bonetka 19.12.2008 13:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2008 Witam serdecznie przepraszam może to kiepski temat i mało budowlany ale dla mnie istotny. Otóż mam pewien problem , kupuję już 4 patelnię i i pod wpływem ciepła dna tych patelni nie zachowują idealnego poziomu . Wygląda to tak ..jak zimna patelnia jest ok! jak się nagrzeje robi się mini wok ( czyli środek dotyka do płyty ale boki niestety nie , są wygięte do góry i powstaje szczelina miedzy dnem patelni a płytą ) . Jak się smaży na gazie nie ma to znaczenia ale jak na płycie ceramicznej to niestety ma bo dna powinny przylegać całą powierzchnią . ( denerwuje mnie to dodatkowo też dlatego , ze one są wtedy mało stabilne , mają jeden punkt styczności z powierzchnią i to wcale nie za duży ) . Rozumiem gdybym kupowała jakieś kiepskiej jakości ale to są patenie znanych producentów np.Tefal , Olkusz i inne . Owszem są z dnem grubym ale dużo jest nierdzewnych ( fissler ,berghoff ) a wolałabym z powłoką i czasami nawet jak to dno jest grube wizualnie to się odkształca pod wpływem ciepła . Czy Ktoś może polecić jakąś dobrą patelnię ? ps. mam dobrą hiszpańską Valira ....ale chciałabym mieć ich więcej ale co kupię to nie taka . Czy Ktoś próbował patelnie Fiskars ? ( dna nie mają za grubego ale to dobry producent więc może ???? ) gdyby temat się nie podobał z różnych względów , proszę go usunąć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 19.12.2008 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2008 Tefal wg mnie jest kiepskawy. Miałem kilka - tfu. Bardzo dobre sa patelnie IKEA 365+ albo jakoś tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bonetka 19.12.2008 14:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2008 ostatnio kupiłam patelnię firmy Florina i ....wyrzuciłam do kosza ..wizualnie dobra , średnio ciężka ale dla mnie się nie nadawała Tych Ikea na razie brak ( na zdjęciu nie widać czy ma powłokę w środku czy nie ) . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 19.12.2008 14:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2008 ja na gorąco wyklepałem młotkiem na pieńku drewnianym i na razie trzymają się równo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Helios 19.12.2008 14:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2008 Halo Bonetko! Użytkuję płytę ceramiczną od kilkunastu lat. Przetestowałam chyba wszystkie możliwe patelnie, łącznie z tymi z najwyższej półki Efekt ten sam, góra po roku patelnia się odkształca i wyjeżdża na działkę Doszłam do wniosku, że bez sensu jest wydawać po kilkaset złotych na te z wieczystą gwarancją bo i tak się odkształcą Ostatnio nabyłam dwie na promocji po 30 zł i mam nadzieję używać ich nie krócej niż poprzednich Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 19.12.2008 14:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2008 Tylko patelnia żeliwna, ale taka prawdziwa - tylko gdzie ją kupić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Haynauer 19.12.2008 14:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2008 Ale wątek !!! Każdy myśli, że tu jakiś niecenzuralny temat, ciagną jak muchy do miodu, a tu guzik... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 19.12.2008 15:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2008 tylko Retro stanął na wysokości zadania dyskretnie wplatająć wątek SadoMaso Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robinoc 19.12.2008 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2008 Z mojego doświadczenia wynika, że patelnia aluminiowa musi mieć nieco grubsze dno a w nim od spodu wyżłobione centrycznie wgłębienia, te szczeliny maja za zadanie niwelować odkształcenia termiczne dna. Niestety nie wszystkie to mają i mnie też sie zdarzało metodą S/M "oklepać" delikwentkę na parapecie, przykładajac najpierw drewniany płaski klocek Najdłużej cieszę sie patlnią z marketu za średnie pieniądze, produkcji włoskiej, ale marki to na niej nie ma żadnej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mynia_pynia 19.12.2008 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2008 Mam płytę elektryczną, od 8 lat przetestowałam już z 6 patelni i niestety wszystkie się odkształciły, były to patelnie teflonowe z "górnej półki". Też jestem zdania, że nie odkształcają się te z grubym dnem wyglądające jak do indukcji, ale one najczęściej nie mają powłoki teflonowej. Inna bajka, że firmy dbają żeby kupować co chwile nowe produkty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NJerzy 20.12.2008 14:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2008 Tylko patelnia żeliwna, ale taka prawdziwa - tylko gdzie ją kupić? Dzisiaj widziałem w Makro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anka.Cyganka 20.12.2008 16:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2008 żeliwne sa najlepsze , lubie klasykę.jest kilka zeliwnych w ikei , patelnia , takie niebieskie.A w zeliwnych specjaizuje sie taka jakas francuska firma , ale tam jeden garnek kosztuje 300-500 zl , a te w ikei okolo 100 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anulek2005 21.12.2008 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2008 Mam dużą patelnię z IKEA jakieś dwa lata i nic się nie odkształciło (przynajmniej jeżeli mówimy o patelni ). Niestety nie ma na niej nazwy modelu tylko informacja, że jest Made in Italy. Małe patelnie z IKEA (teraz po 7,99 zł za szt ) wymieniam mniej więcej raz na rok, ale nie z powodu odkształceń (nie zauważyłam takowych), ale raczej z powodu odporności moich mężczyzn na informację, że do tych patelni to zwykłych łyżek i łyżeczek NIE WOLNO!!! Kupując tę dużą patelnię poczytałam na dołączonej karteczce, że nie należy gorącej patelni zalewać chłodną wodą - takie gwałtowne "studzenie" może właśnie powodować odkształcenia dna. Na zakończenie mojego przydługawego wywodu - jak chce się używać patelni na płycie ceramicznej, to kupując trzeba zwrócić uwagę, czy producent poleca patelnię do takiej właśnie płyty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bonetka 21.12.2008 21:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2008 Dziękuję Państwu serdecznie za wypowiedzi . Anulek na to bym nie wpadła z tą zimną wodą ( zawsze myślałam ,że materiał jest na tyle zahartowany że nic im nie powinno być, żadne naprężania ani rozszerzalność/kurczliwość nie wchodzą w grę ) Helios ja też mam płytę od 16 lat i nie miałam problemu z patelniami ( nie zwracałam uwagi na producenta , wybierałam wizualnie ale trafiałam !!) ale część się lekko porysowała i została utylizowana a część wywiozłam na Mazury ( i nie wiedziałam jaki producent ? ) .... Te których używam już kilka lat to Valira ( Hiszpania ) nic się nie odkształciło . A co myślicie o tym (nie mówię o cenie bo droga ) tylko o "woku na kuchnię elektryczną" a może ktoś ma ? http://www.piekniegotuj.pl/index.php?p432,patelnia-candela-indukcja przerost formy nad treścią ??? odnośnie zalecania do płyty ceramicznej, oczywiście że tak, tylko to nie zawsze się pokrywa z realem w tym temacie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.