iwciach 20.12.2008 16:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2008 Kupiłam na Allegro nasiona lotosu, czy ktoś próbował już uprawiać kwiat lotosu z nasionka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelm 24.12.2008 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2008 Kupiłam na Allegro nasiona lotosu, czy ktoś próbował już uprawiać kwiat lotosu z nasionka? Próbowałem. Na wypadek, gdybyś nie otrzymała z nasionami instrukcji: Doprowadzić do kiełkowania to nie jest trudna sprawa, należy naciąć ściankę na długości kilku milimetrów - np. bierzesz pilnik do paznokci, cierpliwie piłujesz krawędzią, aż dojdziesz do białej substancji - nie uszkodzić. Nacięcie można robić w połowie wysokości nasienia. Następnie wkładasz nasionko do pół szklanki letniej wody i wstawiasz w miejscu, które zapewni mu stałą temp. dwadzieścia parę stopni. Może to być choćby jakieś włączone na stałe urządzenie typu tuner czy DVD Codziennie sprawdzasz co się dzieje z nasionkiem, dobrze jest delikatnie zamieszać wodę w szklance, a nawet ją wymienić. Gdyby z nacięcia zaczęły wydobywać się pęcherzyki gazu, to nasienie można wyrzucić - zaczęło gnić. Nasienie powinno wkrótce bardzo mocno napęcznieć, a po kilku dniach pęknie i pojawi się zielony kiełek. Teraz trzeba postarać się o trochę zwykłego błocka, napełnić nim do połowy jakieś wiaderko czy duży słoik, uzupełnić kilkoma cm wody ponad, do błocka bardzo delikatnie wcisnąć lekko pod powierzchnię siewkę, koniecznie dbać o utrzymanie temperatury nieco ponad 20C - to może być teraz najtrudniejsze. Przyznam, że na tym etapie zakończyłem eksperymenty, a sadzonki nie przeżyły przeniesienia latem do oczka wodnego. Może były za małe (kilkanaście cm). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iwciach 25.12.2008 17:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2008 pawelm, dzięki za informację. Bede próbowała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts