Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Podejścia pod kaloryfery w ścianie a tynki

Recommended Posts

Rurki miedziane z ciepłą wodą będą prowadzone w podłodze po wykonaniu tynków, a przed wylewkami, czyli standard.

Problem polega na tym, że jeśli chcę mieć rurki CO ukryte w ścianie przy kaloryferach to powinienem je zamontować w ścianach przed tynkami, bo jeśli zrobię to po tynkach to będzie podwójna robota - kucie w tynku do każdego grzejnika.

Z drugiej strony jak już teraz zamontuję odcinki rurek CO pod kaloryfery w ścianie to jaką mam gwarancję szczelności tych zatynkowanych odcinków potem ? A moze wogóle się tym nie przejmować ?

Jak było u Was ?

u mnie jeszcze "nie było" :)

ale szwagier robił u siebie tak, że najpierw tynki a potem bruzdownicą wycinał odpowiednie bruzdy w konkretnych miejscach, dokładnie tam gdzie powinny iść rurki w otulinie do powieszonych już grzejników, bruzdownica z wypożyczalni na parę godzin jeśli nie masz swojej, koszt niewielki a ładnie zrobione, po tym uzupełnienie tynku i wykończenie ściany (oczywiście przed tym próba ciśnieniowa)

Rurki miedziane z ciepłą wodą będą prowadzone w podłodze po wykonaniu tynków, a przed wylewkami, czyli standard.

Problem polega na tym, że jeśli chcę mieć rurki CO ukryte w ścianie przy kaloryferach to powinienem je zamontować w ścianach przed tynkami, bo jeśli zrobię to po tynkach to będzie podwójna robota - kucie w tynku do każdego grzejnika.

Z drugiej strony jak już teraz zamontuję odcinki rurek CO pod kaloryfery w ścianie to jaką mam gwarancję szczelności tych zatynkowanych odcinków potem ? A moze wogóle się tym nie przejmować ?

Jak było u Was ?

Po zrobieniu instalacji powinno ja sie sprawdzic na szczelnosc,czy nikt tego nie robi...?A prucie otynkowanych scian to fuszerka.

U mnie wykonano całą instalację (ale nie z miedzi) przed tynkami i wylewkami, zrobiono próbę ciśnieniową (ileś tam at nabitych na 3 dni) i dopiero po sprawdzeniu, że jest ok, było tynkowanie i wylewki

Tak w teorii pewnie byłoby idealnie, ale widząc jak pracują wykonawcy miałbym wielkie wątpliwości czy mógłbym im od tak pozostawić rurki, co oczy nie widzą to sercu nie żal, ale ja widziałem i tę próbę ciśnieniową należałoby robić po tynkach w tym wypadku, tylko co się okaże gdy ciśnienie będzie spadać ? Szukaj wiatru w polu ?

Jak mnie robili instalacje co i wodną i sie pytałem o próbę cisnieniową, to hydraulik powiedział: "Eee... nie ma potrzeby, tu wszystko pewne. A jakby co to na mój (czyli hydraulika) koszt prucie i naprawa przecieku. Będzie pan zadowolony :P" I na szczęście tu nic nie spartolił, ale jak miałem problemy z odpowietrzeniem cyrkulacji, bo w jednym szczególe zrobił bład, to pod byle pretekstem poszedł w długą. Wiec doradzam uprzeć się, i zrobić wszystkie próby przed "zapaćkaniem" przewodów. Przy CO, jeśli zrobione w plastiku, praktycznie może nie być łączeń rurek w wylewce czy pod tynkiem (nie wiem jak przy miedzi), ale przy wodzie jest ich sporo i lepiej nie ryzykować.

wode i kan. zrób przed tynkami bo sporo kucia,ale centralne po tynkach

zrób dokładnie jak mówi maly789. Unikniesz ewentualnych problemów z uszkodzeniami rur, które mogą Ci się pojawić jak tynkarz postawi rusztowanie na rurze, albo podczas zgarniania brudów łopatą Ci porządnie w rurę zasunie. U mojego sąsiada CO z wszystkimi próbami było robione przed tynkami, przyszedł tynkarz uszkodził rurę nic nie powiedział i zrobili na to wylewki. O efekcie nie muszę chyba już pisać.

Po co psuc tynki? U mnie hydraulik wszystko zrobil przed tynkowaniem - podejścia w ścianach. Potem proba szczelnosci. Po tym wszystkim kaloryfery zdjal, a tynkarze zrobili swoje. Pare mc pozniej zalozylem kaloryfery i wlaczylem instalacje.

A propo uszkodzenia. Wystarczy instalacje zostawic pod cisnieniem, pod warunkiem ze mozecie woda zalac.