Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wywóz śmieci - dzikie ceny od nowego roku - a jak u Was?

Recommended Posts

Włśnie dostałem fakturkę za ostatnie 2 miesiące z firmy Jarper. Za wywóz śmieci ma liczyć od nowego roku (okolice Warszawy - Falenty, Janki) tak:

kubeł 120 l 16 zł + 7 proc VAT - dotychczas 13 zł netto

kubeł 240 l 27 zł + 7% vat - dotchczas 22 zł netto

Dodam że wściekłą podwyżkę zaserwowano nam już na poczatku 2008 roku rzędu 50%, bo zaczynaliśmy od 8 zł /120 l i bodaj 15zł/ 240 l

Pisza ze wszyscy podnoszą, ale ciekawi mnie czy u was tez tak idzie to w góre i może inne firmy sa mniej pazerne.

Oldswan

• Odpowiedzi 52
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Taniocha w tej Warszawie. Ja apłacę 54 zł miesięcznie, kontener 120l opróżniany 2 razy w miesiącu. Raz w miesiącu zabiarają bezpłatnie worki z makularurę, szkłem i plastikiem. W gminie jest dużo pojemników do selektywnych odpadów.

Opłaty zależą mocno od jakiegoś haraczu za składowanie odpadów stałych tzw. opłaty marszałkowskiaj.

No jestem ciekaw czy za posegregowane śmieci tam gdzie do tej poty nie pobierali opłat nie zaczną ich pobierać?

Niestety ale teraz ceny surowców wtórnych spadły na łeb na szyje i nie będzie się opłacało już firmą nawet za darmo ich odbierać.

Makulaturę kiedyś oddawałem raz w miesiącu płacili coś 8gr/kg teraz z tego co się słyszy nawet za darmo już jej nie chcą odbierać. Złom pamiętam w tym roku był po 60gr teraz jest po 20gr, aluminium chyba był po 4 -5 zł teraz po 1zł. Najlepsze jest to że złomowiska są po przepełniane pewnie czekają na lepsza cenę :) .

Włśnie dostałem fakturkę za ostatnie 2 miesiące z firmy Jarper. Za wywóz śmieci ma liczyć od nowego roku (okolice Warszawy - Falenty, Janki) tak:

kubeł 120 l 16 zł + 7 proc VAT - dotychczas 13 zł netto

kubeł 240 l 27 zł + 7% vat - dotchczas 22 zł netto

Dodam że wściekłą podwyżkę zaserwowano nam już na poczatku 2008 roku rzędu 50%, bo zaczynaliśmy od 8 zł /120 l i bodaj 15zł/ 240 l

Pisza ze wszyscy podnoszą, ale ciekawi mnie czy u was tez tak idzie to w góre i może inne firmy sa mniej pazerne.

Oldswan

Mało płacisz.

we Wrocławiu Alba ceni sobie 48zł/mc za wywiezienie pojemnika 120l raz w tygodniu. Tegoroczna podwyżka to około 15%.

Niestety nie można sobie wymienić pojemnika na mniejszy (4 osobowa rodzina 2+2) przez co wywożą mi co tydzień tylko pół pojemnika 120l. Podobno jest jakaś norma która mówi że 1 osoba generuje tygodniowo 40l odpadów. Nie mam motywacji do segregacji śmieci i ich nie segreguje skoro nie mogę sobie zamówić mniejszego pojemnika...

Chyba w jakiejś promocji masz te śmieci odbierane.

W okolicach Świecia wywóz co dwa tygodnie będzie kosztował za kibelek 120 l - 23 zł. brutto do tego można dostać jeśli ktoś chce darmowe worki do selektywnej zbiórki /nie ma możliwości otrzymania za darmo samych worków/, sporo wystawionych pojemników do selektywnej zbiórki w okolicy,

A moze by tak usystematyzowac ten watek i podajac oplaty za smieci jednoczesnie pisac, jaka firma / miejscowosc / ilosc kublow / pojemnosc kubla (kublow) / okres czasu, za jaki placimy itd Moze poprosimy kogos sprawnego informatycznie o zamieszczenie skryptu w formie tabeli, do ktorej kolejni forumowicze moga dopisywac swoje dane? To chyba jedyna w miare wiarygodna forma porownania oplat za poszczegolne media? Watki typu 'ile gazu czy ekogroszku zuzyliscie w tym sezonie' sa fajne do dyskusji ale ciezko na ich podstawie zrobic jakiekolwiek rzeczowe porownanie oplat.

Okolice Warszawy, taniutko, bo gmina dopłaca dużo, więc płacę chyba 26 zł za rok za osobę. Wywóz jest mniej więcej co 1,5 miesiąca, po worku na: plastik, papiery i szkło i dwa worki na bytowe.

Jak dla mnie (2 osoby w domu) to jest stanowczo za mało! Szczególnie tych bytowych, generujemy jakoś baaardzo dużo śmieci, średnio jeden worek tygodniowo.

• 1 month później...

Ja wczoraj sprawdzałem ceny w pod wrocławskiej gmienie, gdzie się w niedzielę wprowadzam i wygląda to następująco :

ALBA :

120l - odbiór raz w miesiącu (!!) - 32,80PLN/kwartalnie

120l - odbiór dwa razy w miesiącu (!!) - 61,30LN/kwartalnie

240l - odbiór raz w miesiącu (!!) - 59,6PLN/kwartalnie

240l - odbiór dwa razy w miesiącu (!!) - 111,51PLN/kwartalnie

Brak jakiejkolwiek możliwości sortowania śmieci

SITA :

120l - 4x w miesiącu - 47PLN/miesięcznie

240l - 4x w miesiącu - 73PLN/miesięcznie

+ dostajesz dwa worki po 120l na papier i plastik, odbierane gratis raz w miesiącu.

Ponieważ jesteśmy 2+1, wydaje mi się iż 120l w SITA, powinno spokojnie wystarczyć + młynek pod zlewem + sortowanie do tych dwóch worków ?