bonetka 19.12.2008 13:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2008 Witam serdecznie przepraszam może to kiepski temat i mało budowlany ale dla mnie istotny. Otóż mam pewien problem , kupuję już 4 patelnię i i pod wpływem ciepła dna tych patelni nie zachowują idealnego poziomu . Wygląda to tak ..jak zimna patelnia jest ok! jak się nagrzeje robi się mini wok ( czyli środek dotyka do płyty ale boki niestety nie , są wygięte do góry i powstaje szczelina miedzy dnem patelni a płytą ) . Jak się smaży na gazie nie ma to znaczenia ale jak na płycie ceramicznej to niestety ma bo dna powinny przylegać całą powierzchnią . ( denerwuje mnie to dodatkowo też dlatego , ze one są wtedy mało stabilne , mają jeden punkt styczności z powierzchnią i to wcale nie za duży ) . Rozumiem gdybym kupowała jakieś kiepskiej jakości ale to są patenie znanych producentów np.Tefal , Olkusz i inne . Owszem są z dnem grubym ale dużo jest nierdzewnych ( fissler ,berghoff ) a wolałabym z powłoką i czasami nawet jak to dno jest grube wizualnie to się odkształca pod wpływem ciepła . Czy Ktoś może polecić jakąś dobrą patelnię ? ps. mam dobrą hiszpańską Valira ....ale chciałabym mieć ich więcej ale co kupię to nie taka . Czy Ktoś próbował patelnie Fiskars ? ( dna nie mają za grubego ale to dobry producent więc może ???? ) gdyby temat się nie podobał z różnych względów , proszę go usunąć Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/113607-patelnia-nier%C3%B3wne-dno-pod-wp%C5%82ywem-ciep%C5%82a/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 19.12.2008 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2008 Tefal wg mnie jest kiepskawy. Miałem kilka - tfu. Bardzo dobre sa patelnie IKEA 365+ albo jakoś tak. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/113607-patelnia-nier%C3%B3wne-dno-pod-wp%C5%82ywem-ciep%C5%82a/#findComment-2887248 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bonetka 19.12.2008 14:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2008 ostatnio kupiłam patelnię firmy Florina i ....wyrzuciłam do kosza ..wizualnie dobra , średnio ciężka ale dla mnie się nie nadawała Tych Ikea na razie brak ( na zdjęciu nie widać czy ma powłokę w środku czy nie ) . Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/113607-patelnia-nier%C3%B3wne-dno-pod-wp%C5%82ywem-ciep%C5%82a/#findComment-2887377 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 19.12.2008 14:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2008 ja na gorąco wyklepałem młotkiem na pieńku drewnianym i na razie trzymają się równo. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/113607-patelnia-nier%C3%B3wne-dno-pod-wp%C5%82ywem-ciep%C5%82a/#findComment-2887463 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Helios 19.12.2008 14:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2008 Halo Bonetko! Użytkuję płytę ceramiczną od kilkunastu lat. Przetestowałam chyba wszystkie możliwe patelnie, łącznie z tymi z najwyższej półki Efekt ten sam, góra po roku patelnia się odkształca i wyjeżdża na działkę Doszłam do wniosku, że bez sensu jest wydawać po kilkaset złotych na te z wieczystą gwarancją bo i tak się odkształcą Ostatnio nabyłam dwie na promocji po 30 zł i mam nadzieję używać ich nie krócej niż poprzednich Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/113607-patelnia-nier%C3%B3wne-dno-pod-wp%C5%82ywem-ciep%C5%82a/#findComment-2887473 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 19.12.2008 14:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2008 Tylko patelnia żeliwna, ale taka prawdziwa - tylko gdzie ją kupić? Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/113607-patelnia-nier%C3%B3wne-dno-pod-wp%C5%82ywem-ciep%C5%82a/#findComment-2887510 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Haynauer 19.12.2008 14:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2008 Ale wątek !!! Każdy myśli, że tu jakiś niecenzuralny temat, ciagną jak muchy do miodu, a tu guzik... Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/113607-patelnia-nier%C3%B3wne-dno-pod-wp%C5%82ywem-ciep%C5%82a/#findComment-2887740 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 19.12.2008 15:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2008 tylko Retro stanął na wysokości zadania dyskretnie wplatająć wątek SadoMaso Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/113607-patelnia-nier%C3%B3wne-dno-pod-wp%C5%82ywem-ciep%C5%82a/#findComment-2887802 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robinoc 19.12.2008 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2008 Z mojego doświadczenia wynika, że patelnia aluminiowa musi mieć nieco grubsze dno a w nim od spodu wyżłobione centrycznie wgłębienia, te szczeliny maja za zadanie niwelować odkształcenia termiczne dna. Niestety nie wszystkie to mają i mnie też sie zdarzało metodą S/M "oklepać" delikwentkę na parapecie, przykładajac najpierw drewniany płaski klocek Najdłużej cieszę sie patlnią z marketu za średnie pieniądze, produkcji włoskiej, ale marki to na niej nie ma żadnej Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/113607-patelnia-nier%C3%B3wne-dno-pod-wp%C5%82ywem-ciep%C5%82a/#findComment-2888440 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mynia_pynia 19.12.2008 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2008 Mam płytę elektryczną, od 8 lat przetestowałam już z 6 patelni i niestety wszystkie się odkształciły, były to patelnie teflonowe z "górnej półki". Też jestem zdania, że nie odkształcają się te z grubym dnem wyglądające jak do indukcji, ale one najczęściej nie mają powłoki teflonowej. Inna bajka, że firmy dbają żeby kupować co chwile nowe produkty Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/113607-patelnia-nier%C3%B3wne-dno-pod-wp%C5%82ywem-ciep%C5%82a/#findComment-2888790 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NJerzy 20.12.2008 14:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2008 Tylko patelnia żeliwna, ale taka prawdziwa - tylko gdzie ją kupić? Dzisiaj widziałem w Makro. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/113607-patelnia-nier%C3%B3wne-dno-pod-wp%C5%82ywem-ciep%C5%82a/#findComment-2889455 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anka.Cyganka 20.12.2008 16:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2008 żeliwne sa najlepsze , lubie klasykę.jest kilka zeliwnych w ikei , patelnia , takie niebieskie.A w zeliwnych specjaizuje sie taka jakas francuska firma , ale tam jeden garnek kosztuje 300-500 zl , a te w ikei okolo 100 Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/113607-patelnia-nier%C3%B3wne-dno-pod-wp%C5%82ywem-ciep%C5%82a/#findComment-2889680 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anulek2005 21.12.2008 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2008 Mam dużą patelnię z IKEA jakieś dwa lata i nic się nie odkształciło (przynajmniej jeżeli mówimy o patelni ). Niestety nie ma na niej nazwy modelu tylko informacja, że jest Made in Italy. Małe patelnie z IKEA (teraz po 7,99 zł za szt ) wymieniam mniej więcej raz na rok, ale nie z powodu odkształceń (nie zauważyłam takowych), ale raczej z powodu odporności moich mężczyzn na informację, że do tych patelni to zwykłych łyżek i łyżeczek NIE WOLNO!!! Kupując tę dużą patelnię poczytałam na dołączonej karteczce, że nie należy gorącej patelni zalewać chłodną wodą - takie gwałtowne "studzenie" może właśnie powodować odkształcenia dna. Na zakończenie mojego przydługawego wywodu - jak chce się używać patelni na płycie ceramicznej, to kupując trzeba zwrócić uwagę, czy producent poleca patelnię do takiej właśnie płyty. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/113607-patelnia-nier%C3%B3wne-dno-pod-wp%C5%82ywem-ciep%C5%82a/#findComment-2892178 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bonetka 21.12.2008 21:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2008 Dziękuję Państwu serdecznie za wypowiedzi . Anulek na to bym nie wpadła z tą zimną wodą ( zawsze myślałam ,że materiał jest na tyle zahartowany że nic im nie powinno być, żadne naprężania ani rozszerzalność/kurczliwość nie wchodzą w grę ) Helios ja też mam płytę od 16 lat i nie miałam problemu z patelniami ( nie zwracałam uwagi na producenta , wybierałam wizualnie ale trafiałam !!) ale część się lekko porysowała i została utylizowana a część wywiozłam na Mazury ( i nie wiedziałam jaki producent ? ) .... Te których używam już kilka lat to Valira ( Hiszpania ) nic się nie odkształciło . A co myślicie o tym (nie mówię o cenie bo droga ) tylko o "woku na kuchnię elektryczną" a może ktoś ma ? http://www.piekniegotuj.pl/index.php?p432,patelnia-candela-indukcja przerost formy nad treścią ??? odnośnie zalecania do płyty ceramicznej, oczywiście że tak, tylko to nie zawsze się pokrywa z realem w tym temacie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/113607-patelnia-nier%C3%B3wne-dno-pod-wp%C5%82ywem-ciep%C5%82a/#findComment-2892400 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.