shox 20.12.2008 16:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2008 pozdrawiam.co dać pod murłatę ? papę czy może folie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wartownik 20.12.2008 16:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2008 jestem za papą bez zawijania do gory ..... stary cieśla Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bladyy78 20.12.2008 16:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2008 Jedni dają papę, inni folie, a jeszcze inni nic nie dają, wybór należy do Ciebie.Ja dałem papę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boszax 20.12.2008 17:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2008 Jest nawet wskazane, aby pod murłaty układać izolację przeciwwilgociową. Mur przecież może namoknąć i podczas podciągania kapilarnego woda będzie szła do góry. Na końcu swojej :drogi: napotka drewno. A to możę spowodować, że konstrukcja dachu i woda mogą się pogryźć A ja bym tym foliom tak nie ufał wile razy widziałem jak pod folią, czy nawet pod rzeczą jaka leżała na foli zbiera się wilgoć. Papa podkładowa to 100% zabezpieczenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 20.12.2008 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2008 Ja dałem murłatę na podkładach, takich na 32 mm grubości i ok. 10 cm długości! Dodatkowo podkłady są obite folią fundamentową na styku z wieńcem! czyli murłata praktycznie nie dotyka wieńca, a w tą szparę ( 32 mm) wcisnę styropian dla zlikwidowania mostka cieplnego A le to niestandardowe rozwiązanie które wyszło przypadkiem ,,, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aedifico 20.12.2008 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2008 Ja dałem murłatę na podkładach, takich na 32 mm grubości i ok. 10 cm długości! Dodatkowo podkłady są obite folią fundamentową na styku z wieńcem! czyli murłata praktycznie nie dotyka wieńca, a w tą szparę ( 32 mm) wcisnę styropian dla zlikwidowania mostka cieplnego A le to niestandardowe rozwiązanie które wyszło przypadkiem ,,, Niestandardowo murłata wtedy jest zginana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edi1977 20.12.2008 21:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2008 Ja mam pape. Te folie do mnie nie przemawiaja... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j-j 20.12.2008 22:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2008 Ja dałem murłatę na podkładach, takich na 32 mm grubości i ok. 10 cm długości! Dodatkowo podkłady są obite folią fundamentową na styku z wieńcem! czyli murłata praktycznie nie dotyka wieńca, a w tą szparę ( 32 mm) wcisnę styropian dla zlikwidowania mostka cieplnego A le to niestandardowe rozwiązanie które wyszło przypadkiem ,,, Niestandardowo murłata wtedy jest zginana. Ha, Piczman, tu faktycznie Aedifico chyba ma rację, o tym nie podumaliśmy w temacie o pasywnym kiedy to rozw. podałeś . Nie wiem czy w takim przypadku nie powinieneś dać pod tą murłatę cholernie twardego styro albo nawet szkła tyle że jak to teraz pod murłatę wcisnąc aby tworzyło to oparcie dla murłaty . pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czmirek 21.12.2008 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2008 jestem za papą bez zawijania do gory ..... stary cieśla dokladnie jak napisal ......... stary ciesla Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 21.12.2008 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2008 A jakie dystanse powinny być zachowane między podkładami aby ta murłata się nie wygięła ? http://images43.fotosik.pl/42/73e2b4272a0a07d3med.jpg http://images31.fotosik.pl/422/c268352cfd849033med.jpg Ściana ma 10 m długości i jest 8 podkładów, oddalone są od siebie 1-1,5 m ! Mam jeszcze coś podłożyć ? Bo w sumie nikt nie zapytał jak gęsto są te podkłady a to chyba najważniejsze jeśli chodzi o wyginanie !!! Murłata 14x14 sosna ,,, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Va_ldi 21.12.2008 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2008 Papę. Stary i sprawdzony sposób. Ale folia też nie będzie złym rozwiązaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 21.12.2008 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2008 A jakie dystanse powinny być zachowane między podkładami aby ta murłata się nie wygięła ? Ściana ma 10 m długości i jest 8 podkładów, oddalone są od siebie 1-1,5 m ! Mam jeszcze coś podłożyć ? Bo w sumie nikt nie zapytał jak gęsto są te podkłady a to chyba najważniejsze jeśli chodzi o wyginanie !!! Murłata 14x14 sosna ,,, Murłata przenosi obciążenia dachu na ściany budynku. Ciężar rozkłada się na większej powierzchni ściany (wieńca) jeśli murłata przylega całą powierzchnią. Zastosowanie „podkładek” dystansowych (10 cm) spowodowało, ze w ciężar dachu praktycznie przenoszony jest tylko powierzchnią „podkładek”. Przy odległości miedzy podkładkami 1m jest on 10 razy większy niż w przypadku przylegania murłaty całą powierzchnią. A skutkiem tego może być wyginanie (ugięcia) murłaty. Gdyby nie było wieńca, to podkładki mogły by (teoretycznie) „rozczepić” w tym miejscu ścianę. Takie rozwiązanie może (też teoretycznie) spowodować „szybsze odfrunięcie” dachu przy bardzo silnym wietrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 21.12.2008 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2008 ... A le to niestandardowe rozwiązanie które wyszło przypadkiem ,,, mysle, ze nie przypadkiem /w trosce o to aby murłata nie butwiała ciesle stosuja dystans jak przy składowaniu np desek w sztaplu tzn. deska nie moze lezec na desce - chodzi o przewiew powietrza/ w wielu budynkach murłata lezy na dystansach ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 21.12.2008 15:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2008 Przypadek wyglądał tak że jak zapytałem na początku co będzie podłożone pod murłatę szef ekipy odpowiedział że i tak muszą wypoziomować i że zawsze podkładają kawałki łat, dzięki temu murłata nie styka się z wieńcem! Wyszło że wieniec wylany jest idealnie (szalowali sprawdzając "szaufwagą") i dlatego wszędzie jest podłożone To co? Da się przeżyć to udziwnienie konstrukcyjne ? Tylko ten wiatr ,,, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 21.12.2008 15:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2008 Tak jak napisał Siwy.. wieniec masz idealnie, więc za cholerę nie potrafię pojąć, po co te patyki popodkładane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 21.12.2008 15:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2008 Ekipa,która to robiła to firma starsza ode mnie, najpierw robił ojciec a teraz syn, naprawdę robią dobrze! Skąd miałem wiedzieć że te podkłady są bee Robią 3 dachy miesięcznie od kilkunastu lat, przez myśl by mi nie przyszło że coś jest nie tak ,,, No ale zostawmy to ,,, Wątek o czym innym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 21.12.2008 16:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2008 ... zawsze podkładają kawałki łat, dzięki temu murłata nie styka się z wieńcem! ... "mój" cieśla równiez od zawsze podkłada / juz emeryt - wczesniej zawodowiec - pracownik konserwatora zabytków, zrobił setki dachów, jak nie tysiące i oglądał podobna liczbe starych dachów gdzie tak własnie było robione/ gdyby miał jakieś reklamacje ze "komuyś dach wygło" - zapewne poinformowałby mnie o tym p.s. moze poczekajmy cierpliwie czy pierwsze będa posty typu: "mam wygięty dach na skutek stosowania podkładek, czy da sie to jakoś naprawic ?" czy tez "gnije mi murłata, co robić ?" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawlok 22.12.2008 14:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2008 ... zawsze podkładają kawałki łat, dzięki temu murłata nie styka się z wieńcem! ... "mój" cieśla równiez od zawsze podkłada / juz emeryt - wczesniej zawodowiec - pracownik konserwatora zabytków, zrobił setki dachów, jak nie tysiące i oglądał podobna liczbe starych dachów gdzie tak własnie było robione/ gdyby miał jakieś reklamacje ze "komuyś dach wygło" - zapewne poinformowałby mnie o tym U mnie wieniec wyszedł prościutko. Murłata spoczywa wiec na warstwie papy tekturowej 1200/400. Ale cieśla przed pomiarami wspominał o ewentualnym podłożeniu - tylko jak go rozumiałem docinali by deski/płyty tak by dużą powierzchnią tworzyły podkład pod ewentualnie krzywy wieniec... Pawlok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dedert 08.08.2021 15:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2021 A ja zadam inne pytanie. Wiem. Doświadczenia że pod papa zbiera się woda która nie ma gdzie odparować. Oraz wiem że nie daje się papy pod słupy żelbetowe z podobnego powodu gdyż może powodować korozję prętów (oraz z papa nie tworzy monolitu). Czy w takim razie pomimo ocynkowanych śrub zabezpieczać u dołu szpilki żeby z czasem się nie okazało że po cynku zostało wspomnienie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mmmarcinnn 08.08.2021 16:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2021 Nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts