Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

co pod murłąte

shox

Recommended Posts

To czemu mi szpilki ocynkowane używane do spinania szalunków zardzewiały? Były w osłonkach tam gdzie szły przez beton.

e7fe1f0b93aba309gen.jpg

Ale wracając do tematu z tego co tu czytam to najlepiej jakby wieniec był idealnie równy i murlata leżała jak największą powierzchnią na wieńcu. A jeśli cieśla będzie musiał dużo klinów podkładać to czy pozostałe przestrzenie wypełnić czymś (betonem, pianka rozprężną itp) żeby zapewnić styk? U mnie wygląda to tak, są falę. Na to jeszcze pójdzie papa. Czy już teraz wyrównać to czymś, zeszlifować?

a4bfd2a327a3bb35gen.jpg

Śruby Ci zardzewiały bo były w osłonce i miały dostęp do tlenu i wilgoci. Gdyby była zatopione w betonie to nie było by nic widać korozji.

No właśnie, a były ocynkowane. A pod folią, papa też zbiera się woda. Nie bez powodu papy pod słupy żelbetowe nie powinno się też dawać tylko najlepiej bez albo szlam. Bo raz że odcina słupa od ławy czy stopy fundamentowej a dwa może prowadzić do korozji prętów słupa. Więc wydaje mi się że i tu może być podobnie

Duzo podkladek i murlata opierajaca sie na nich to zly pomysl. Powinno sie to owinac papa i podlac betonem wieksze dziury zeby murlata sie oparla na tym, a nadmiar papy potem usunac

Nie bardzo rozumiem co owinąć papą. Pod papę dać zaprawę i wypoziomować? Mam Cx 20 mogę tym spróbować. Czy papa musi być na całym murze 24cm czy tylko pod murłatą z 20 cm szerokości? Bo jeśli tak to może cieśli przed poziomowaniem wyłożyć CX20 na to nałoże papę i będzie skręcać murłatę do poziomu. Mierzyłem i cała jedna ściana jest niżej o 15mm

No właśnie, a były ocynkowane.

No to pytanie o jakość produktu. Zapewne powłoka ocynku była cieńsza niż przewiduje norma albo ocynk galwaniczny a nie ogniowy.

Mam Cx 20 mogę tym spróbować. Czy papa musi być na całym murze 24cm czy tylko pod murłatą z 20 cm szerokości? Bo jeśli tak to może cieśli przed poziomowaniem wyłożyć CX20 na to nałoże papę i będzie skręcać murłatę do poziomu. Mierzyłem i cała jedna ściana jest niżej o 15mm

Papa wystarczy tylko pod murłatę, bo papa chroni drewno.

Wieniec pod murłatę powinien być wypoziomowany, najlepiej masą mineralną naprawczą PCC, może być cx20 albo CD25, może być stosowany w warstwie 5-30mm, więc pasuje. Beton z betoniarni będzie bardziej problematyczny. No i dobrze wylewać na preparat sczepny, koniecznie na świeżo.

Poziomowanie na podkładkach jest gorsze, ale dopuszczalne, pod warunkiem stosowania podkładek z suszonego impregnowanego drewna twardego, typu dębina. To powinny być faktycznie podkładki a nie kliny.

No i oczywiście KB powinien zaaprobować rozwiązanie.

Edytowane przez maaszak

Po co tak kombinować, murłatę przykręcić do wieńca bez żadnych podkładek, nierówności można skorygować na belkach stropowych (jeśli są) albo na krokwiach, które też nie będą idealnie proste. To robota cieśli i wiedzą jak to zrobić. Potem dekarze ewentualne poprawki zrobią na kontrłatach i pokrycie dachu będzie prościutkie.
  • Like 1

Dekarz mówił że będzie poziomowal murłatę. Nie mówił o korygowaniu na krokwiach. A patrząc na jeden przypadek tutaj gdzie wieloletni cieśla stosuje kontrłaty do poziomowania i wentylacji murłaty, śmiem twierdzić że nie każdy doświadczony cieśla ma równe pojęcie na dany temat. "Do góry nie poleci" ... w tym przypadku może polecieć

Poziomica laserowa Pracmanu 4D. Tym samym mierzyłem kiedyś strop jak majstry krzywo zrobili, i wg tego poprawiałem szalunki a gdy przyszedł kolejny majster i przed zalaniem mierzył swoim niwelatorem Bosha to powiedział że jest idealny i mało który strop jest tak dokładny. Także Pracmanu jest na pewno ok.

• 2 weeks później...