wobil 20.12.2008 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2008 witajcie jesteśmy z małżowinką zdecydowani na budowanie Natalki z porothermu wstępnie zdecydowaliśmy się na poro 30 jednak zastanawiam się nad 38 ilość pustaków na mkw taka sama, cena obecnie to różnica jakieś 0,80zł na pustaku a ściana solidna wtedy zamiast styro 15 mogę dać 12 albo 10 co wy na to? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yorgi62 20.12.2008 23:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2008 Nie kombinuj.W przypadku ściany dwuwarstwowej zwiększanie szerokości elementu konstrukcyjnego może doprowadzić do tego że punkt przejscia przez 0 przy najczęsciej spotykanych temperaturach wypadnie w materiale konstrukcyjnym lub na styku materiałów co bedzie powodowało zawilgocenie a w dłuższej perspektywie pleśń pomiędzy styro a ścianą. Jak chcesz to zwiększ grubośc styro to zazwyczaj jest mało bolesne. Zmiana elementu konstrukcyjnego spowoduje:- że trzeba będzie wytłumaczyć murarzom jak materiał ma być położony względem osi, oni i tak zrobią po swojemu i będzie klops z wymiarami- że być może będzie potrzeba poszerzania fundamentów i zamiast ściany fundamentowej 24cm będzie trzeba murowac 38 a to jest dyuzo więcej bloczków-że kierownik budowy zadecyduje że nadproża prefabrykowane z 2xL-19 trzeba bedzie zrobić z 3xL-19 Więc jak nie masz naprawde poważnych przyczyn zmiany materiału to go nie zmieniaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wobil 21.12.2008 14:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2008 witam cieszę się że ktoś podjął temat, problem w tym że i tak zmieniam materiał ponieważ oryginalny projekt stanowi ścianę jednowarstwową z ytongu ja zmieniam technologię na porotherm widzę że w większości ludzie używają do tego poro 25 ja chcę 30 ale zastanawiam się właśnie nad 39, to co napisałeś jest ciekwa ale i tak jestem laikiem i nie do końca rozumiem, czyli lepiej np zostać przy poro 30 i zwięszyć grubość styro czy całkiem zmienić na poro 25 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yorgi62 21.12.2008 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2008 Bo projekty gotowe robi się trochę na odwal - zwłaszcza gdy nikt nie sfinansuje zmiany materiały nikomu nie chce się rysować ścian konstrukcyjnych w szczególe. Sciana jednowarstwowa to 2 kreski i 1 kreskowanie, ściana 2-warstwowa to 3 kreski i 2 kreskowania, wiecej wymiarów a nikomu sie robić darmo nie chce. Ogólnie jest tak że jak materiał jest średnio wytrzymały to przy scianach do 30 cm robi się ścianę fundamentową 24cm. A gdy ściana jest 36cm i szersza to ściana fundamentowa ma 38cm Przy zmianie materiału zawsze pytaj kierownika budowy czy można i niech to wpisze do dziennika budowy. W standardowych domkach zmiana materiału nie jest problemem zazwyczaj ale sam takiej decyzji nie podejmuj Zawsze taniej będzie zwiększyć grubość styropianu (no powiedzmy do 20cm, potem już jest problem z kołkami) niż elementu konstrukcyjnego. I efektywnośc izolacji wieksza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts