Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Problem z przyłączem energ. a odbiór domu

coci

Recommended Posts

Witam

Szanowni Forumowicze,mam pytanie odnośnie odbioru domu nie posiadając jeszcze wykonanego przyłącza energetycznego.

Podpisałem umowę o przyłączenie domu do sieci 1,5 roku temu i do dzisiejszego dnia zakład energetyczny nie realizuje umowy,podając za przyczynę"brak pieniedzy na wykup gruntu pod budowę stacji transformatorowej ".Dodam iz umowa dopuszcza taka ewentualnosc,tzn. takie zwolnienie(przedłuzanie realizacji)z wywiazania sie z umowy.Obecnie prąd mam od sąsiada tzw,prowizorkę budowlaną.

Jak w takiej sytuacji mam jakiekolwiek szansę na odbiór/częsciowy odbiór domu,szczególnie w kontekscie wyższego oprocentowania i zwrotu bonifikaty po sprzedaży wykupionego mieszkania komunalnego i przeznaczenia ich na cel budowy domu jednorodzinnego.

Jeśli ktokolwiekbylby łaskawy udzielić jakichkolwiek cennych wskazówek/z góry serdecznie dziękuję.

Pozdrawiam.

U nas szans zero. Warunkiem odbioru, nawet częściowego, są wszystkie przyłacza. O ile wodę da się załatać studnią, to prąd nie ma odpowiednika.

Chyba jedno, co możesz to zafundować sobie sam linię i potem ściągać kasę z ZE.

U nas szans zero. Warunkiem odbioru, nawet częściowego, są wszystkie przyłacza. O ile wodę da się załatać studnią, to prąd nie ma odpowiednika.

Chyba jedno, co możesz to zafundować sobie sam linię i potem ściągać kasę z ZE.

Dzieki.

...tylko pytanie czy mozna samemu wykonac (samemu zrealizowac/sfinansowac)takie przylacze?Tym bardziej w sytuacji braku tej nieszczesnej stacji transformatorowej.Musze zadzwonic do ZE.

Pozdrawiam

Nie miałem tego problemu - ratowałem się tylko studnią. Ale zastanawiam się czy jakby zamontować solary plus jakiś wiatraczek to czy nie dało by się tego obejść?

Nie chodzi o pokrycie zapotrzebowania domu na prąd (bo to będzie trudne) ale o odbiór budynku.

Czy to oznacza, że prąd musi być?

Nie mogę sobie postawić "kurnej chaty" z oświetleniem naftowym?

Bez pralki, zmywarki i telewizora?

możesz...

ale jeśli robisz wew. instalację el. bez przyłącza to nie będzie już kurna chata...

jest jeszcze rozwiązanie problemu, że udowodni się w PINB, że będzie się zasilało dom własnym agregatem... ma tylko jeden minus, trzebaby ponieść ogromne koszty...

poza tym to trzeba by załatwiać na etapie projektu. To znaczy od razu załatwiamy dom bez prądu, o ile wydadzą pozwolenie. Nie darmo żądają warunki przyłączy do pozwolenia :-?

Wiatraczek odpada - nadmiar mozy trzeba odprowadzać i takie tam. trzeba być w sieci.

Kurcze, kupic ta ziemię i im wydzierżawić?

W naszym kraju nie wolno postawić domu zasilanego ekologicznie czyli np. wiatr, kolektory słoneczne. Obywatel musi czeropać energie jak wszyscy i płacić podatki a urzędnik musi mieć papiery do stemplowania.

Wspaniała jest nadopiekuńczość panstwa, wielki brat zawsze troszczy się by nie zabrakło nikomu żadnych wygód.

PS:

Niezły pat, współczuję.

Do dziś nie rozumiem dlaczego nie wydadzą zezwolenia bez warunków przyłąca energetycznego, Czy to nie ograniczenie wolności. A jak ktoś chce mieszkać w jakimś ustronnym miejscu gdzie nie ma technicznych i ekonomicznych możliwości podciągnięcia prądy to czemu mu nie wolno. Pamiętam jak długo czekałem na załatwienie pozwolenia ze względu na papierek z elektrowni, jak to wspaniale, że państwo tak się martwi o to czy będę miał prąd czy nie.