asiak2 30.03.2002 12:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2002 Chcemy w najbliższym czasie zakupić drewno konstrukcyjne. W tartaku poinformowano nas, że VAT na drewno wynosi 22%... tylko w jednym przypadku zdarzyło im się sprzedać to samo drewno konstrukcyjne z 7% VATem. Podobno istnieje jakaś furtka w prawie (rozporządzenie mf), która pozwala na takie manewry... US niejednoznacznie to interpretuje... Podobno jak się kupuje całą konstrukcję, to można to jakoś podciągnąć pod 7%. Czy macie może jakieś doświadczenia z tym związane? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PIRAMIDKA 31.03.2002 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2002 To prawda jeśli tartak wystawi faktuę o treści np. kompletna więźba dachowa to jest możliwość 7 % VAt. Wszystko zależy jaki symbol wpiszą . Jestem pewna, bo miałam taki sam dylemat w ubiegłym roku gdy kupowałam więźbę dla siebie. Więc jest możliwość ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 01.04.2002 22:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2002 A jak się bierze bez rachunku to VAT jest 0% Wiem coś o tym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asiak2 02.04.2002 06:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2002 Ale ja w tym tartaku nie mogę wziąść bez rechunku (( dlatego szukam sposobności na obniżenie VATu. Chcemy wziąść drewno konkretnie w tym tartaku, bo jest ono naprawdę rewelacyjne i dobrze zaimpregnowane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirzaw 02.04.2002 15:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2002 To najlepiej dogadaj się żeby Ci napisali na fakturze DREWNO NA DESKI PODŁOGOWE i masz ten upragniony 7% - jest to zgodne z przepuisami i tartaki zazwyczaj się na to godzą - ja tak robiłem. Pamiętaj że drewno na więźbę raczej nie sprzedadzą Ci z 7% WAT - jakiś czas temu (2000r.) wyszła interpretacja MF że drewno konstrukcyjne ma mieć 22%. A deski podłogowe są na trwałe złączone z budynkiem i stosuje się na nie 7% (bynajmniej w poprzednim roku tak było)Mirzaw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karolina 02.04.2002 16:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2002 Skoro jestesmy w temacie "drewno". Czy ktoś moze podać mi namiar na sprawdzony tartak w okolicach Wa-wy. Bedę wdzięczna, za info na priva: [email protected]. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asiak2 04.04.2002 06:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2002 A moze ktos z Was zna podstawe prawną, jakieś przepisy, może furtkę w prawie, która umożliwia obciążenie nas (w przypadku konstrukcji) 7% Vatem zamiast 22%. Ta sprawa jest dla mnie naprawdę bardzo ważna, proszę o pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asiak2 05.04.2002 17:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2002 Agnicha, może Ty będziesz coś wiedziała... Czytałam Twój dziennik budowy, wiem, że się rozglądasz za drewnem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martin 10.04.2002 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2002 AsiaSpróbuj dogadać się w tartaku, żeby fakturę wystawiło Ci nadleśnictwo (czy też firma, z której kupują drzewo). Wtedy będzie VAT 7%. U mnie tartak na to się zgodził.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 12.04.2002 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2002 Jest w tym trochę paranoi, że przetarcie takiego samego "pniaka" na grube drewno konstrukcyjne jest obciążone stawką 7% a na deski 1 cal- 22%. Wystarczy przecież "dogadać się" z tartakiem. Powoduje to, że my budujący często "ocieramy" się kodeks karno-skarbowy.Moim zdaniem kryterium wyznaczenia stawki powinno być oświadczenie kupującego o przeznaczeniu drewna na potrzeby wynikające z zatwierdzonego planu budowy. A prawem US jest stwierdzenie czy złożone oświadczenie jest prawdziwe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobiczek 16.04.2002 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2002 ten Vat jest bardzo ciekawym tematem.Bo 7% to kusząca faktura licząc co można później odjąć.22% - zdecydowanie mniej kusi.Nikomu się nie zdażyło kwestionowanie takich faktur? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alanta 16.04.2002 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2002 Zmartwię Was, ale 22% jest też na te pierdołki, które są w skrzynce elektrycznej (jakieś wyłączniki, zabezpieczenia...). Dałam za to wczoraj prawie 1tyś.I tego raczej się nie da kupić bez faktury... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 16.04.2002 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2002 Corocznie przedkładając do US wniosek o zaniechanie ustalania i poboru podatku dochodowego jestem zobowiązany złożyć do kontroli skarbowej kserokopie wszystkich faktur dokumentujących poniesione koszty. Uwagi US dotyczyły tylko i jedynie pytania "czy dany materiał" podlega odliczeniu - po wniesieniu moich wyjaśnień, faktury były uznawane.Nie spotkałem się z sytuacją by kwestionowano naliczenie stawki Vat 7% zamiast 22%.A swoja drogą ten sposób "bieżącej weryfikacji" faktur jest dla mnie b. korzystny. Mam protokoły z przeprowadzonych kontroli i mogę spać spokojnie przez następnych 5 lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alanta 16.04.2002 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2002 Nie czepiali się, bo nie ten dział w US sprawdza VAT, co rozliczenia podatników. Czepić się mogą, ale tego kto wystawił fakturę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EM 17.04.2002 07:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2002 Kupiłem więźbę - mam w ręku fakture VAT. Stawka 7%. Tytuł brzmi: komplet więźby dachowej PKWiU: 1735-11.A więc jest furtka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobiczek 17.04.2002 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2002 Super mniam - mniam. Coś dla mnie. Chyba będę miał 7% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bacha 17.04.2002 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2002 EM a czy Ty przypadkiem nie masz domu z drewna ? ( sorki jeśli gdzieś pisałeś o swojej technologi , to nie doczytałam ) bo ta stawka SWWiK brzmi :" Komplet elementów budynków mieszkalnych wolno stojących z drewna i materiałów drewnopochodnych. Może to nam podatnikom w sumie nie przeszkadza ? Byle tylko tartak chciał tak sprzedać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EM 17.04.2002 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2002 Nie, "normalny" tzn. tylko więźba jest z drewna. Ja nie wnikam w VAT tartaku: sprzedali, zapłaciłem i z głowy. Wadliwa faktura jest ich problemem. Jest na to wyrok SN. Myślę, że więźbę spokojnie można podciągnąć pod to określenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agnicha 17.04.2002 14:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2002 A i wszystko wkrótce stanie się jasne. A zależy od ..... przecinka w przytoczonym tekście. Bacha - prosba jak dokładnie brzmi ten kawałek teksu? Bo jeśli po słowie "wolno stojacych" jest przecinek to stosuje się go do wyrazu elementy budynku - czyli drewniane elementy budynku i wtedy jest 7%. Jeśli natomiast tego przecinka w tym miejscu nie ma, oznacza to, że chodzi o elementy budynku drewnianego, a to znaczy, że więźba na budynek murowany, pomimo iż jest elementem drewnianym będzie objęta 22% VAT-em. mmmmmmm jak ja to lubię zawiłości prawne - przecinek decyduje czy VAT wynosi 7 czy 22% Radzę to dobrze sprawdzić. Mam nadzieję, że wytłimaczyłam to jasno? http://www.muller-godschalk.com/msnimages/-S.gif jeśli ktoś nie zrozumiał to wyjaśnię. Prośba jedynie żeby sprawdzić, czy ten przecinek tam jest czy nie pozdrawiam Agnicha Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bacha 17.04.2002 14:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2002 W tekscie niestety przecinka nie ma( w żadnym miejscu) , ale może to i racja że jak tartak nie będzie utrudniał i zgodzi sie na taką fakturę to nabywce czyli nas biedne żuczki nie powinno obchodzić jak oni to zaklasyfikowali ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts