JARO175 19.12.2008 13:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2008 Mam poważny dylemat czym ocieplić dom. Z jednej strony znam przypadki domów ocieplonych z zewnątrz styropianem, który przy bardzo grubych murach dały niewielki efekt. Znam przypadki ocieplenia domu max na zewnątrz, styropian w środku i modularna do wewnątrz i temperatury wewnątrz domu 15-17 stopni przy -2 na zewnątrz. Wreszczie znam przypadki pustak max na zwnątrz, 3-5 centymtrów powietrza, modularna do wewnątrz i efekt jest taki, że w domu jest 20 stopni przy -2 stopniach na zewnątrz. Jedyne czego jestem pewien to ocieplenie wewnątrz ściany. Jakie są wasze propozycje dla domu z poddaszem, garażem wbudowanym, 160 m2 powierzchni użytkowej? Ścianę robię z maxa na zewnątrz i modularnej do wewnątrz. Nie wiem co wstawić w środek? Powietrze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 19.12.2008 13:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2008 Mam poważny dylemat czym ocieplić dom. Z jednej strony znam przypadki domów ocieplonych z zewnątrz styropianem, który przy bardzo grubych murach dały niewielki efekt. Znam przypadki ocieplenia domu max na zewnątrz, styropian w środku i modularna do wewnątrz i temperatury wewnątrz domu 15-17 stopni przy -2 na zewnątrz. Wreszczie znam przypadki pustak max na zwnątrz, 3-5 centymtrów powietrza, modularna do wewnątrz i efekt jest taki, że w domu jest 20 stopni przy -2 stopniach na zewnątrz. Jedyne czego jestem pewien to ocieplenie wewnątrz ściany. Jakie są wasze propozycje dla domu z poddaszem, garażem wbudowanym, 160 m2 powierzchni użytkowej? Ścianę robię z maxa na zewnątrz i modularnej do wewnątrz. Nie wiem co wstawić w środek? Powietrze? Ciepło ma trzy drogi ujścia. Samo powietrze nie izoluje wszystkich, a stosując materiały izolacyjne ono i tak zawsze tam będzie. Porównywanie temperatur w środu różnych domów w aspekcie istniejącej izolacji kompletnie mija się z celem. Nie daje to żadnej informacji o skuteczności izolacji. Nawet jeśli stalową puszkę zaizolujesz dowolną ilością styropianu, czy wełny, czy innej izolacji to i tak temperatura w środku osiągnie wartość temperatury zewnętrznej. Kwestią jest tylko po jakim czasie. Wstaw w swoją ścianę wełnę lub styropian biorąc pod uwagę plusy i minusy obu materiałów i zapomnij o temacie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 21.12.2008 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2008 To, że powietrze to wiadomo ale powietrze w bezruchu, czyli uwięzione w wełnie lub w styropianie! Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts