Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wywóz śmieci - dzikie ceny od nowego roku - a jak u Was?

Recommended Posts

Włśnie dostałem fakturkę za ostatnie 2 miesiące z firmy Jarper. Za wywóz śmieci ma liczyć od nowego roku (okolice Warszawy - Falenty, Janki) tak:

kubeł 120 l 16 zł + 7 proc VAT - dotychczas 13 zł netto

kubeł 240 l 27 zł + 7% vat - dotchczas 22 zł netto

Dodam że wściekłą podwyżkę zaserwowano nam już na poczatku 2008 roku rzędu 50%, bo zaczynaliśmy od 8 zł /120 l i bodaj 15zł/ 240 l

Pisza ze wszyscy podnoszą, ale ciekawi mnie czy u was tez tak idzie to w góre i może inne firmy sa mniej pazerne.

Oldswan

Mało płacisz.

pewnie, że mało !

w okolicach Wawy ? ja płace od nowego roku 21zl/m-c (brutto, 120L), a było 19 .... miasto 75 tys. mieszkańców,

• Odpowiedzi 52
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

A u mnie to tak nawet jest, że do tej pory miałam z teściową jeden kubeł 120 L na 3 osoby i od lata 2008 dowiedziałam się, że nie mogę mieć jednego kubła, bo posesje są dwie, to i kubły muszą być dwa. Mimo. że na fakturze chciałam co dwa tygodnie ja, co dwa tygodnie teściowa i jeden kubeł120L (ilość śmieci 3x40 to wg mnie 120) dla mnie było to logiczne, dla MPGK niestety nie, chcieli jakichś oświadczeń, że kubeł stoi na jednej posesji, a zabierane będą śmieci z dwóch.

Ok zgadzam się chcą mieć porządek, wiedzieć komu mogą podwyższyć cenę. W końcu wybrnęliśmy z tego zostawiając kontener na jednej posesji z wywozem co 2 tydzień, a na drugą kupujemy worki na niesegregowane śmiecie (teściowej nie chce się segregować, bo widzi, że i tak te posegregowane śmiecie lądują w jednej dużej śmieciarze i są razem mielone, to po co segregować)

Co 2 miesiące cena tych dodatkowych worków rośnie o ok 20 groszy :( i to bez ostrzeżenia

Ponieważ mam kompostownik wytwarzamy we trójkę połowę tych śmieci za które płacimy :roll: :-? :roll:

• 3 months później...
A u mnie to tak nawet jest, że do tej pory miałam z teściową jeden kubeł 120 L na 3 osoby i od lata 2008 dowiedziałam się, że nie mogę mieć jednego kubła, bo posesje są dwie, to i kubły muszą być dwa. Mimo. że na fakturze chciałam co dwa tygodnie ja, co dwa tygodnie teściowa i jeden kubeł120L (ilość śmieci 3x40 to wg mnie 120) dla mnie było to logiczne, dla MPGK niestety nie, chcieli jakichś oświadczeń, że kubeł stoi na jednej posesji, a zabierane będą śmieci z dwóch.

Ok zgadzam się chcą mieć porządek, wiedzieć komu mogą podwyższyć cenę. W końcu wybrnęliśmy z tego zostawiając kontener na jednej posesji z wywozem co 2 tydzień, a na drugą kupujemy worki na niesegregowane śmiecie (teściowej nie chce się segregować, bo widzi, że i tak te posegregowane śmiecie lądują w jednej dużej śmieciarze i są razem mielone, to po co segregować)

Co 2 miesiące cena tych dodatkowych worków rośnie o ok 20 groszy :( i to bez ostrzeżenia

Ponieważ mam kompostownik wytwarzamy we trójkę połowę tych śmieci za które płacimy :roll: :-? :roll:

Nie wiem czy tu o porządek czy o jakieś wytyczne bardziej chodzi. Każda posesja musi mieć z tego co się orientuję umowę na wywóz nieczystosci, bo inaczej może paść podejrzenie o wyrzucanie ich na przykład do lasu.

Nie mogliście wziąć wywozu raz na miesiąc i umówić się, że przez 2 tygodnie wrzucacie do swojego a przez dwa kolejne do teściowej?

Co trudnego było w napisaniu takiego oświadczenia jakiego wymagało MPGK - wtedy sprawa byłaby rozwiązana.

Nie mogliście wziąć wywozu raz na miesiąc i umówić się, że przez 2 tygodnie wrzucacie do swojego a przez dwa kolejne do teściowej?

Co trudnego było w napisaniu takiego oświadczenia jakiego wymagało MPGK - wtedy sprawa byłaby rozwiązana.

Rozwiązania raz na miesiąc w naszym miasteczku nie ma albo 2 razy w miesiącu, albo co tydzień

No cóż przy rozwiązaniu co 2 tydzień od nas, a co drugi od niej płacilibyśmy za czwartą osobę gratis do MPGK, w dodatku nie można wybrać co które 2 tygodnie zabierają, bo są to określone przez firmę konkretne daty, mieszkamy przy tej samej ulicy więc daty się pokrywają

Poza tym nie chcemy mieć 2 kubłów tylko 1

A co do oświadczenia, to nie chciało mi się chodzić drugi raz :lol:

Denerwuje mnie jeszcze to, że posegregowane śmiecie lądują w tej ogólnej mieszałce

No bo po co je wtedy segregować :roll: :roll: :roll:

Denerwuje mnie jeszcze to, że posegregowane śmiecie lądują w tej ogólnej mieszałce

No bo po co je wtedy segregować :roll: :roll: :roll:

juz wczesniej pisalam, ze nie zawsze segregacja u zrodla to najlepsze rozwiazanie.

A umowe na wywoz odpadów musi miec kazda posesja (własnie zaczelam sie zastanawiac co jesli nie jest zamieszkała ale oddana do uzytku). I musisz miec podpisana taka umowe - inaczej nie spelniasz swoich obowiazkow (dot. odpadów).

własnie zaczelam sie zastanawiac co jesli nie jest zamieszkała ale oddana do uzytku
To jest ciekawe. Chyba przy odbiorze taka umowa nie jest konieczna a z drugiej strony przy meldunku również.

Ale pewne jak już bedziesz tam mieszkać, to ktoś może skontrolować, czy masz taką umowę, i jak nie to jakieś kary dofasować.

juz wczesniej pisalam, ze nie zawsze segregacja u zrodla to najlepsze rozwiazanie.

Tym bardziej, że często śmieci posortowane u źródła trzeba jeszcze posortować na drugim końcu drogi śmieciarki. Niestety, w Polsce ludzie wciąż jeszcze potrafią zapakować dywan do pojemnika na plastiki a słoiki z nakrętkami do pojemnika na papier.

W zeszłym roku płaciłem ponad 100zł za kontener 1,1m3 za śmiecie nie segregowane w PGKIM. Jeden kontener zazwyczaj nie starczał na miesiąc.

Od stycznia podpisałem umowę na odbiór śmieci segregowanych z tym samym PGKIM-em.

Płacę 11zł za worek 120l śmieci komunalnych. Oprócz tego dostałem worki niebieskie na papier, żółte na plastik i białe na szkło. Kolorowe worki jak i wywóz ich jest za darmo.

Umowa przewiduje, że nie mogę wywieźć mniej niż dwa worki płatne.

Od stycznia nie miałem więcej niż dwa worki a w jednym miesiącu miałem tylko jeden.

Płacę jeszcze za dzierżawę kontenera 120L - 1,5zł na miesiąc.

... aha był bym zapomniał.

Sprzęt AGD/RTV odbierany jest za darmo...

U mnie -gmina na podbeskidziu-

kolorowe worki na segregowane- plastiki, szkło, papier- zabiera raz w miesiącu- koszty pokrywa urząd gminy- ja nic.

- pojemnik na niesegregowane- odbierane raz w miesiącu- 12 zł.

- aluminium i puszki stalowe segreguje samodzielnie i raz na miesiąc odwożę do skupu- otrzymuje ok 3 zł za wszystko. Jak nie chce mi się jechać prywatna firma odbiera z domu za darmo.

- posiadam jeszcze kompostownik na którym przerabiam odpadki mineralne. Dzięki temu w pojemniku na śmieci niesegregowane jest czysto, a pojemnik z trudem zapełniam do połowy w ciągu miesiąca- nie muszę go oddawać, dopiero jak się zapełni.

Dopełniając całości- gmina uchwała rady zwolniła z podatku od nieruchomości budynki gospodarcze- dzięki temu za mój budynek służący jako garaż nie płacę nic... żyć nie umierać.

• 2 months później...

Proponuje wykorzystanie kompostownika w ogrodzie dzięki któremu zmniejszy sie ilość wywożonych śmieci takich jak:

- odpady z warzyw i owoców

- niewykorzystane wyroby piekarskie, np. suchy chleb

- skorupki jaj

- ścięta trawa, liście, drobne gałązki, itp

- resztki jedzenia (odpady kuchenne)

- fusy z herbaty i kawy

- resztki jedzenia

- koszona trawa, liście

Dzięki kompostowaniu uzyskujemy bezcenny nawóz dla naszych roślin.

• 2 years później...

1.01.2012 weszła w życie ustawa

Od 1 stycznia weszła w życie nowelizacja ustawy o utrzymaniu czystości i porządku w gminach. Od tego czasu gminy mają 18 miesięcy na wprowadzenie nowego systemu gospodarki odpadami komunalnymi. Od 1 stycznia 2013 roku zaczną obowiązywać nowe regulaminy utrzymania czystości i porządku, do tego czasu samorządy są zobowiązane podjąć uchwały w sprawie stawek opłat, szczegółowych zasad ich ponoszenia, wzoru deklaracji i terminu jej złożenia. Nowy system gospodarki odpadami zacznie funkcjonować od 1 lipca 2013 roku.

Co te zmiany oznaczają dla mieszkańców. Przede wszystkim nie będą musieli na własną rękę zawierać umów z przedsiębiorcą odbierającym ich śmieci. To uczyni za nich gmina, wybierając w drodze przetargu najkorzystniejszą ofertę wywozu odpadów.

W gminie będą też uiszczać tak zwaną opłatę śmieciową, którą do tej pory płacili firmie odbierającej odpady. Jak będzie naliczana? O tym ostatecznie zdecyduje Rada Miasta.

• 11 months później...

Sa u mnie w Skierniewicach przecieki:

"- Zakładamy, że każdy będzie segregował śmieci, dlatego wydaje nam się, że opłata w wysokości 8,5 złotych nie jest wygórowana. – mówi Mariusz Dziuda, przewodniczący Rady Miasta.

Nie jest natomiast jeszcze jasne w jaki sposób gospodarstwa zostaną zaopatrzone w odpowiednie pojemniki do segregacji śmieci. Wprawdzie ustawa mówi, że obowiązek zapewnienia takich pojemników leży po stronie właściciela posesji, ale większość gmin w Polsce stara się ten obowiązek przerzucić na firmę, która wygra przetarg.

Ostateczne decyzje miejskich rajców poznamy w najbliższy piątek, podczas XXXI sesji Rady Miasta. Rozpocznie się ona o godz. 9 w hali sportowej przy ul. Pomologicznej 10."

W necie widziałem jeszcze takie pomysły :

:W przypadku naliczania opłat za metr kwadratowy mieszkania, podatek śmieciowy wynosiłby 1,05 zł/m2 (gdy zadeklarujemy, że będziemy selekcjonować śmieci) oraz 2 zł/m2 (gdy będziemy oddawać śmieci nieposegregowane)."

http://forum.budujemydom.pl/style_emoticons/default/icon_eek.gif http://forum.budujemydom.pl/style_emoticons/default/icon_eek.gif http://forum.budujemydom.pl/style_emoticons/default/icon_eek.gif http://forum.budujemydom.pl/style_emoticons/default/icon_eek.gif http://forum.budujemydom.pl/style_emoticons/default/icon_eek.gif http://forum.budujemydom.pl/style_emoticons/default/icon_eek.gif http://forum.budujemydom.pl/style_emoticons/default/icon_eek.gif http://forum.budujemydom.pl/style_emoticons/default/icon_eek.gif http://forum.budujemydom.pl/style_emoticons/default/icon_eek.gif http://forum.budujemydom.pl/style_emoticons/default/icon_eek.gif http://forum.budujemydom.pl/style_emoticons/default/icon_eek.gif

Zakładając mieszkanko 200m2, hihi 200zł miesięcznie za śmieci, bomba .