc aż tak dużo nie musimy szykować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amalfi 25.12.2008 02:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2008 Przejęta Świętami zaczęłam wątek, a wszystko przestało być ważne. Mój jedyny (to chyba bez znaczenia, czy jeden czy jeden z pięciu) brat miał wypadek i sprzątanie spadło na plan dalszy. Trzymajcie kciuki dziewczyny, żeby było ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magpie101 25.12.2008 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2008 Przejęta Świętami zaczęłam wątek, a wszystko przestało być ważne. Mój jedyny (to chyba bez znaczenia, czy jeden czy jeden z pięciu) brat miał wypadek i sprzątanie spadło na plan dalszy. Trzymajcie kciuki dziewczyny, żeby było ok. Trzymam mocno!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka 25.12.2008 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2008 Trzymamy !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 25.12.2008 13:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2008 Przejęta Świętami zaczęłam wątek, a wszystko przestało być ważne. Mój jedyny (to chyba bez znaczenia, czy jeden czy jeden z pięciu) brat miał wypadek i sprzątanie spadło na plan dalszy. Trzymajcie kciuki dziewczyny, żeby było ok. O masz ... pewnie,że trzymam kciuki...i zdrówka .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dode 27.12.2008 15:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2008 amalfi, będzie dobrze!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts