Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ustawa o ochronie gruntów rolnych i leśnych - jakie zmiany.?

revalidon

Recommended Posts

Jestem w zasadzie w tych sprawach zielony, takze zupełnie się nie orienuję, działka w rejestrze gruntów widnieje jako rolna, klasa IV, w miejscowym planie zagospodarowania teren przeznaczony jest bod budownictwo mieszkaniowe, dodatkowo dodam, że opłacam podatek rolny za daną działkę. Zupełnie się pogubiłem czy jest to działka budowlana, czy rolna, co muszę zrobić aby można było na niej zbudować dom. Będe wdzięczny za odpowiedź, z góry dzięki.

Trochę inaczej. Zawetowana nowelizacja ustawy o ochronie gruntów rolnych i leśnych dot. odrolnienia wszystkich gruntów rolnych w obrębie miast. Poza tym z mocy prawa mają zostać również odrolnione grunty klasy IV-VI położone poza miastami o obszarze powyżej 1ha.

A nie poniżej 1 ha????

Witam!

Moze ktoś mi udzielić informacji, sprawa wygląda tak:

Działka rolna - przeznaczenie w planie zagospodarowania pod budownictwo mieszkalne, powierzchnia 864m2, grunty klasy IIIb, jak wygląda sprawa odrolnienia? Działka znajduje się poza granicami miasta. Będę bardzo wdzięczny za odpowiedź.

Nie musisz już odralniać - odrolnienie już nastąpiło uchwałą rady gminy w planie zagospodarowania. Jedynie trzeba będzie wyłączyć z produkcji rolnej teren pod planowanym domem, ew. podjazd, garaż, co do 500 m2 jest bezpłatne.

Jestem w zasadzie w tych sprawach zielony, takze zupełnie się nie orienuję, działka w rejestrze gruntów widnieje jako rolna, klasa IV, w miejscowym planie zagospodarowania teren przeznaczony jest bod budownictwo mieszkaniowe, dodatkowo dodam, że opłacam podatek rolny za daną działkę. Zupełnie się pogubiłem czy jest to działka budowlana, czy rolna, co muszę zrobić aby można było na niej zbudować dom. Będe wdzięczny za odpowiedź, z góry dzięki.

Liczą się zapisy miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego. Jeżeli plan przewiduje zabudowę mieszkaniową to oznacza, że można wybudować dom. Użytki wykazywane w ewidencji gruntów - RIV - świadczą jedynie o sposobie korzystania z działki i o klasie gruntu - co przekłada się na podatek od tej działki, czyli w Twoim przypadku podatek rolny.

W momencie, w którym wybudujesz dom, geodeta wykona inwentaryzację powykonawczą budynku i do ewidencji gruntów wprowadzi informacje, że dom wraz z garażem i podjazdami zajmuje np. 300 m2. Wtedy od tej części będzie płacił podatek jak od gruntów zabudowanych, a od reszty tak jak do tej pory podatek rolny.

Mam nadzieję, że moje informacje okazały się pomocne :D

W momencie, w którym wybudujesz dom, geodeta wykona inwentaryzację powykonawczą budynku i do ewidencji gruntów wprowadzi informacje, że dom wraz z garażem i podjazdami zajmuje np. 300 m2. Wtedy od tej części będzie płacił podatek jak od gruntów zabudowanych, a od reszty tak jak do tej pory podatek rolny.

:D

Nie dokońca jest tak jak piszesz. W momencie skończenia budowy naliczany jest podatek od nieruchomości, a nie rolny (gruntowy). Różnica jest ogromna.

:D

Nie dokońca jest tak jak piszesz. W momencie skończenia budowy naliczany jest podatek od nieruchomości, a nie rolny (gruntowy). Różnica jest ogromna.

Ale czy to nie jest tak, że podatek od nieruchomości płacisz tylko za tą część, która w ewidencji gruntów jest wykazana jako "B"? A za resztę oznaczoną nadal np. RIV płaci się podatek rolny?

Liczą się zapisy miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego. Jeżeli plan przewiduje zabudowę mieszkaniową to oznacza, że można wybudować dom.:D

Tu jest odpowiedź. Zmieniło się przeznaczenie gruntów i za to sie placi. :lol:

• 3 weeks później...

witam,nie znam sie wogóle na tych sprawach ale mam pytanie i może jest tu ktoś kto mi coś doradzi

mam działke rolna 4,5 h klasa ziemi V i VI chciałabym na niej wybudować mały dom całoroczny jednak plany zagosp. przewiduja tam tylko działki rolne bez możliwości zabudowy,zaznacze ze nie chce przekwalifikowywac całej działki tylko mała część,czy jest jakies obejscie tych przepisów? :(