coci 20.12.2008 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2008 WitamSzanowni Forumowicze,mam pytanie odnośnie odbioru domu nie posiadając jeszcze wykonanego przyłącza energetycznego.Podpisałem umowę o przyłączenie domu do sieci 1,5 roku temu i do dzisiejszego dnia zakład energetyczny nie realizuje umowy,podając za przyczynę"brak pieniedzy na wykup gruntu pod budowę stacji transformatorowej ".Dodam iz umowa dopuszcza taka ewentualnosc,tzn. takie zwolnienie(przedłuzanie realizacji)z wywiazania sie z umowy.Obecnie prąd mam od sąsiada tzw,prowizorkę budowlaną.Jak w takiej sytuacji mam jakiekolwiek szansę na odbiór/częsciowy odbiór domu,szczególnie w kontekscie wyższego oprocentowania i zwrotu bonifikaty po sprzedaży wykupionego mieszkania komunalnego i przeznaczenia ich na cel budowy domu jednorodzinnego.Jeśli ktokolwiekbylby łaskawy udzielić jakichkolwiek cennych wskazówek/z góry serdecznie dziękuję.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
I.W. 20.12.2008 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2008 U mnie stawiają sprawę twardo: ma być na wszystko papier i koniec. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 20.12.2008 21:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2008 U nas szans zero. Warunkiem odbioru, nawet częściowego, są wszystkie przyłacza. O ile wodę da się załatać studnią, to prąd nie ma odpowiednika. Chyba jedno, co możesz to zafundować sobie sam linię i potem ściągać kasę z ZE. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coci 21.12.2008 00:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2008 U nas szans zero. Warunkiem odbioru, nawet częściowego, są wszystkie przyłacza. O ile wodę da się załatać studnią, to prąd nie ma odpowiednika. Chyba jedno, co możesz to zafundować sobie sam linię i potem ściągać kasę z ZE. Dzieki. ...tylko pytanie czy mozna samemu wykonac (samemu zrealizowac/sfinansowac)takie przylacze?Tym bardziej w sytuacji braku tej nieszczesnej stacji transformatorowej.Musze zadzwonic do ZE. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomkii 21.12.2008 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2008 U nas szans zero. Warunkiem odbioru, nawet częściowego, są wszystkie przyłacza. O ile wodę da się załatać studnią, to prąd nie ma odpowiednika. Nie miałem tego problemu - ratowałem się tylko studnią. Ale zastanawiam się czy jakby zamontować solary plus jakiś wiatraczek to czy nie dało by się tego obejść? Nie chodzi o pokrycie zapotrzebowania domu na prąd (bo to będzie trudne) ale o odbiór budynku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bogdan65 21.12.2008 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2008 Czy to oznacza, że prąd musi być?Nie mogę sobie postawić "kurnej chaty" z oświetleniem naftowym?Bez pralki, zmywarki i telewizora? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
revalidon 21.12.2008 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2008 Czy to oznacza, że prąd musi być? Nie mogę sobie postawić "kurnej chaty" z oświetleniem naftowym? Bez pralki, zmywarki i telewizora? możesz... ale jeśli robisz wew. instalację el. bez przyłącza to nie będzie już kurna chata... jest jeszcze rozwiązanie problemu, że udowodni się w PINB, że będzie się zasilało dom własnym agregatem... ma tylko jeden minus, trzebaby ponieść ogromne koszty... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 21.12.2008 22:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2008 poza tym to trzeba by załatwiać na etapie projektu. To znaczy od razu załatwiamy dom bez prądu, o ile wydadzą pozwolenie. Nie darmo żądają warunki przyłączy do pozwolenia Wiatraczek odpada - nadmiar mozy trzeba odprowadzać i takie tam. trzeba być w sieci. Kurcze, kupic ta ziemię i im wydzierżawić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arturromarr 22.12.2008 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2008 W naszym kraju nie wolno postawić domu zasilanego ekologicznie czyli np. wiatr, kolektory słoneczne. Obywatel musi czeropać energie jak wszyscy i płacić podatki a urzędnik musi mieć papiery do stemplowania.Wspaniała jest nadopiekuńczość panstwa, wielki brat zawsze troszczy się by nie zabrakło nikomu żadnych wygód. PS:Niezły pat, współczuję.Do dziś nie rozumiem dlaczego nie wydadzą zezwolenia bez warunków przyłąca energetycznego, Czy to nie ograniczenie wolności. A jak ktoś chce mieszkać w jakimś ustronnym miejscu gdzie nie ma technicznych i ekonomicznych możliwości podciągnięcia prądy to czemu mu nie wolno. Pamiętam jak długo czekałem na załatwienie pozwolenia ze względu na papierek z elektrowni, jak to wspaniale, że państwo tak się martwi o to czy będę miał prąd czy nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts