krzysno 20.12.2008 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2008 Witammam dosc duży problem z GWC. zrobiłem rurowy- 60m rury pomarańczowej kanalizacyjnej 1,5-2,0m pod ziemiąpoziom wód gruntowych jest bardzo wysoki, więc zamiast skropliny odprowadzać do ziemi zrobiłem 0,5m szczelną studzienkę, by ewentualnie co jakiś czas wypompować wodępo ostatnych opadach przyjechalem na budowę a w GWC jakieś 70-80 cm wody. wypompowalem ją i zobaczę co będzie, ale brat (budowa obok) ma taki sam GWC i u niego wody jest PEŁNO tzn jakiś 1 m od powierzchni gruntu-proszę o rady, co moglo się stać i co teraz zrobićczyżby 5k "w plecy"?z góry dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wgregor 21.12.2008 05:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2008 Nie robi sie żadnych studzienek wymiennik musi być szczelny. nie można też polegać na fabrycznych uszczelkach. trzeba dać dodatkowe uszczelnienia.Co robić? jeszcze raz tylko 30mb i dodatkowym uszczelnieniem. No i bez odprowadzeń wody Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orko 21.12.2008 15:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2008 Może pogłębij studzienkę wsyp żwir (coś a la studzienka chłonna) i pozwół tej wodzie odpłynąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jurek_Z 21.12.2008 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2008 Może pogłębij studzienkę wsyp żwir (coś a la studzienka chłonna) i pozwół tej wodzie odpłynąć. Raczej tak nie rób bo skoro masz wysoki poziom wody gruntowej to tylko bardziej zalejesz swoje rury. Najprostrze rozwiązanie to pompa z pływakiem i woda sama się wypompuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysno 22.12.2008 22:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2008 Raczej tak nie rób bo skoro masz wysoki poziom wody gruntowej to tylko bardziej zalejesz swoje rury. Najprostrze rozwiązanie to pompa z pływakiem i woda sama się wypompuje. no i co, ta pompa tak na stałe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 23.12.2008 00:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2008 A Ty myślałeś, że bez niej się obejdzie w takim terenie? Byłbyś chyba pierwszym, któremu się udało! A że cudów nie ma - sama fizyka - to jest jak miało być! NIC ZŁEGO SIĘ NIE DZIEJE!!! Wrzuć tam te pompę i Wesołych Świąt poużywaj. Nie jest dobrze, ale jest normalnie! Teraz wiesz, czemu ja nie lubię rurowych GWC... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wgregor 23.12.2008 02:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2008 Szczelna instalacja zawsze jest sucha , tylko nie może byc pompy i "studzienek" Adam nie " pierwszym" któremu sie udało , bo to normalka. chcesz namiary do wykonawców ? nawet na dnie stawu się robi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 23.12.2008 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2008 Wiesz dobrze, że pomimo pozornej prostoty, jest to instalacja trudna do poprawnego zbudowania.Zawsze coś cieknie, a jak nie - to się wykrapla.Pompka do tego jest przypisana jak komin do dymu...Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wgregor 23.12.2008 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2008 To niedopuszczalne. GWC dobrze zrobione nie może być mokre to priorytet. Pompka do suchego... jak komin w domu energooszczędnym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 23.12.2008 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2008 Po starej znajomości!Puknij się w czoło i zobacz sobie tabelę punktu rosy.Przestań opowiadać bzdury o suchym rurowcu!Jak jest suchy - to NIE DZIAŁA!!! Nie zachodzą w nim przemiany termiczne!Zimą będzie suchy bo w nim się grzeje. Latem w nim się chłodzi, czasem mocno chłodzi i wtedy jest mokry! No, chyba, że na własny użytek trzymasz gdzieś swoją własną, inną niż moja - fizykę!Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wgregor 23.12.2008 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2008 Zrób to samo popatrz na tabele i nie czyń krzywdy drugiemu. Na takiej głębokości się robi ( 1,5 m) by było w upały + 15 stC . Higiena w GWC jest ważniejsza od kilku kWh rocznie.Tak nie wolno! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 23.12.2008 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2008 Łapy opadają! Ty widziałeś kiedyś taką rurę sterczącą z gruntu? Sucha była? Adam M. Ja mam TAKĄ tabelę punktu rosy... Masz inną? Wklej! http://img528.imageshack.us/img528/3087/punktrosybb1.jpg A.M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jurek_Z 23.12.2008 17:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2008 Zrób to samo popatrz na tabele i nie czyń krzywdy drugiemu. Na takiej głębokości się robi ( 1,5 m) by było w upały + 15 stC . Higiena w GWC jest ważniejsza od kilku kWh rocznie. Tak nie wolno! A może to że mi się zbiornik hydroforowy poci to też nie możliwe. Przecież to jest właśnie ta temperatura wody pompowanej spod ziemi i właśnie taka wilgotność powietrza zewnętrznego. Tak samo musi się dziać w każdym gwc. Jak latem mój hydrofor płacze to tej wody jest całkiem sporo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 23.12.2008 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2008 A, bo przez przypadek masz taką samą fizykę jak ta u mnie...Wgregor twierdzi - że to jest ta gorsza, a sam ma lepszą...Burżuj jeden!Ma i nie udostępni! Na takiej kiepskiej musimy jechać!Rury się nam pocą, GWC też....I tabelę ma gorszą chyba...Tę, co wyżej wisi.Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NJerzy 23.12.2008 22:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2008 W naszej fizyce jest conajmniej jedna zaleta - z bufora 1000-litrowego, dobrze obsypanego styropianem, ciepełko ucieka znacznie wolniej niż wgregorowi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m.k.k 23.12.2008 22:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2008 Ta wasza fizyka jest do ... Te wszystkie calki i pochodne a GWC rurowym macie wilgoc. Jedyna rozsadna fizyka: szczelna rura to sucha rura. Howgh Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 23.12.2008 22:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2008 No! PRÓŻNIOWA!!! Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m.k.k 24.12.2008 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2008 Tylko jak ta prozniowa rura cieplo transportowac. O wiem. Wpuscic w nia powietrze. Wpadl juz ktos na to? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DeeM 24.12.2008 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2008 Ale to w tedy już nie będzie szczelna. Powietrze to wilgoć....albo jej brak... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jurek_Z 24.12.2008 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2008 Jedyna rozsadna fizyka: szczelna rura to sucha rura. Howgh Rozumiem, że sucha od zewnątrz bo wewnątrz to .... wiadomo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts