Ramot 20.12.2008 15:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2008 obejrzałem sobie dziś dach i zwróciłem uwagę na kilka detali, które mnie zaniepokoiły. Sami spójrzcie: obróbka przy kominie. Widoczna jest dziura szerokości ok. 3-4 cm, którą moim zdaniem będzie się lała woda pod dachówki. Czy tu nie powinno być czegoś w rodzaju kołnierza? http://images48.fotosik.pl/41/e9a55fd11251240am.jpg http://images45.fotosik.pl/41/2f09f4e5985902d8m.jpg gąsior przy oknie połaciowym. Nie dość, że jest spora odległość od połaci, to jeszcze jest jakby ułamany zamiast równo przycięty http://images41.fotosik.pl/41/b6e090f1873f960fm.jpg http://images34.fotosik.pl/422/390b40f1b9c97d9bm.jpg i na koniec miejsce, w którym schodzą się połacie nad wykuszem. Wg mnie powinno być to zakończone łącznikiem gąsiorów, a nie jak u mnie gdzie został naklejony kawałek folii... W tym miejscu schodzi się pięć gąsiorów, ale to chyba nie jest problem? http://images32.fotosik.pl/421/bc1be9ba1033a781m.jpg Wykonawca jest już powiadomiony, ma się pojawić w poniedziałek i zobaczyć czego się czepiam. Czy Waszym zdaniem mamy do czynienia z fuszerką i jeśli tak, jak powinno wyglądać właściwe wykonanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monia i marek 20.12.2008 16:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2008 Moim zdaniem to nie jest właściwe, ale najlepiej zapytaj Andrzeja Wilhelmiego w wątku "Dach w dobrych rękach" - na pewno odpowie jak powinno być i czy to co masz jest OK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
VIP Jacek 20.12.2008 16:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2008 z tego co widać na ostatnim zdjęciu, to taśmę uszczelniającą figarol daje się pod gąsiory, a nie nad.Oj będą mieli co poprawiać.Ja nie jestem jakimś fachowcem w tej dziedzinie, ale radzę wziąść sobie jakiegoś znajomego fachowca, albo kierownika budowy żeby to dokładnie sprawdził.Delikatnie mówiąc ekipa nie ma pojęcia odnośnie krycia dachu dachówką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wartownik 20.12.2008 16:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2008 obróbka przy kominie. Widoczna jest dziura szerokości ok. 3-4 cm, którą moim zdaniem będzie się lała woda pod dachówki. Czy tu nie powinno być czegoś w rodzaju kołnierza? do wykonania pokrycia bierzecie fachowcow , ci fachowcy dają gwarancje ... to dlaczego im nie ufacie ....? ... a moze nie bierzecie fachowcow ? ... a dziura jest ... i ma byc .... i za kominem dziura za mała.. i z boku komina za mała ... i inne babole ... ławka niekompletna ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Asia i Robert 20.12.2008 16:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2008 Nie trzeba być fachowcem by stwierdzić: MASAKRA!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wartownik 20.12.2008 16:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2008 Nie trzeba być fachowcem by stwierdzić: MASAKRA!!!!! ale trzeba brac fachowcow do prawidlowego wykonania pokrycia a tak wogole ,to co nazywasz masakrą ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boszax 20.12.2008 17:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2008 A tak w ogóle to za przeproszeniem jaki usrany ten dach. Te fachowcy to chyba tam piach przerzucali? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monia i marek 20.12.2008 17:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2008 A tak w ogóle to za przeproszeniem jaki usrany ten dach. Te fachowcy to chyba tam piach przerzucali? Raczej cięli dachówkę na dachu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Asia i Robert 20.12.2008 18:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2008 Nie trzeba być fachowcem by stwierdzić: MASAKRA!!!!! ale trzeba brac fachowcow do prawidlowego wykonania pokrycia a tak wogole ,to co nazywasz masakrą ? Jak to co - wykonanie. Wygląda jak połatany tym co było pod ręką Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ramot 20.12.2008 18:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2008 obróbka przy kominie. Widoczna jest dziura szerokości ok. 3-4 cm, którą moim zdaniem będzie się lała woda pod dachówki. Czy tu nie powinno być czegoś w rodzaju kołnierza? do wykonania pokrycia bierzecie fachowcow , ci fachowcy dają gwarancje ... to dlaczego im nie ufacie ....? ... a moze nie bierzecie fachowcow ? ... a dziura jest ... i ma byc .... i za kominem dziura za mała.. i z boku komina za mała ... i inne babole ... ławka niekompletna ... wziąłem fachowców, mam gwarancję, gość bez szemrania zgodził się przyjechać na oględziny. Na forum zadałem pytanie, bo mnie te rzeczy niepokoją. Jeżeli okaże się , że tak ma być (ale trochę wątpię) to super. Dach upaćkany, bo niestety nie było możliwości opłukania go wodą. Cięcia dachówek na górze nie zanotowałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sailor_ro 20.12.2008 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2008 Mnie to tylko ciekawi jedno, jak tacy pseudo fachowcy moga jeszcze inwestorom w oczy spojrzeć,ja może jakiś dziwny jestem,ale zwyczajnie bym sie pod ziemie zapadł ze wstydu ... Żenada Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monia i marek 20.12.2008 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2008 wziąłem fachowców, mam gwarancję, gość bez szemrania zgodził się przyjechać na oględziny. Na forum zadałem pytanie, bo mnie te rzeczy niepokoją. Jeżeli okaże się , że tak ma być (ale trochę wątpię) to super. Dach upaćkany, bo niestety nie było możliwości opłukania go wodą. Cięcia dachówek na górze nie zanotowałem. Jeśli przyjdzie i zrobi poprawki na swój koszt to wtedy będzie można powiedzieć, że jest w porządku, ale ja osobiście nie spotkałam takich uczciwych fachowców - na ogół schrzanią robotę i później wciskają ciemnotę, że jest dobrze, bo niejeden dach zrobił i nikt się nie czepia, jednocześnie udowadniając, że Ty się nie znasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ramot 20.12.2008 20:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2008 dlatego pytam co jest dokładnie źle, żeby nie dać sobie kitu wcisnąć . To jest mój pierwszy w życiu dach, więc może się też okazać że coś co mi nie wizualnie nie pasuje zgodne jest ze sztuką dekarską. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monia i marek 20.12.2008 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2008 dlatego pytam co jest dokładnie źle, żeby nie dać sobie kitu wcisnąć . To jest mój pierwszy w życiu dach, więc może się też okazać że coś co mi nie wizualnie nie pasuje zgodne jest ze sztuką dekarską. Ja naprawdę radzę skierować pytanie do Andrzeja Wilhelmiego - na pewno poda Ci fachową odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ramot 20.12.2008 20:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2008 już to uczyniłem, dzięki za radę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka 21.12.2008 00:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2008 Trzeba się zastanowić czy jest sens, żeby poprawiali partactwo jego autorzy. Przecież nie spieprzyli tego chyba specjalnie. Zrobili tak, jak umieli. Czy nie będzie lepiej, żeby pokryli koszty, a robotę wykonała inna ekipa, która wie jak to się robi Jeśli spod ich rąk wyszło coś takiego, to nie ma żadnej pewności, że teraz zrobią to zgodnie ze sztuką Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
admiro 21.12.2008 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2008 Obróbki są kompletnie spartolone, goń "fachowców", mam nadzieję, że im nie zapłaciłeś z góry. Komin nie ma w ogóle fartucha! Zrób jeszcze zdjęcia obróbki okien dachowych i gąsiorów szczytowych. PS. Co jest z tym kominem - będzie czymś jeszcze obkładany? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luk79 21.12.2008 15:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2008 dach jest żle wykończony,zero profesionalizmu,masakra,za taką kasę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ramot 21.12.2008 16:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2008 PS. Co jest z tym kominem - będzie czymś jeszcze obkładany? tak, komin będzie obłożony kamieniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 21.12.2008 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2008 Na podstawie zdjęć można stwierdzić, że estetyka wykonania przedstawionych fragmentów dachu jest fatalna. Gąsior powinien być wprowadzony pod dachówkę. Oblachowanie okna połaciowego zostało zniszczone (widać powbijane gwoździe) z całą pewnością nastąpi utrata gwarancji! W przypadku zbiegania się w jeden punkt pięciu gąsiorów nie ma możliwości zastosowania łącznika. Zastosowana taśma karbowana (aluminiowa czy ołowiana) jest mało estetyczna, najlepiej prezentuje się gładka taśma ołowiana w kolorze zbliżonym do dachówki. Można z całą odpowiedzialnością stwierdzić, że dach kryła firma o miałkiej wiedzy dekarskiej. Komin przed zamontowaniem elementów elewacyjnych radziłbym otynkować. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts