Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wywóz śmieci - dzikie ceny od nowego roku - a jak u Was?

Recommended Posts

U nas - Lublin - miejscowi geniusze wymyślili 32 zł od gospodarstwa, czyli tyle samo zapłaci babuleńka w kawalerce w wielkiej płycie i 5-osobowa rodzina w domu 220m :) Takich bystrych mamy reprezentantów :)

Chyba przestanę ograniczać ilość produkowanych odpadów...

dla mnie akurat to by się opłacało :)

• Odpowiedzi 52
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

dobrze jak po segreguje śmieci do ostatniego papierka i wywiozę je do miejsca

przetworzenia to też zapłacę ? chyba mało która rzecz nie nadaje się na przetworzenie.

U nas to by miało miejsce jak wzmianka była by symboliczna 5gr np od puszki. W Australii za każdą puszkę dostaje się 5c i tak ludzie je segregują. Kolekcjonują je a potem odwożą w specjalne miejsce gdzie każda pucha jest liczona.

Co do segregacji - to najśmieszniejsze jest to że u nas w Częstochowie i Przystajni widziałem jak np: butelki z kosza przeznaczonego tylko na butelki wrzucali do jednej śmieciarki z normalnymi śmieciami :sick: i po co segregacja ? U was też tak jest ? Czy widzieliście jak podjeżdża osobny samochód/śmieciarka po np: szkoło czy puchy ?

dla mnie akurat to by się opłacało :)

No i dla nas jest to opłacalne, choć oszczędność jest drobna - aktualnie płacimy 16,50 za kubeł 120l co 2 tygodnie, czyli 33 pln plus 2,40 za każdy worek z suchą frakcją, łącznie 37,80 miesięcznie. Gorzej będzie mieć moja koleżanka w bloku, która teraz miesięcznie płaci 5,40, więc nową ustawę odczuje boleśnie... Podobnie jak większość Lublinian.

• 2 weeks później...
Najwyraźniej przegapiłeś, projekt już jest i wygląda nie za ciekawie. W moim przypadku wzrost opłaty ponad 5x :roll:

to przegapiłem, bo mało śmiecę:)

podeślij linka lub jakieś konkretne info, z łaski swej.

Projekt to jeszcze u nas nic pewnego, może być gorzej w końcowych ustaleniach.

Tunel też mieli otworzyć w zeszłym roku, potem w styczniu to już bankowo, a teraz dopiero jak bedzie pewne że budowa stacji Powiśle nie stworzy zagrożenia, czyli pewnie dopiero jak pierwsze 1000 pociągów przejedzie.

Link http://regiodom.pl/portal/wiadomosci/zmiany-w-prawie/warszawa-dwa-projekty-oplat-za-smieci

W skrócie dwa warianty obliczane od:

- powierzchni, gdzie powyżej 120m2 opłata wyniesie prawie 89zł miesięcznie

- gospodarstwa domowego gdzie opłata wyniesie 45zł miesięcznie.

W obu wariantach jest znacznie drożej niż płacę teraz gdy umowa jest z prywatną firmą na całe osiedle. Nawet nie strasz, że może być jeszcze gorzej :rolleyes: