Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

co pod murłąte

shox

Recommended Posts

Jest nawet wskazane, aby pod murłaty układać izolację przeciwwilgociową. Mur przecież może namoknąć i podczas podciągania kapilarnego woda będzie szła do góry. Na końcu swojej :drogi: napotka drewno. A to możę spowodować, że konstrukcja dachu i woda mogą się pogryźć :lol: A ja bym tym foliom tak nie ufał wile razy widziałem jak pod folią, czy nawet pod rzeczą jaka leżała na foli zbiera się wilgoć. Papa podkładowa to 100% zabezpieczenie.

Ja dałem murłatę na podkładach, takich na 32 mm grubości i ok. 10 cm długości!

Dodatkowo podkłady są obite folią fundamentową na styku z wieńcem!

czyli murłata praktycznie nie dotyka wieńca, a w tą szparę ( 32 mm) wcisnę styropian dla zlikwidowania mostka cieplnego :wink:

A le to niestandardowe rozwiązanie które wyszło przypadkiem ,,,

czyli murłata praktycznie nie dotyka wieńca, a w tą szparę ( 32 mm) wcisnę styropian dla zlikwidowania mostka cieplnego :wink:

Niestandardowo murłata wtedy jest zginana.

Niestandardowo murłata wtedy jest zginana.

Ha, Piczman, tu faktycznie Aedifico chyba ma rację, o tym nie podumaliśmy w temacie o pasywnym kiedy to rozw. podałeś :roll: .

Nie wiem czy w takim przypadku nie powinieneś dać pod tą murłatę cholernie twardego styro albo nawet szkła tyle że jak to teraz pod murłatę wcisnąc aby tworzyło to oparcie dla murłaty :roll: .

pzdr

A jakie dystanse powinny być zachowane między podkładami aby ta murłata się nie wygięła ?

http://images43.fotosik.pl/42/73e2b4272a0a07d3med.jpg

http://images31.fotosik.pl/422/c268352cfd849033med.jpg

Ściana ma 10 m długości i jest 8 podkładów, oddalone są od siebie 1-1,5 m !

Mam jeszcze coś podłożyć ? :roll:

Bo w sumie nikt nie zapytał jak gęsto są te podkłady a to chyba najważniejsze jeśli chodzi o wyginanie !!!

Murłata 14x14 sosna ,,,

A jakie dystanse powinny być zachowane między podkładami aby ta murłata się nie wygięła ?

Ściana ma 10 m długości i jest 8 podkładów, oddalone są od siebie 1-1,5 m !

Mam jeszcze coś podłożyć ? :roll:

Bo w sumie nikt nie zapytał jak gęsto są te podkłady a to chyba najważniejsze jeśli chodzi o wyginanie !!!

Murłata 14x14 sosna ,,,

Murłata przenosi obciążenia dachu na ściany budynku. Ciężar rozkłada się na większej powierzchni ściany (wieńca) jeśli murłata przylega całą powierzchnią. Zastosowanie „podkładek” dystansowych (10 cm) spowodowało, ze w ciężar dachu praktycznie przenoszony jest tylko powierzchnią „podkładek”. Przy odległości miedzy podkładkami 1m jest on 10 razy większy niż w przypadku przylegania murłaty całą powierzchnią.

A skutkiem tego może być wyginanie (ugięcia) murłaty.

Gdyby nie było wieńca, to podkładki mogły by (teoretycznie) „rozczepić” w tym miejscu ścianę.

Takie rozwiązanie może (też teoretycznie) spowodować „szybsze odfrunięcie” dachu przy bardzo silnym wietrze.

... A le to niestandardowe rozwiązanie które wyszło przypadkiem ,,,

mysle, ze nie przypadkiem /w trosce o to aby murłata nie butwiała ciesle stosuja dystans jak przy składowaniu np desek w sztaplu tzn. deska nie moze lezec na desce - chodzi o przewiew powietrza/

w wielu budynkach murłata lezy na dystansach ...

Przypadek wyglądał tak że jak zapytałem na początku co będzie podłożone pod murłatę szef ekipy odpowiedział że i tak muszą wypoziomować i że zawsze podkładają kawałki łat, dzięki temu murłata nie styka się z wieńcem!

Wyszło że wieniec wylany jest idealnie (szalowali sprawdzając "szaufwagą") i dlatego wszędzie jest podłożone :roll:

To co? Da się przeżyć to udziwnienie konstrukcyjne ?

Tylko ten wiatr ,,, :-?

Ekipa,która to robiła to firma starsza ode mnie, najpierw robił ojciec a teraz syn, naprawdę robią dobrze!

Skąd miałem wiedzieć że te podkłady są bee :oops:

Robią 3 dachy miesięcznie od kilkunastu lat, przez myśl by mi nie przyszło że coś jest nie tak ,,,

No ale zostawmy to ,,,

Wątek o czym innym :roll:

... zawsze podkładają kawałki łat, dzięki temu murłata nie styka się z wieńcem! ...

"mój" cieśla równiez od zawsze podkłada / juz emeryt - wczesniej zawodowiec - pracownik konserwatora zabytków, zrobił setki dachów, jak nie tysiące i oglądał podobna liczbe starych dachów gdzie tak własnie było robione/

gdyby miał jakieś reklamacje ze "komuyś dach wygło" - zapewne poinformowałby mnie o tym

p.s.

moze poczekajmy cierpliwie czy pierwsze będa posty typu: "mam wygięty dach na skutek stosowania podkładek, czy da sie to jakoś naprawic ?"

czy tez "gnije mi murłata, co robić ?"

:wink:

... zawsze podkładają kawałki łat, dzięki temu murłata nie styka się z wieńcem! ...

"mój" cieśla równiez od zawsze podkłada / juz emeryt - wczesniej zawodowiec - pracownik konserwatora zabytków, zrobił setki dachów, jak nie tysiące i oglądał podobna liczbe starych dachów gdzie tak własnie było robione/

gdyby miał jakieś reklamacje ze "komuyś dach wygło" - zapewne poinformowałby mnie o tym

U mnie wieniec wyszedł prościutko.

Murłata spoczywa wiec na warstwie papy tekturowej 1200/400.

Ale cieśla przed pomiarami wspominał o ewentualnym podłożeniu - tylko jak go rozumiałem docinali by deski/płyty tak by dużą powierzchnią tworzyły podkład pod ewentualnie krzywy wieniec...

Pawlok

• 12 years później...
A ja zadam inne pytanie. Wiem. Doświadczenia że pod papa zbiera się woda która nie ma gdzie odparować. Oraz wiem że nie daje się papy pod słupy żelbetowe z podobnego powodu gdyż może powodować korozję prętów (oraz z papa nie tworzy monolitu). Czy w takim razie pomimo ocynkowanych śrub zabezpieczać u dołu szpilki żeby z czasem się nie okazało że po cynku zostało wspomnienie?