Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Patelnia... nierówne dno pod wpływem ciepła ....


bonetka

Recommended Posts

Witam serdecznie

przepraszam może to kiepski temat i mało budowlany ale dla mnie istotny. Otóż mam pewien problem , kupuję już 4 patelnię i i pod wpływem ciepła dna tych patelni nie zachowują idealnego poziomu . Wygląda to tak ..jak zimna patelnia jest ok! jak się nagrzeje robi się mini wok :( ( czyli środek dotyka do płyty ale boki niestety nie , są wygięte do góry i powstaje szczelina miedzy dnem patelni a płytą ) . Jak się smaży na gazie nie ma to znaczenia ale jak na płycie ceramicznej to niestety ma bo dna powinny przylegać całą powierzchnią . ( denerwuje mnie to dodatkowo też dlatego , ze one są wtedy mało stabilne , mają jeden punkt styczności z powierzchnią i to wcale nie za duży ) .

Rozumiem gdybym kupowała jakieś kiepskiej jakości ale to są patenie znanych producentów np.Tefal , Olkusz i inne .

Owszem są z dnem grubym ale dużo jest nierdzewnych ( fissler ,berghoff ) a wolałabym z powłoką i czasami nawet jak to dno jest grube wizualnie to się odkształca pod wpływem ciepła . Czy Ktoś może polecić jakąś dobrą patelnię ?

 

ps. mam dobrą hiszpańską Valira ....ale chciałabym mieć ich więcej ale co kupię to nie taka .

Czy Ktoś próbował patelnie Fiskars ? ( dna nie mają za grubego ale to dobry producent więc może ???? )

gdyby temat się nie podobał z różnych względów , proszę go usunąć

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Halo Bonetko! Użytkuję płytę ceramiczną od kilkunastu lat. Przetestowałam chyba wszystkie możliwe patelnie, łącznie z tymi z najwyższej półki :x Efekt ten sam, góra po roku patelnia się odkształca i wyjeżdża na działkę :( Doszłam do wniosku, że bez sensu jest wydawać po kilkaset złotych na te z wieczystą gwarancją bo i tak się odkształcą :( Ostatnio nabyłam dwie na promocji po 30 zł i mam nadzieję używać ich nie krócej niż poprzednich :D Pozdrawiam
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Z mojego doświadczenia wynika, że patelnia aluminiowa musi mieć nieco grubsze dno a w nim od spodu wyżłobione centrycznie wgłębienia, te szczeliny maja za zadanie niwelować odkształcenia termiczne dna. Niestety nie wszystkie to mają i mnie też sie zdarzało metodą S/M "oklepać" delikwentkę na parapecie, przykładajac najpierw drewniany płaski klocek :D

Najdłużej cieszę sie patlnią z marketu za średnie pieniądze, produkcji włoskiej, ale marki to na niej nie ma żadnej :wink:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mam płytę elektryczną, od 8 lat przetestowałam już z 6 patelni i niestety wszystkie się odkształciły, były to patelnie teflonowe z "górnej półki".

 

Też jestem zdania, że nie odkształcają się te z grubym dnem wyglądające jak do indukcji, ale one najczęściej nie mają powłoki teflonowej.

 

Inna bajka, że firmy dbają żeby kupować co chwile nowe produkty ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mam dużą patelnię z IKEA jakieś dwa lata i nic się nie odkształciło (przynajmniej jeżeli mówimy o patelni 8) ). Niestety nie ma na niej nazwy modelu tylko informacja, że jest Made in Italy. Małe patelnie z IKEA (teraz po 7,99 zł za szt :o ) wymieniam mniej więcej raz na rok, ale nie z powodu odkształceń (nie zauważyłam takowych), ale raczej z powodu odporności moich mężczyzn na informację, że do tych patelni to zwykłych łyżek i łyżeczek NIE WOLNO!!! :evil:

 

Kupując tę dużą patelnię poczytałam na dołączonej karteczce, że nie należy gorącej patelni zalewać chłodną wodą - takie gwałtowne "studzenie" może właśnie powodować odkształcenia dna.

 

Na zakończenie mojego przydługawego wywodu - jak chce się używać patelni na płycie ceramicznej, to kupując trzeba zwrócić uwagę, czy producent poleca patelnię do takiej właśnie płyty.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dziękuję Państwu serdecznie za wypowiedzi .

Anulek na to bym nie wpadła z tą zimną wodą ( zawsze myślałam ,że materiał jest na tyle zahartowany że nic im nie powinno być, żadne naprężania ani rozszerzalność/kurczliwość nie wchodzą w grę )

Helios ja też mam płytę od 16 lat i nie miałam problemu z patelniami ( nie zwracałam uwagi na producenta , wybierałam wizualnie ale trafiałam !!) ale część się lekko porysowała i została utylizowana a część wywiozłam na Mazury ( i nie wiedziałam jaki producent ? ) ....

Te których używam już kilka lat to Valira ( Hiszpania ) nic się nie odkształciło .

A co myślicie o tym (nie mówię o cenie bo droga ) tylko o "woku na kuchnię elektryczną"

a może ktoś ma ?

http://www.piekniegotuj.pl/index.php?p432,patelnia-candela-indukcja

przerost formy nad treścią ??? :)

 

odnośnie zalecania do płyty ceramicznej, oczywiście że tak, tylko to nie zawsze się pokrywa z realem w tym temacie.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.



×
×
  • Dodaj nową pozycję...