Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Kochani...

Mam w ręku cieplutki projekt mojego ....m2 na polu :lol: . Właściwie niby wszystko oki, ale...

Projektowany budynek jednorodzinny posiada parter i zamieszkałe poddasze (podpiwniczony). Ściany i podłoga piwnicy ocieplona styropianem. Ściany parteru YTONG 36,5 orz dobrze zaizolowany dach. Problem jest taki, że projektant założył 1cm styropianu na posadzkach kondygnacji parteru i poddasza. O ile planuję ocieplenie stropu parteru wełnną mineralną (sufit podwieszany) o tyle piwnicy już tak nie da się zrobić, gdyż jej wysokość to wymagane minimum tzn 2,05m. Parter ma być ogrzewany systemem ogrzewania podłogowego wodnym. Czy założenia projektowe są słuszne i nie jest konieczne pogrubienie warstwy styropianu..? Czyli właściwie podniesienie kondygnacji...?. Wypowiedzcie się proszę.

Pozdrawiam

Marek

https://forum.murator.pl/topic/113583-ocieplenie-strop%C3%B3w-miedzykondygnacjami/

Czy założenia projektowe są słuszne i nie jest konieczne pogrubienie warstwy styropianu..? Czyli właściwie podniesienie kondygnacji...?. Wypowiedzcie się proszę.

To zależy od planowanych temperatur. Jeśli po obydwóch stronach przegrody (stropu) planujesz takie same temperatury to ocieplenia może nie być wcale.

Piwnicy z reguły nie ogrzewa się (lub ogrzewa słabiej) więc moim zdaniem należy zwiększyć ocieplenie. Drugi przypadek gdy ocieplenie jest niezbędne to ogrzewanie podłogowe.

https://forum.murator.pl/topic/113583-ocieplenie-strop%C3%B3w-miedzykondygnacjami/#findComment-2885867

Kochani...

Mam w ręku cieplutki projekt mojego ....m2 na polu :lol: . Właściwie niby wszystko oki, ale...

Projektowany budynek jednorodzinny posiada parter i zamieszkałe poddasze (podpiwniczony). Ściany i podłoga piwnicy ocieplona styropianem. Ściany parteru YTONG 36,5 orz dobrze zaizolowany dach. Problem jest taki, że projektant założył 1cm styropianu na posadzkach kondygnacji parteru i poddasza. O ile planuję ocieplenie stropu parteru wełnną mineralną (sufit podwieszany) o tyle piwnicy już tak nie da się zrobić, gdyż jej wysokość to wymagane minimum tzn 2,05m. Parter ma być ogrzewany systemem ogrzewania podłogowego wodnym. Czy założenia projektowe są słuszne i nie jest konieczne pogrubienie warstwy styropianu..? Czyli właściwie podniesienie kondygnacji...?. Wypowiedzcie się proszę.

Pozdrawiam

Marek

Ad czerwone. Pomiędzy parterem a "piętrem" to dobrze założył,

bo to będzie izolacja akustyczna /czy też przeciwstukowa jak zwał

tak zwał/ nie cieplna bo pomiędzy dwiema ogrzewanymi kondygnacjami

ta cieplna jest niepotrzebna...

Ale o ile piwnica raczej nieogrzewana to ciut zaoszczędził na parterze

/o jakieś minimum 14 cm/

chyba że w planach projektanta jest jednoczesne ogrzanie podłogówką parteru i piwnicy, wtedy OK :-?

Jak domek dopiero na papierze to żaden problem, murujesz /?/

trochę wyższe o te 20 cm ściany parteru /np o 1 bloczek to wyjdzie/, o tyle wyższe otwory na drzwi i okna i sobie potem szalejesz ze styropianem do woli

https://forum.murator.pl/topic/113583-ocieplenie-strop%C3%B3w-miedzykondygnacjami/#findComment-2885985

Kochani...

Pozdrawiam

Marek

Jeśli dobrze zrozumiałem to w stropie między piwnicą i parterem masz ogrzewanie podłogowe dla parteru. Jeśli jest tam przewidziana odpowiednia izolacja pod rurkami to wszystko OK. Jeśli tą izolacją jest właśnie ten 1 cm styropianu to zależy od tego czy piwnica będzie ogrzewana. jeśli tak to nie widzę większego problemu, jeśli nie to taki problem jest.

https://forum.murator.pl/topic/113583-ocieplenie-strop%C3%B3w-miedzykondygnacjami/#findComment-2886076