Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

podstopnie ze szkła

ansyg

Recommended Posts

Witam

Musimy podjąć decyzję co do wykończenia wewnętrznych, betonowych schodów. Zamierzenie jest takie: stopnie drewniane a podstopnice jasne chciałabym ze szkła (matowego), czy u kogoś jest taki sposób wykończenia schodów? Będę wdzięczna za opinie: jak to szkło się sprawdza w użytkowaniu, jak wychodzi cenowo, jakie szkło wybrać do tego celu i może jeszcze jakieś wskazówki co do wykonania (tu chodzi mi o montaż szkła).

robić głębokie podstopnie, aby zmniejszyć zagrożenie wybicia szyby nogą.

Szkło np. Lacobel biały.Przy zamówieniu zaznaczyć, żeby fazowali krawędzie. Szkło przyklejać na silikon neutrealny do ściany nanosząc niewielkie placki silikonu na ścianę a potem delikatnie dosunąć szkło do klejonego miejsca, nie dociskać za mocno, bo mała krzywizna ściany albo wystające ziarenko piasku z betonu spowoduje, że szyba chrupnie). Elementy szklane powinny być ok 2 mm mniejsze niż wysokość całego podstopnia (1. na styk by nie weszło, 2. drewno na skutek zmian wilgotności nieznacznie pracuje, i później szybki by mogły same pękać).

No i szybki mierzyć i zamawiać PO zamontowaniu stopni :wink:

Pistolero dziękuję bardzo za cenne wskazówki.

Co do montażu jeden z fachowców radził, żeby najpierw na podstopnie przykleić płytę g-k, żeby uzyskać jak najbardziej równą powierzchnię i szkło przyklejać do g-k a nie do nierównego betonu, a w drewnie (w stopniach na dole i na górze) zostawić rowki (luz) na szkło i wtedy praca drewna nie będzie powodowała ucisku na szklane podstopnie, ale w takim przypadku szkło trzeba by montować razem z drewnem i chyba rzeczywiście idąc za Twoją podpowiedzią lepiej jest wklejać szkło po zamontowaniu stopni. A jeszcze co do szkła: jaki rodzaj wybrać szkło hartowane, bezpieczne , klejone (nie wiem wogóle co te pojęcia znaczą :oops: )?

Nie wiem skąd jesteś, ale wiem że stolarz który wykonywał mi schody (także są z elementami szklanymi - jak wyglądają to sobie otwórz w mojej stopce link) wykonywał też u innych klientów schody właśnie ze szklanymi podstopniami. Może by ci to wykonał.

Cześć Wisia30.....hehe :D

Właśnie chciałem dać linka do Twojego tematu a tu widzę, że działasz.... :D

http://forum.muratordom.pl/ad-28k-nasz-dom,t141926.htm

Wisia jest za skromna, żeby napisać wprost, że ma te schody zrobione zaje.... i że są piękne.... więc ja Ci polecam ...zajrzyj.....schody są prawie na samym początku :wink:

Pozdrawiam

Pistolero dziękuję bardzo za cenne wskazówki.

Co do montażu jeden z fachowców radził, żeby najpierw na podstopnie przykleić płytę g-k, żeby uzyskać jak najbardziej równą powierzchnię i szkło przyklejać do g-k a nie do nierównego betonu, a w drewnie (w stopniach na dole i na górze) zostawić rowki (luz) na szkło i wtedy praca drewna nie będzie powodowała ucisku na szklane podstopnie, ale w takim przypadku szkło trzeba by montować razem z drewnem i chyba rzeczywiście idąc za Twoją podpowiedzią lepiej jest wklejać szkło po zamontowaniu stopni. A jeszcze co do szkła: jaki rodzaj wybrać szkło hartowane, bezpieczne , klejone (nie wiem wogóle co te pojęcia znaczą :oops: )?

z jednej podstawowej przyczyny odradzam

jak Ci szyba pęknie w rowkowanych to już po zawodach bo wstawić nawet ze skosa nową bez uszczerbku będzie niezwykle trudno jeżeli w ogóle się da. Przy zwykłych nie ma problemu bo wystarczy tylko zmierzyć nową szybkę.

KG jest dobrym pomysłem, ale przy większej ilości silikonu można go obejść.

Pistolero z tą wymianą szyby masz rację, jeszcze raz dzięki za podpowiedzi, ale ja im dłużej myślę o podstopniach ze szkła tym mam coraz większe obawy co do ich montażu, ponieważ:

- zastanawia mnie to czy po te 2 mm z góry i z dołu luzu wystarczy na pracę drewna na skutek zmiany wilgotności bądź na skutek ucisku podczas stawania na stopnie (jak zaczęłam ostatnio obserwować schody, które są w moim rodzinnym domu to podczas stawania na trepy to drewno skrzypi i mam wrażenie, że „chodzi”),

- czy jak zostawię ten luz to czy szpary pomiędzy szkłem a drewnem nie będą widoczne,

- czy spod tego szkła nie będą prześwitywać placki silikonu i beton.

możesz dać 2/3 mm luzu łącznie, bo szkło i tak może się oprzeć na stopniu niższym, a delikatną szparkę zrobić między szkłem a stopniem wyższym. Jeżeli stopnie z litego drewna będą się uginać na BETONOWEJ podstawie to są źle zamontowane. W dzisiejszych czasach mamy takie środki (pianka poliuretanowa, dystanse, kliny etc.) że po prawidłowym montażu stopień nie ma prawa sie uginać.

Szparka będzie raczej niezauważalnabo byłaby schowana lekko pod stopniami nad szkłem.

Silikonu tez nie powinno być, bo mamy silikony bezbarwne, a ponadto np. taki lacobel jest nieprzezroczysty