Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

VAT na drewno

asiak2

Recommended Posts

Chcemy w najbliższym czasie zakupić drewno konstrukcyjne. W tartaku poinformowano nas, że VAT na drewno wynosi 22%... tylko w jednym przypadku zdarzyło im się sprzedać to samo drewno konstrukcyjne z 7% VATem. Podobno istnieje jakaś furtka w prawie (rozporządzenie mf), która pozwala na takie manewry... US niejednoznacznie to interpretuje... Podobno jak się kupuje całą konstrukcję, to można to jakoś podciągnąć pod 7%. Czy macie może jakieś doświadczenia z tym związane?

To najlepiej dogadaj się żeby Ci napisali na fakturze DREWNO NA DESKI PODŁOGOWE i masz ten upragniony 7% - jest to zgodne z przepuisami i tartaki zazwyczaj się na to godzą - ja tak robiłem. Pamiętaj że drewno na więźbę raczej nie sprzedadzą Ci z 7% WAT - jakiś czas temu (2000r.) wyszła interpretacja MF że drewno konstrukcyjne ma mieć 22%. A deski podłogowe są na trwałe złączone z budynkiem i stosuje się na nie 7% (bynajmniej w poprzednim roku tak było)

Mirzaw

Jest w tym trochę paranoi, że przetarcie takiego samego "pniaka" na grube drewno konstrukcyjne jest obciążone stawką 7% a na deski 1 cal- 22%. Wystarczy przecież "dogadać się" z tartakiem. Powoduje to, że my budujący często "ocieramy" się kodeks karno-skarbowy.

Moim zdaniem kryterium wyznaczenia stawki powinno być oświadczenie kupującego o przeznaczeniu drewna na potrzeby wynikające z zatwierdzonego planu budowy. A prawem US jest stwierdzenie czy złożone oświadczenie jest prawdziwe.

Corocznie przedkładając do US wniosek o zaniechanie ustalania i poboru podatku dochodowego jestem zobowiązany złożyć do kontroli skarbowej kserokopie wszystkich faktur dokumentujących poniesione koszty. Uwagi US dotyczyły tylko i jedynie pytania "czy dany materiał" podlega odliczeniu - po wniesieniu moich wyjaśnień, faktury były uznawane.

Nie spotkałem się z sytuacją by kwestionowano naliczenie stawki Vat 7% zamiast 22%.

A swoja drogą ten sposób "bieżącej weryfikacji" faktur jest dla mnie b. korzystny. Mam protokoły z przeprowadzonych kontroli i mogę spać spokojnie przez następnych 5 lat.

EM a czy Ty przypadkiem nie masz domu z drewna ? ( sorki jeśli gdzieś pisałeś o swojej technologi , to nie doczytałam ) bo ta stawka SWWiK brzmi :" Komplet elementów budynków mieszkalnych wolno stojących z drewna i materiałów drewnopochodnych. Może to nam podatnikom w sumie nie przeszkadza ? Byle tylko tartak chciał tak sprzedać?

A i wszystko wkrótce stanie się jasne. A zależy od ..... przecinka w przytoczonym tekście. Bacha - prosba jak dokładnie brzmi ten kawałek teksu? Bo jeśli po słowie "wolno stojacych" jest przecinek to stosuje się go do wyrazu elementy budynku - czyli drewniane elementy budynku i wtedy jest 7%. Jeśli natomiast tego przecinka w tym miejscu nie ma, oznacza to, że chodzi o elementy budynku drewnianego, a to znaczy, że więźba na budynek murowany, pomimo iż jest elementem drewnianym będzie objęta 22% VAT-em. :smile: mmmmmmm :grin: jak ja to lubię :grin: zawiłości prawne - przecinek decyduje czy VAT wynosi 7 czy 22% :grin:

Radzę to dobrze sprawdzić. Mam nadzieję, że wytłimaczyłam to jasno? http://www.muller-godschalk.com/msnimages/-S.gif jeśli ktoś nie zrozumiał to wyjaśnię.

Prośba jedynie żeby sprawdzić, czy ten przecinek tam jest czy nie :smile:

pozdrawiam

Agnicha