dedert 15.08.2021 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2021 To czemu mi szpilki ocynkowane używane do spinania szalunków zardzewiały? Były w osłonkach tam gdzie szły przez beton. Ale wracając do tematu z tego co tu czytam to najlepiej jakby wieniec był idealnie równy i murlata leżała jak największą powierzchnią na wieńcu. A jeśli cieśla będzie musiał dużo klinów podkładać to czy pozostałe przestrzenie wypełnić czymś (betonem, pianka rozprężną itp) żeby zapewnić styk? U mnie wygląda to tak, są falę. Na to jeszcze pójdzie papa. Czy już teraz wyrównać to czymś, zeszlifować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
henrykow 15.08.2021 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2021 Śruby Ci zardzewiały bo były w osłonce i miały dostęp do tlenu i wilgoci. Gdyby była zatopione w betonie to nie było by nic widać korozji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafal3net 15.08.2021 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2021 Duzo podkladek i murlata opierajaca sie na nich to zly pomysl. Powinno sie to owinac papa i podlac betonem wieksze dziury zeby murlata sie oparla na tym, a nadmiar papy potem usunac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dedert 15.08.2021 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2021 Śruby Ci zardzewiały bo były w osłonce i miały dostęp do tlenu i wilgoci. Gdyby była zatopione w betonie to nie było by nic widać korozji. No właśnie, a były ocynkowane. A pod folią, papa też zbiera się woda. Nie bez powodu papy pod słupy żelbetowe nie powinno się też dawać tylko najlepiej bez albo szlam. Bo raz że odcina słupa od ławy czy stopy fundamentowej a dwa może prowadzić do korozji prętów słupa. Więc wydaje mi się że i tu może być podobnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dedert 15.08.2021 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2021 Czy uważacie też że śluby w całości gwintowane o większej twardości jak 8.8 to bym dobry pomysł? Ktoś mnie wystraszył że jak dach będzie pracować to w końcu śruby zaczną pękać i lepsze by były niehartowane bo będą pracować z dachem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dedert 21.08.2021 13:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2021 Duzo podkladek i murlata opierajaca sie na nich to zly pomysl. Powinno sie to owinac papa i podlac betonem wieksze dziury zeby murlata sie oparla na tym, a nadmiar papy potem usunac Nie bardzo rozumiem co owinąć papą. Pod papę dać zaprawę i wypoziomować? Mam Cx 20 mogę tym spróbować. Czy papa musi być na całym murze 24cm czy tylko pod murłatą z 20 cm szerokości? Bo jeśli tak to może cieśli przed poziomowaniem wyłożyć CX20 na to nałoże papę i będzie skręcać murłatę do poziomu. Mierzyłem i cała jedna ściana jest niżej o 15mm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maaszak 22.08.2021 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2021 (edytowane) No właśnie, a były ocynkowane. No to pytanie o jakość produktu. Zapewne powłoka ocynku była cieńsza niż przewiduje norma albo ocynk galwaniczny a nie ogniowy. Mam Cx 20 mogę tym spróbować. Czy papa musi być na całym murze 24cm czy tylko pod murłatą z 20 cm szerokości? Bo jeśli tak to może cieśli przed poziomowaniem wyłożyć CX20 na to nałoże papę i będzie skręcać murłatę do poziomu. Mierzyłem i cała jedna ściana jest niżej o 15mm Papa wystarczy tylko pod murłatę, bo papa chroni drewno. Wieniec pod murłatę powinien być wypoziomowany, najlepiej masą mineralną naprawczą PCC, może być cx20 albo CD25, może być stosowany w warstwie 5-30mm, więc pasuje. Beton z betoniarni będzie bardziej problematyczny. No i dobrze wylewać na preparat sczepny, koniecznie na świeżo. Poziomowanie na podkładkach jest gorsze, ale dopuszczalne, pod warunkiem stosowania podkładek z suszonego impregnowanego drewna twardego, typu dębina. To powinny być faktycznie podkładki a nie kliny. No i oczywiście KB powinien zaaprobować rozwiązanie. Edytowane 22 Sierpnia 2021 przez maaszak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dedert 23.08.2021 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2021 W ostateczności mógłbym chyba po rozwiązaniu więźby sam podokładać podkładek dębowych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
henrykow 23.08.2021 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2021 W ostateczności mógłbym chyba po rozwiązaniu więźby sam podokładać podkładek dębowych Jakie podkładki? murłata musi spoczywać w całości na wieńcu lub ściance kolankowej. Wypoziomowanie murłaty to działka cieśli a nie inwestora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aarnn 23.08.2021 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2021 Po co tak kombinować, murłatę przykręcić do wieńca bez żadnych podkładek, nierówności można skorygować na belkach stropowych (jeśli są) albo na krokwiach, które też nie będą idealnie proste. To robota cieśli i wiedzą jak to zrobić. Potem dekarze ewentualne poprawki zrobią na kontrłatach i pokrycie dachu będzie prościutkie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dedert 23.08.2021 14:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2021 Dekarz mówił że będzie poziomowal murłatę. Nie mówił o korygowaniu na krokwiach. A patrząc na jeden przypadek tutaj gdzie wieloletni cieśla stosuje kontrłaty do poziomowania i wentylacji murłaty, śmiem twierdzić że nie każdy doświadczony cieśla ma równe pojęcie na dany temat. "Do góry nie poleci" ... w tym przypadku może polecieć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
henrykow 23.08.2021 14:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2021 Dekarz będzie poziomował murłatę???Podkładanie pod kontrlaty nie jest tym samym co podkładanie pod murłatę.Nie rozumiem dlaczego brniesz dalej w buble skoro już tyle ich masz na swojej budowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dedert 24.08.2021 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2021 Dekarz ciesla tak mi powiedział. Byłem u sąsiada któremu też robił dach i widzialem podkładki pod murłatą. Czy to źle? Mogę na jednej ścianie zamówić wyższą murłatę i te 15mm ewentualnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
henrykow 24.08.2021 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2021 Czym mierzyłeś poziom pod murłaty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dedert 24.08.2021 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2021 Poziomica laserowa Pracmanu 4D. Tym samym mierzyłem kiedyś strop jak majstry krzywo zrobili, i wg tego poprawiałem szalunki a gdy przyszedł kolejny majster i przed zalaniem mierzył swoim niwelatorem Bosha to powiedział że jest idealny i mało który strop jest tak dokładny. Także Pracmanu jest na pewno ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
henrykow 24.08.2021 14:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2021 No właśnie, od tego jest niwelator a nie poziomica laserowa.Można jeszcze użyć poziomicy wodnej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dedert 24.08.2021 14:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2021 Jakie to ma znaczenie jeśli wiem że jest dokładna i wiele razy to potwierdzila? Ponadto to że szalunki się opuściły o 15 mm było widać gołym okiem ale majster zbagatelizował sprawę sądząc że murłata się dopasuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dedert 01.09.2021 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2021 Może zrobić tak jak komuś tutaj dał kliny pod papę,wtedy jeśli będą faktycznie duże nierówności to deska z zewnątrz i można nakładać zaprawy pod papę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts