Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ekogroszek i miał (węgiel brunatny) z CZECH

ciapek33

Recommended Posts

Witam

Jestem spedytorem firmy transportowej która posiada wywrotki. O ddłuższego czasu masę ładunków na giełdzie to ekogroszek oraz miał z CZECH (miasto MOSTY). Jest to węgiel brunatny. Z tego co słyszałem jest dużo dużo lepszy od tego z Bełchatowa. Cena też jest atrakcyjna. Miał kosztuje ok 140 zł/t a ekogroszek ok 220 zł/t. Czy ktoś taki posiada i gdzieś kupował i co ważniejsze użytkował. Jestem bardzo ciekaw opini osób które już spalały ten węgiel

ja tez miałem 2 worki na próbę i co do palenie to wydaje mi się że nie był zły tylko więcej sie go spala. A i cena jak piszesz że jest 220zł to może by się opłacało ale u mnie w okolicach Torunia kosztował 490 i przy tej cenie i wiekszym spalaniu lepiej wychodzi palić polski eko po 700zł.

• 9 months później...

u rodziców paliliśmy jeden sezon węglem brunatnym , spalać sie spala elegancko :lol: popiołu w sumie było w normie , ale dwie łopaty brunatnego spalają sie tak jak jedna zwykłego , wiec wiecej trza do kotłowni chodzić i więcej przerzucić

obecnie palimy zwykłym weglem

a u siebie pale groszkiem z Chwałowic , jest ok

ja także zgłębiałam temat.... gdzieś były wątki wcześniej założone :roll:

i po rozmowach z użytkownikami tego węgla doszłam do podobnych wniosków jak wyżej .... spala się go znacznie więcej niż polskiego zwykłego ekogroszku ... biorąc pod uwagę, iż obecnie ceny brunatnego ekogroszku oscylują już w granicach od 300 zł wzwyż - według mnie nie warto ....

też jak Kris2222 palę ekogroszkiem chwałowickim ...

• 2 weeks później...

Przeprowadziłem również testy z tym opałem (groszkiem z węgla brunatnego z Czech). Wnioski są takie:

1. Suchy spala się świetnie, zostawiając jednak więcej popiołu niż węgiel kamienny dobrej jakości, a porównywalnie jak słaby wegiel kamienny (22 kJ/kg). Biorąc pod uwagę stosunkowo niską kaloryczność (o tym niżej) - jest to wynik całkiem dobry. Popiół jest jednak zupełnie inny niż popiół z węgla kamiennego, bardziej przypomina popiół drzewny - jest jasny, lekki, sypki i nie tworzy spieków.

Wilgotny groszek brunatny spala się już nieco gorzej, do tego bardzo brudzi wnętrze pieca (sadza) i koszmarnie brudzi przewody kominowe (smoła). Do tego stopnia, że smoła przechodzi na zewnątrz komina (ceglanego, bez wkładu) i barwi go na rudo. Do tego śmierdzi.

2. Mój dostawca twierdził, że wartość energetyczna groszku brunatnego to 25 kJ/kg. Oczywista bzdura, podobnie jak twierdzenia sprzedawców z Allegro, że sprzedawany przez nich groszek ma kaloryczność w okolicy 22 kJ/kg. Nie wiem jak oni pozałatwiali te certyfikaty, którymi tak się afiszują.

Z moich szacunkowych wyliczeń, prowadzonych metodą porównawczą, wynika że rzeczywista kaloryczność tego opału oscyluje w okolicy 17 kJ/kg.

Potwierdzają to źródła fachowe (w tym moja żona - geolog) - w Czechach nie ma złóż węgla brunatnego o kaloryczności przekraczającej 18 kJ/kg. Jedno ze źródeł tych informacji jest tu: http://www.ppwb.org.pl/wb/60/10.php.

Biorąc pod uwagę sam stosunek kaloryczności paliw do jego ceny, opierając się na cenach opału w mojej okolicy, wychodzi, że kupno czeskiego groszku brunatnego jest opłacalne przy cenie do 400 zł/t.

Dodając do tego zwiększoną wrażliwość na wilgoć i podatność na zawilgocenie (można kupić opał zawilgocony - co obniża kaloryczność i zmusza do płacenia za wodę) oraz konieczność przerobienia dodatkowych ilości opału (koszt transportu, składowania, wniesienia do piwnicy, pozbycia się popiołu itd.), szacuję, że górną granicą opłacalności zakupu jest cena 350 zł/tonę.

Wszystko to przy założeniu, że uda nam się kupić groszek brunatny 17 kJ/kg, bo w Czechach eksploatowane są i złoża 10 kJ/kg, zbliżone wartością do polskich.

Witam,

zakupiłem 4 tony tego czekiego ekogroszku. Co mogę w chwili obecnej o nim powiedziec.

- wegiel musi by suchy inaczej masakra.

- u mnie popiołu nie jest ani więcej ani mniej - z jednego zasobnika około 100KG pozostaje wiaderko popiołu. - zeszłej zimy paliłem ekoretem i troche retopalem. W sumie 4 tony zeszło - Pewnie było by znacznie mniej ale jak to na początku z piecem miałem mase problemów.

- Zuzycie - jest nieznacznie większe - są to moje pierwsze obserwacjie - w chwili obecnej grzeje ciepłą wodę i podłógówka. Zobaczymy jak to będzie wyglądac jak się pojawią mrozy.

- Mysle ze mimo wszystko się opłaca - aczkolwiek teze potwierdze (albo i nie) po sezonie zimowym.

Pozdrawiam

Witam,

zakupiłem 4 tony tego czekiego ekogroszku. Co mogę w chwili obecnej o nim powiedziec.

- wegiel musi by suchy inaczej masakra.

- u mnie popiołu nie jest ani więcej ani mniej - z jednego zasobnika około 100KG pozostaje wiaderko popiołu. - zeszłej zimy paliłem ekoretem i troche retopalem. W sumie 4 tony zeszło - Pewnie było by znacznie mniej ale jak to na początku z piecem miałem mase problemów.

- Zuzycie - jest nieznacznie większe - są to moje pierwsze obserwacjie - w chwili obecnej grzeje ciepłą wodę i podłógówka. Zobaczymy jak to będzie wyglądac jak się pojawią mrozy.

- Mysle ze mimo wszystko się opłaca - aczkolwiek teze potwierdze (albo i nie) po sezonie zimowym.

Pozdrawiam

W praktyce często myli się (nieświadomie lub "świadomie") wartość opałową węgla z ciepłem spalania węgla - nazywając jedno i drugie "kalorycznością". Węgiel brunatny o wartości opałowej 19,9kJ/kg wykazuje ciepło spalania 31,2kJ/kg. Węgiel kamienny o wartości opałowej 30,2kJ/kg wykazuje ciepło spalania 31,9kJ/kg. Dla użytkownika kotła ważna jest wartość opałowa, bo ona praktycznie przekłada się na efektywność cieplną kupionego paliwa.

Zobaczcie także http://forum.muratordom.pl/post3606045.htm?highlight=#3606045

• 2 weeks później...
Gość coolibeer
podnosze temat

pali ktoś tym ? zbliża się zima i zapasy by pasowało zrobić

Ja zasięgnąłem opinii którzy "używali" ekogroszku z Czech. Jednogłośnie powiedzieli że jest kruchy i więcej się go spala. Zaletą jest cena tańsza. Różnica to z Czech 400 zł/tona a eko Polski który kupiłem to 700 zł

• 1 month później...

witam

ja placilem po dwarszawa za czeski 540 workowany, luz byl po 490

polski eko w mich okolicach 800-850zl

roznica spora, wiec kupilem 2 tony czeskiego po wczesniejszych przetestowaniu 4 workow na wodzoe cioeplej... bylo ok..

ale jak przyszly mrozuy czeski wolno wchodiz w tem. i duuuzo wiecej sie go spala, pozatym mam bardzo duzo szlaki w popielniku

jednak trzeba wziasc pod uwage ze palac czeskim trzeba zmienic ustawienia na piecu a z tym mialem ostatnio spore klopoty, wiec jeszcze troche popale ( ba mam nadzieje ze z piecem juz doszedlem do ładu) to dam znac jaki jest ten czeski..

pozdrawiam

• 2 weeks później...

re: kadbra

Proponuję ci indywidualne dobranie parametrów pracy twojego kotła do twoich potrzeb.

Żadne porównania nastaw z innymi kotłami ci niewiele dadzą, bo każdy pracuje w innych warunkach.

Odwiedź

http://zawijan.wordpress.com/regulatory-kotlow/algorytm-spalania/

tam jest wpis z dnia 28.08.2009

Zastosuj i daj znać za jakiś czas, jak ci idzie.

Pozdrawiam

my palimy teraz groszkiem brunatnym ale z sieniawy a nie z czech cena przystepna bo 170zl/tona ale powiedziec szczerze niezadobre,mala kalorycznoc wplywa na wieksze spalanie, zeby dobic temp.50c trzeba niezle nadmuchac, spala sie o wiele wiecej dla porownania przy jednym zasypie brunatnym ok.40 kg wytrzymuje niespelna 8 godzin, a przy zasypie 20kg mialu wegla kamiennego ok 18 wiec roznicy piorunujaca, no i to smolenie okropienstwo