Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dach - chyba coś jest nie tak :(

Ramot

Recommended Posts

obejrzałem sobie dziś dach i zwróciłem uwagę na kilka detali, które mnie zaniepokoiły. Sami spójrzcie:

obróbka przy kominie. Widoczna jest dziura szerokości ok. 3-4 cm, którą moim zdaniem będzie się lała woda pod dachówki. Czy tu nie powinno być czegoś w rodzaju kołnierza?

http://images48.fotosik.pl/41/e9a55fd11251240am.jpg

http://images45.fotosik.pl/41/2f09f4e5985902d8m.jpg

gąsior przy oknie połaciowym. Nie dość, że jest spora odległość od połaci, to jeszcze jest jakby ułamany zamiast równo przycięty

http://images41.fotosik.pl/41/b6e090f1873f960fm.jpg

http://images34.fotosik.pl/422/390b40f1b9c97d9bm.jpg

i na koniec miejsce, w którym schodzą się połacie nad wykuszem. Wg mnie powinno być to zakończone łącznikiem gąsiorów, a nie jak u mnie gdzie został naklejony kawałek folii... :-? W tym miejscu schodzi się pięć gąsiorów, ale to chyba nie jest problem?

http://images32.fotosik.pl/421/bc1be9ba1033a781m.jpg

Wykonawca jest już powiadomiony, ma się pojawić w poniedziałek i zobaczyć czego się czepiam. Czy Waszym zdaniem mamy do czynienia z fuszerką i jeśli tak, jak powinno wyglądać właściwe wykonanie?

z tego co widać na ostatnim zdjęciu, to taśmę uszczelniającą figarol daje się pod gąsiory, a nie nad.

Oj będą mieli co poprawiać.

Ja nie jestem jakimś fachowcem w tej dziedzinie, ale radzę wziąść sobie jakiegoś znajomego fachowca, albo kierownika budowy żeby to dokładnie sprawdził.

Delikatnie mówiąc ekipa nie ma pojęcia odnośnie krycia dachu dachówką.

obróbka przy kominie. Widoczna jest dziura szerokości ok. 3-4 cm, którą moim zdaniem będzie się lała woda pod dachówki. Czy tu nie powinno być czegoś w rodzaju kołnierza?

do wykonania pokrycia bierzecie fachowcow ,

ci fachowcy dają gwarancje ...

to dlaczego im nie ufacie ....?

... a moze nie bierzecie fachowcow ?

... a dziura jest ... i ma byc .... i za kominem dziura za mała.. i z boku komina za mała ... i inne babole ... ławka niekompletna ...

do wykonania pokrycia bierzecie fachowcow ,

ci fachowcy dają gwarancje ...

to dlaczego im nie ufacie ....?

... a moze nie bierzecie fachowcow ?

... a dziura jest ... i ma byc .... i za kominem dziura za mała.. i z boku komina za mała ... i inne babole ... ławka niekompletna ...

wziąłem fachowców, mam gwarancję, gość bez szemrania zgodził się przyjechać na oględziny.

Na forum zadałem pytanie, bo mnie te rzeczy niepokoją. Jeżeli okaże się , że tak ma być (ale trochę wątpię) to super.

Dach upaćkany, bo niestety nie było możliwości opłukania go wodą. Cięcia dachówek na górze nie zanotowałem.

wziąłem fachowców, mam gwarancję, gość bez szemrania zgodził się przyjechać na oględziny.

Na forum zadałem pytanie, bo mnie te rzeczy niepokoją. Jeżeli okaże się , że tak ma być (ale trochę wątpię) to super.

Dach upaćkany, bo niestety nie było możliwości opłukania go wodą. Cięcia dachówek na górze nie zanotowałem.

Jeśli przyjdzie i zrobi poprawki na swój koszt to wtedy będzie można powiedzieć, że jest w porządku, ale ja osobiście nie spotkałam takich uczciwych fachowców - na ogół schrzanią robotę i później wciskają ciemnotę, że jest dobrze, bo niejeden dach zrobił i nikt się nie czepia, jednocześnie udowadniając, że Ty się nie znasz :evil:

dlatego pytam co jest dokładnie źle, żeby nie dać sobie kitu wcisnąć :) . To jest mój pierwszy w życiu dach, więc może się też okazać że coś co mi nie wizualnie nie pasuje zgodne jest ze sztuką dekarską.

Ja naprawdę radzę skierować pytanie do Andrzeja Wilhelmiego - na pewno poda Ci fachową odpowiedź.

Trzeba się zastanowić czy jest sens, żeby poprawiali partactwo jego autorzy. Przecież nie spieprzyli tego chyba specjalnie. Zrobili tak, jak umieli. Czy nie będzie lepiej, żeby pokryli koszty, a robotę wykonała inna ekipa, która wie jak to się robi :roll:

Jeśli spod ich rąk wyszło coś takiego, to nie ma żadnej pewności, że teraz zrobią to zgodnie ze sztuką :-?

Na podstawie zdjęć można stwierdzić, że estetyka wykonania przedstawionych fragmentów dachu jest fatalna. Gąsior powinien być wprowadzony pod dachówkę. Oblachowanie okna połaciowego zostało zniszczone (widać powbijane gwoździe) z całą pewnością nastąpi utrata gwarancji! W przypadku zbiegania się w jeden punkt pięciu gąsiorów nie ma możliwości zastosowania łącznika. Zastosowana taśma karbowana (aluminiowa czy ołowiana) jest mało estetyczna, najlepiej prezentuje się gładka taśma ołowiana w kolorze zbliżonym do dachówki. Można z całą odpowiedzialnością stwierdzić, że dach kryła firma o miałkiej wiedzy dekarskiej. Komin przed zamontowaniem elementów elewacyjnych radziłbym otynkować. Pozdrawiam.