Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pomocy śmierdzi mi z geberita...........

Recommended Posts

• 1 month później...

Dobrałem się do zabudowy (2 szt) - wyciąłem 3 kafelki razem z płytą g-k (jak się okazało podwójną) i stwierdziłem:

1 zabudowa - przy wkładaniu rury w rurę hydraulik wypchał uszczelkę z kielicha która weszła między ścianki rur no i powodowała nieszczelność i wydobywanie się zapachu do zabudowy i jego ujście przez przyciski.

2 zabudowa - plastikowa rura kanalizacyjna wchodziła w starą stalową (chyba?) i była uszczelniona silikonem który wskutek starzenia się i ruchów rury poodlepiał się i spowodował rozszczelnienie i potem jak wyżej.

W jednym z pierwszych postów na tym forum kilka lat temu opisywałem podobną sytuację jaka mnie spotkała. Dlatego teraz NIE ZATRUDNIAM FACHOWCÓW do takich prostych prac. O wiele lepiej i taniej robi się wszystko samemu - oczywiście w miarę wolnego czasu.

W jednym z pierwszych postów na tym forum kilka lat temu opisywałem podobną sytuację jaka mnie spotkała. Dlatego teraz NIE ZATRUDNIAM FACHOWCÓW do takich prostych prac. O wiele lepiej i taniej robi się wszystko samemu - oczywiście w miarę wolnego czasu.

Nie tylko w miare wolnego czasu ale rowniez umiejetnosci 8) :D

Nie wiem czy to dobrze ze nie zatrudniasz do np. takich prac fachowcow ;) poniewaz takie rzeczy wlasnie sie zdazaja gdy zamiast fachowcow zatrudnia sie fachowcopodonych :D :wink:

Kiedys byly czekolady a gdy sie dokladniej czlowiek wczytal to widnial na nich napis "Wyrób Czekoladopodobny" ot i z takim wlasnie fachowcami w roznych branzach (nie tylko budowlano/wykonczeniowych) mamy do czynienia.

:roll: :-? :roll:

• 2 years później...
Śmierdzi w zależności od: ciśnienia amtosferycznego, słońca lub jego braku, temperatury i jeszcze pewnie od czegoś...

Zaobserwuj...

Zaobserwowałem :)

u mnie wydobywa sie smrodek "szambowy" jak jest zimno... latem nie ma żadnych problemów im zimniej tym gorzej...

w WC jest wentylacja grawitacyjna - kratka na scianie do komina - jak jest zimno to dobrze ciągnie i wydobywa sie smrodek z wnętrza geberita poprzez przyciski od spuszczania wody.

Smrodek nie wydobywa sie gdy szambo jest pełne - gdy rura wchodząca do szamba zalana jest wodą.

Czy da sie to naprawić bez demontażu GK i kafelek?

• 8 years później...
Zaobserwowałem :)

u mnie wydobywa sie smrodek "szambowy" jak jest zimno... latem nie ma żadnych problemów im zimniej tym gorzej...

w WC jest wentylacja grawitacyjna - kratka na scianie do komina - jak jest zimno to dobrze ciągnie i wydobywa sie smrodek z wnętrza geberita poprzez przyciski od spuszczania wody.

Smrodek nie wydobywa sie gdy szambo jest pełne - gdy rura wchodząca do szamba zalana jest wodą.

Czy da sie to naprawić bez demontażu GK i kafelek?

Doberek Mroweczki. Wlasnie "naprawiłem" podobny problem. Smrodek dobywał sie u mnie z rury przelewowej, tak jak wspominaliscie, smrodek zalezny od dnia, cisnienia i pelni ksiezyca. Ja wcisnalem tam kawalek gąbki tak zeby przelew nadal byl sprawny. Przydalaby sie jakas zastawka działająca w jedną stronę, byc moze ktos ma lepszy pomysl co zrobic z tym fantem. Rurka jest dostepna za panelem przyciskowym, nie trzeba kuć ani wzywac nalotu szpeców. W moim modelu trzeba bylo tylko wyciagnac system dzwigni do spluczki. 10 minut roboty. Powodzonka.