Malobert 19.12.2008 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2008 Rurki miedziane z ciepłą wodą będą prowadzone w podłodze po wykonaniu tynków, a przed wylewkami, czyli standard. Problem polega na tym, że jeśli chcę mieć rurki CO ukryte w ścianie przy kaloryferach to powinienem je zamontować w ścianach przed tynkami, bo jeśli zrobię to po tynkach to będzie podwójna robota - kucie w tynku do każdego grzejnika. Z drugiej strony jak już teraz zamontuję odcinki rurek CO pod kaloryfery w ścianie to jaką mam gwarancję szczelności tych zatynkowanych odcinków potem ? A moze wogóle się tym nie przejmować ? Jak było u Was ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 19.12.2008 21:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2008 u mnie jeszcze "nie było" ale szwagier robił u siebie tak, że najpierw tynki a potem bruzdownicą wycinał odpowiednie bruzdy w konkretnych miejscach, dokładnie tam gdzie powinny iść rurki w otulinie do powieszonych już grzejników, bruzdownica z wypożyczalni na parę godzin jeśli nie masz swojej, koszt niewielki a ładnie zrobione, po tym uzupełnienie tynku i wykończenie ściany (oczywiście przed tym próba ciśnieniowa) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bladyy78 19.12.2008 22:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2008 Ja teraz to robię właśnie i już mam tynki wykucie w ścianie podejść pod grzejniki to nie problem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
10-tka 20.12.2008 07:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2008 U mnie też najpierw tynki a potem wykucie pod rurki.Fakt,że serce boli jak widzi się,że takie nowiutkie tynki są kute ale tak podobno się robi.Dziury się obrabia po założeniu kaloryferów(albo wieszaków na nie). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maly789 20.12.2008 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2008 kup grzejniki dolno zasilane ,będzie mała dziura do tynkowania pod grzejnikiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arol_62 20.12.2008 16:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2008 Rurki miedziane z ciepłą wodą będą prowadzone w podłodze po wykonaniu tynków, a przed wylewkami, czyli standard. Problem polega na tym, że jeśli chcę mieć rurki CO ukryte w ścianie przy kaloryferach to powinienem je zamontować w ścianach przed tynkami, bo jeśli zrobię to po tynkach to będzie podwójna robota - kucie w tynku do każdego grzejnika. Z drugiej strony jak już teraz zamontuję odcinki rurek CO pod kaloryfery w ścianie to jaką mam gwarancję szczelności tych zatynkowanych odcinków potem ? A moze wogóle się tym nie przejmować ? Jak było u Was ? Po zrobieniu instalacji powinno ja sie sprawdzic na szczelnosc,czy nikt tego nie robi...?A prucie otynkowanych scian to fuszerka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maly789 20.12.2008 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2008 [A prucie otynkowanych scian to fuszerka.arol_62albo odpowiedz na pytanie albo nic nie pisz, bo malobert chce porady a nie czytac...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Malobert 20.12.2008 21:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2008 maly789 słuszna uwaga Po Waszych poradach, faktycznie zdecyduję się na rozwiązanie "po tynkach". Tynki mam mieć cementowo-wapienne zagładzane i na to farbka, mam nadzieje, że nie będzie śladów na ścianie po robocie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frykow 21.12.2008 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2008 albo odpowiedz na pytanie albo nic nie pisz, bo malobert chce porady a nie czytac...... Bez przesady - to nie serwis z poradami, tylko forum dyskusyjne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
waltz 21.12.2008 17:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2008 U mnie wykonano całą instalację (ale nie z miedzi) przed tynkami i wylewkami, zrobiono próbę ciśnieniową (ileś tam at nabitych na 3 dni) i dopiero po sprawdzeniu, że jest ok, było tynkowanie i wylewki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Malobert 21.12.2008 22:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2008 Pytanie jeszcze o inne przewody wszak jest jeszcze wodociąg i rurki kanalizacyjne w ścianach, czy wykonać ma je specjalnie juz teraz hydraulik czy potem ? Te rureczki w 99% będą pod kafelkami wiec tutaj nie żal tynku. Jak w tym przypadku było u Was ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Malobert 21.12.2008 22:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2008 U mnie wykonano całą instalację (ale nie z miedzi) przed tynkami i wylewkami, zrobiono próbę ciśnieniową (ileś tam at nabitych na 3 dni) i dopiero po sprawdzeniu, że jest ok, było tynkowanie i wylewki Tak w teorii pewnie byłoby idealnie, ale widząc jak pracują wykonawcy miałbym wielkie wątpliwości czy mógłbym im od tak pozostawić rurki, co oczy nie widzą to sercu nie żal, ale ja widziałem i tę próbę ciśnieniową należałoby robić po tynkach w tym wypadku, tylko co się okaże gdy ciśnienie będzie spadać ? Szukaj wiatru w polu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hans Kloss 23.12.2008 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2008 Jak mnie robili instalacje co i wodną i sie pytałem o próbę cisnieniową, to hydraulik powiedział: "Eee... nie ma potrzeby, tu wszystko pewne. A jakby co to na mój (czyli hydraulika) koszt prucie i naprawa przecieku. Będzie pan zadowolony :P" I na szczęście tu nic nie spartolił, ale jak miałem problemy z odpowietrzeniem cyrkulacji, bo w jednym szczególe zrobił bład, to pod byle pretekstem poszedł w długą. Wiec doradzam uprzeć się, i zrobić wszystkie próby przed "zapaćkaniem" przewodów. Przy CO, jeśli zrobione w plastiku, praktycznie może nie być łączeń rurek w wylewce czy pod tynkiem (nie wiem jak przy miedzi), ale przy wodzie jest ich sporo i lepiej nie ryzykować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maly789 23.12.2008 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2008 wode i kan. zrób przed tynkami bo sporo kucia,ale centralne po tynkach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Radzik 24.12.2008 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2008 wode i kan. zrób przed tynkami bo sporo kucia,ale centralne po tynkach zrób dokładnie jak mówi maly789. Unikniesz ewentualnych problemów z uszkodzeniami rur, które mogą Ci się pojawić jak tynkarz postawi rusztowanie na rurze, albo podczas zgarniania brudów łopatą Ci porządnie w rurę zasunie. U mojego sąsiada CO z wszystkimi próbami było robione przed tynkami, przyszedł tynkarz uszkodził rurę nic nie powiedział i zrobili na to wylewki. O efekcie nie muszę chyba już pisać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MARTiiii 24.12.2008 17:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2008 Po co psuc tynki? U mnie hydraulik wszystko zrobil przed tynkowaniem - podejścia w ścianach. Potem proba szczelnosci. Po tym wszystkim kaloryfery zdjal, a tynkarze zrobili swoje. Pare mc pozniej zalozylem kaloryfery i wlaczylem instalacje. A propo uszkodzenia. Wystarczy instalacje zostawic pod cisnieniem, pod warunkiem ze mozecie woda zalac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts