Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Patelnia... nierówne dno pod wpływem ciepła ....


Recommended Posts

Witam serdecznie

przepraszam może to kiepski temat i mało budowlany ale dla mnie istotny. Otóż mam pewien problem , kupuję już 4 patelnię i i pod wpływem ciepła dna tych patelni nie zachowują idealnego poziomu . Wygląda to tak ..jak zimna patelnia jest ok! jak się nagrzeje robi się mini wok :( ( czyli środek dotyka do płyty ale boki niestety nie , są wygięte do góry i powstaje szczelina miedzy dnem patelni a płytą ) . Jak się smaży na gazie nie ma to znaczenia ale jak na płycie ceramicznej to niestety ma bo dna powinny przylegać całą powierzchnią . ( denerwuje mnie to dodatkowo też dlatego , ze one są wtedy mało stabilne , mają jeden punkt styczności z powierzchnią i to wcale nie za duży ) .

Rozumiem gdybym kupowała jakieś kiepskiej jakości ale to są patenie znanych producentów np.Tefal , Olkusz i inne .

Owszem są z dnem grubym ale dużo jest nierdzewnych ( fissler ,berghoff ) a wolałabym z powłoką i czasami nawet jak to dno jest grube wizualnie to się odkształca pod wpływem ciepła . Czy Ktoś może polecić jakąś dobrą patelnię ?

 

ps. mam dobrą hiszpańską Valira ....ale chciałabym mieć ich więcej ale co kupię to nie taka .

Czy Ktoś próbował patelnie Fiskars ? ( dna nie mają za grubego ale to dobry producent więc może ???? )

gdyby temat się nie podobał z różnych względów , proszę go usunąć

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/113607-patelnia-nier%C3%B3wne-dno-pod-wp%C5%82ywem-ciep%C5%82a/
Udostępnij na innych stronach

ostatnio kupiłam patelnię firmy Florina i ....wyrzuciłam do kosza ..wizualnie dobra , średnio ciężka ale dla mnie się nie nadawała :(

 

Tych Ikea na razie brak ( na zdjęciu nie widać czy ma powłokę w środku czy nie ) .

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/113607-patelnia-nier%C3%B3wne-dno-pod-wp%C5%82ywem-ciep%C5%82a/#findComment-2887377
Udostępnij na innych stronach

Halo Bonetko! Użytkuję płytę ceramiczną od kilkunastu lat. Przetestowałam chyba wszystkie możliwe patelnie, łącznie z tymi z najwyższej półki :x Efekt ten sam, góra po roku patelnia się odkształca i wyjeżdża na działkę :( Doszłam do wniosku, że bez sensu jest wydawać po kilkaset złotych na te z wieczystą gwarancją bo i tak się odkształcą :( Ostatnio nabyłam dwie na promocji po 30 zł i mam nadzieję używać ich nie krócej niż poprzednich :D Pozdrawiam
Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/113607-patelnia-nier%C3%B3wne-dno-pod-wp%C5%82ywem-ciep%C5%82a/#findComment-2887473
Udostępnij na innych stronach

Z mojego doświadczenia wynika, że patelnia aluminiowa musi mieć nieco grubsze dno a w nim od spodu wyżłobione centrycznie wgłębienia, te szczeliny maja za zadanie niwelować odkształcenia termiczne dna. Niestety nie wszystkie to mają i mnie też sie zdarzało metodą S/M "oklepać" delikwentkę na parapecie, przykładajac najpierw drewniany płaski klocek :D

Najdłużej cieszę sie patlnią z marketu za średnie pieniądze, produkcji włoskiej, ale marki to na niej nie ma żadnej :wink:

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/113607-patelnia-nier%C3%B3wne-dno-pod-wp%C5%82ywem-ciep%C5%82a/#findComment-2888440
Udostępnij na innych stronach

Mam płytę elektryczną, od 8 lat przetestowałam już z 6 patelni i niestety wszystkie się odkształciły, były to patelnie teflonowe z "górnej półki".

 

Też jestem zdania, że nie odkształcają się te z grubym dnem wyglądające jak do indukcji, ale one najczęściej nie mają powłoki teflonowej.

 

Inna bajka, że firmy dbają żeby kupować co chwile nowe produkty ;)

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/113607-patelnia-nier%C3%B3wne-dno-pod-wp%C5%82ywem-ciep%C5%82a/#findComment-2888790
Udostępnij na innych stronach

żeliwne sa najlepsze , lubie klasykę.

jest kilka zeliwnych w ikei , patelnia , takie niebieskie.

A w zeliwnych specjaizuje sie taka jakas francuska firma , ale tam jeden garnek kosztuje 300-500 zl , a te w ikei okolo 100

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/113607-patelnia-nier%C3%B3wne-dno-pod-wp%C5%82ywem-ciep%C5%82a/#findComment-2889680
Udostępnij na innych stronach

Mam dużą patelnię z IKEA jakieś dwa lata i nic się nie odkształciło (przynajmniej jeżeli mówimy o patelni 8) ). Niestety nie ma na niej nazwy modelu tylko informacja, że jest Made in Italy. Małe patelnie z IKEA (teraz po 7,99 zł za szt :o ) wymieniam mniej więcej raz na rok, ale nie z powodu odkształceń (nie zauważyłam takowych), ale raczej z powodu odporności moich mężczyzn na informację, że do tych patelni to zwykłych łyżek i łyżeczek NIE WOLNO!!! :evil:

 

Kupując tę dużą patelnię poczytałam na dołączonej karteczce, że nie należy gorącej patelni zalewać chłodną wodą - takie gwałtowne "studzenie" może właśnie powodować odkształcenia dna.

 

Na zakończenie mojego przydługawego wywodu - jak chce się używać patelni na płycie ceramicznej, to kupując trzeba zwrócić uwagę, czy producent poleca patelnię do takiej właśnie płyty.

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/113607-patelnia-nier%C3%B3wne-dno-pod-wp%C5%82ywem-ciep%C5%82a/#findComment-2892178
Udostępnij na innych stronach

Dziękuję Państwu serdecznie za wypowiedzi .

Anulek na to bym nie wpadła z tą zimną wodą ( zawsze myślałam ,że materiał jest na tyle zahartowany że nic im nie powinno być, żadne naprężania ani rozszerzalność/kurczliwość nie wchodzą w grę )

Helios ja też mam płytę od 16 lat i nie miałam problemu z patelniami ( nie zwracałam uwagi na producenta , wybierałam wizualnie ale trafiałam !!) ale część się lekko porysowała i została utylizowana a część wywiozłam na Mazury ( i nie wiedziałam jaki producent ? ) ....

Te których używam już kilka lat to Valira ( Hiszpania ) nic się nie odkształciło .

A co myślicie o tym (nie mówię o cenie bo droga ) tylko o "woku na kuchnię elektryczną"

a może ktoś ma ?

http://www.piekniegotuj.pl/index.php?p432,patelnia-candela-indukcja

przerost formy nad treścią ??? :)

 

odnośnie zalecania do płyty ceramicznej, oczywiście że tak, tylko to nie zawsze się pokrywa z realem w tym temacie.

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/113607-patelnia-nier%C3%B3wne-dno-pod-wp%C5%82ywem-ciep%C5%82a/#findComment-2892400
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.



×
×
  • Dodaj nową pozycję...